Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Πατούλης απαντά για τα αντιπλημμυρικά της Αττικής: Έχουν προϋπολογιστεί 728 εκατ. ευρώ, χρειάζονται και άλλα

Ο Πατούλης απαντά για τα αντιπλημμυρικά της Αττικής: Έχουν προϋπολογιστεί 728 εκατ. ευρώ, χρειάζονται και άλλα
Πατούλης: Οι επτά αλήθειες για τη θωράκιση της Αττικής
Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας όπου παρατίθενται όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία χάρη σε αυτά σημειώνεται ότι "κατάφερε να αντέξει" και δεν ζήσαμε ξανά τραγικές καταστάσεις.
Αφορμή της ανακοίνωσης της διοίκησης με τις "επτά αλήθειες" για το ζήτημα αποτέλεσαν οι κατηγορίες των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Γ. Σγουρού και Γ. Ιωακειμίδη περί ανυπεράσπιστης πόλης και ανυπαρξίας βασικών σχετικών έργων.
Ειδικότερα, οι επτά αλήθειες για τη θωράκιση της Αττικής είναι οι εξής:
1. Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας από το 2019.
2. Από το 2020 έως το 2023 έχουν αναπτυχθεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 728.612.696 ευρώ, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης είτε είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό με άμεσο προγραμματισμό υλοποίησης. Αφορούν σε καθαρισμό φρεατίων (6.764.245 ευρώ) και ρεμάτων (47.239.944 ευρώ), με διευθέτηση και οριοθέτησή τους (134.448.968 ευρώ), άρση καταπτώσεων και αντιστήριξη πρανών (22.701.590 ευρώ) καθώς και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (517.457.949 ευρώ.).
3. Δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ συνεχίστηκαν και πολλά που είχαν σταματήσει να εκτελούνται για διάφορους λόγους.
4. Το διάστημα 2020-2023 ολοκληρώθηκαν 39 έργα ενώ ισάριθμα είναι σε εξέλιξη και ακόμη 130 μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα εφόσον διαθέτουν ώριμες μελέτες.
Όσον αφορά τα έργα διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται 18 έργα και μπορούν να δημοπρατηθούν εφόσον έχουν ωριμάσει το επόμενο διάστημα άλλα 19.
5. Για πρώτη φορά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων ενώ μόνο στην Αττική λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα.
6. Χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια έχει καταρτίσει -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- ένα ολοκληρωμένο master plan για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, με έργα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία.
7. Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Με σχέδιο -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ- το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας για την ενημέρωση και την πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης