Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες και θα ξαναχτίσει τις κρίσιμες υποδομές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες και θα ξαναχτίσει τις κρίσιμες υποδομές που επλήγησαν από την κακοκαιρία
Στην  Αλεξανδρούπολη ο Κ. Μητσοτάκης
«Μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με απόφαση του πρωθυπουργού νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Στυλιανίδης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάσωση και τη συνδρομή συμπολιτών μας, έχουν γίνει 4.506 διασώσεις - απομακρύνσεις πολιτών, ενώ «παντού προωθούνται τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, είτε με πλωτά μέσα, είτε με drones και ελικόπτερα».
Εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων γιατί ,όπως είπε, δυστυχώς 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και 2 αγνοούνται.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι τεράστια σημασία έχει αυτή τη στιγμή να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι όλα τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσμένα, καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, καθώς και επανέλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες, ενώ προχωρά η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και προχωρά εντατικότερα η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, μέχρι τώρα οι αυτοψίες έχουν πλησιάσει τις 2.500 σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα, χωρίς ρεύμα παραμένουν στον Βόλο μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές, ενώ περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, με το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης να είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας.
Υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για φυτικό όσο και για ζωικό κεφάλαιο, αναφέρθηκε στην αυτοψία που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές και στα μέτρα αρωγής προς τους πληγέντες.
Έκανε αναφορά στο πλαφόν που επιβλήθηκε στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 «σε κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων απαραίτητων για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο άνοιγμα των σχολείων και στην αναβάθμιση από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Περαιτέρω, επανέλαβε όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει αβοήθητος, όλοι όσοι χρειάζονται ενίσχυση θα τη λάβουν.
«Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά από ποτέ και έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους πολίτες της και να ξαναχτίσει από την αρχή τις κρίσιμες υποδομές που οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας DANIEL έπληξαν με πρωτοφανή σφοδρότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι την Τρίτη 12/9 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να συζητήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της στήριξης της χώρας μας απέναντι στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ προκειμένου να πραγματοποιήσει την ομιλία του και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Π. Μαρινάκη:

«Μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με απόφαση του Πρωθυπουργού, νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την διάσωση και την συνδρομή συμπολιτών μας στις πληγείσες από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel περιοχές.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.506 διασώσεις- απομακρύνσεις πολιτών οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος, 774 από τις οποίες έγιναν με εναέρια μέσα.
Παντού προωθούνται τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, είτε με πλωτά μέσα είτε με drones και ελικόπτερα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζονται μεταφορές συμπολιτών μας που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, νεφροπαθών και ηλικιωμένων.
Δυστυχώς, 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και 2 αγνοούνται. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή έχει να ακολουθήσουν πιστά όλοι οι πολίτες τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία τους μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Όλα τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσμένα, καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.
Στο μεταξύ μέχρι τότε όλοι οι πολίτες παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, καθώς και επανέλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες,
Προχωρά η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και προχωρά εντατικότερα η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής.
Παρακαλούνται, ωστόσο, οι πολίτες αν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να διερευνηθεί η αιτιολογία των ασθενειών, αν είναι ιογενής ή άλλη, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται.
Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο και για το ζωικό κεφάλαιο ειδικά έχει ξεκινήσει και δέχεται αιτήσεις και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα η διαδικασία συλλογής, καύσης και ταφής των νεκρών ζώων. Να ξεκαθαρίσουμε και από εδώ για μια ακόμη φορά ότι για τους κτηνοτρόφους δεν τίθεται ζήτημα μη αποζημίωσης τους αν τυχόν ο εκτιμητής των αρμόδιων αρχών δεν δει τη ζημιά. Τα ζώα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα.
Αυτοψία πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή, ενώ με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των περιουσιών των κατοίκων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών.
Χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκαν μέτρα αρωγής προς τους πληγέντες.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν:
1. Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα.
Επιπλέον σε συνεργασία με τους Δήμους θα καταβληθεί προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
2. πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ.
3. Η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.
4. Η Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.
5. Η παράταση καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Επιδόματος Στέγασης.
6. Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
7. Η κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς.
8. Η κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις κατ' αντιστοιχία των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
9. Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων έως και 6 μήνες.
10. Η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως έξι μήνες.
11. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί.
12. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών έως και έξι μήνες.
13. Αναστολή συμβάσεων εργασίας και αντίστοιχο επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους για τρεις μήνες.
14. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ ύψους 41,5 εκατομμυρίων για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές αλλά και την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι αυτοψίες έχουν πλησιάσει τις 2.500 σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα, και συνεχίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι και σήμερα το πρωί στην περιοχή του Βόλου παραμένουν χωρίς ρεύμα μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές.
Περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, ωστόσο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας, λόγω περιορισμένης πρόσβασης στους υποσταθμούς και πολύ μεγάλου όγκου νερού. Συνεχίζεται η άντληση των υδάτων για να αποκτηθεί το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση στους υποσταθμούς.
Κατόπιν απαράδεκτων φαινομένων αθέμιτου κέρδους τις δύσκολες ώρες της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, επιβλήθηκε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων απαραίτητων για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Καθώς σήμερα είναι η μέρα που το σχολικό έτος ξεκινά, και να ευχηθούμε στα παιδιά που ξεκίνησαν σήμερα καλή χρονιά, μέτρα λήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις πληγείσες περιοχές.
Πέραν της παράτασης στην έναρξη του σχολικού έτους, συγκεντρώνονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές εκπαίδευσης κατόπιν επικοινωνίας με την περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ κλιμάκια της ΚΤΥΠ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στην Θεσσαλία για αυτοψίες.
Οι προσωρινοί αναπληρωτές που διορίστηκαν στις πληγείσες περιοχές μπορούν να παρουσιαστούν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση ή η συγκοινωνία.
Παρατείνονται:
η δυνατότητα εγγραφής στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές και αιτήσεις επιλογής στα ΙΕΚ, η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εξετάσεις για Έλληνες του Εξωτερικού και τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο Εξωτερικό και των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2023 για δύο ημέρες για όσες και όσους εξεταζόμενους δεν μπόρεσαν να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα.
Διενεργήθηκε καταγραφή ζημιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του Βόλου και υπήρξε άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου με ενέργειες για έκτακτη ενίσχυση προς το ίδρυμα για την αποκατάστασή τους.
Εκπονήθηκε πλάνο και προχωρούν οι ενέργειες των τοπικών διευθύνσεων εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας του Υπουργείου Παιδείας, για μεταστέγαση των παιδιών σε γειτονικά σχολεία από περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και το τονίζουμε ξανά:
Κανένας πολίτης δεν θα μείνει αβοήθητος, όλοι όσοι χρειάζονται ενίσχυση θα τη λάβουν.
Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά από ποτέ και έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους πολίτες της και να ξαναχτίσει από την αρχή της κρίσιμες υποδομές που οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας DANIEL έπληξαν με πρωτοφανή σφοδρότητα.
Δεν θα είμαστε μόνοι μας όμως. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής, μιας καταστροφής η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις συγκυρία η χώρα μας, αναβαθμίστηκε από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar και ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι για τη χώρα μας ένα σημαντικό βήμα που θα εξασφαλίσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή το μυαλό όλων μας παραμένει στο πεδίο, στις διασώσεις, και την αποκατάσταση των πληγέντων.
Για ακόμα μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το 110% του εαυτού τους για τους συνανθρώπους μας.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στον Έβρο, όπου παρέστη στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Παλαγία. Πριν λίγη ώρα επισκέφτηκε το δάσος της Δαδιάς και αυτή την ώρα μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Αύριο, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να συζητήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της στήριξης της χώρας μας απέναντι στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιήσει την ομιλία του και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης