Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεσσαλία: Άμεση καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων μετά την αποστράγγισή τους – Το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Θεσσαλία: Άμεση καλλιέργεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων μετά την αποστράγγισή τους – Το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
Oι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.
Προηγήθηκε σύσκεψη που είχε η ηγεσία του ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη. Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική. στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση.
Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Ήδη, με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού, οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ως επιστημονικού φορέα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας και των Ινστιτούτων που διαθέτει, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
1. Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).
2. Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.
3. Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.
4. Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.
5. Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.
«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης