Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Καμπανάκι» Αγαπηδάκη για ασθένειες σε πλημμυρισμένες περιοχές: Δύο οι αιτίες μόλυνσης - Δεν υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας

«Καμπανάκι» Αγαπηδάκη για ασθένειες σε πλημμυρισμένες περιοχές: Δύο οι αιτίες μόλυνσης -  Δεν υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας
Στον Βόλο το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους, είναι κατάλληλο για να κάνουν μόνο εργασίες
Σχετικά Άρθρα
«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή», «οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα, αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα, δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».
Για τον Βόλο, όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, ανέφερε πως «έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς 3 λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».
Για τη Λάρισα, επισήμανε ότι «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».
Υπενθύμισε ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα, όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες, με επικεφαλής τον κ. Χατζηχριστοδούλου «Εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα, σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές», όπως είπε.

Για το εμφιαλωμένο νερό

«Αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα, οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές».
Σημείωσε πως «κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους».

Για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, «πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους, μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό πρωκτικό και μολυνθεί».
Τόνισε ότι στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού, ούτε όμως και πανικού και πρόσθεσε πως «κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για την δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα».

Για νεκρά ζώα

Τα νεκρά ζώα είναι η δεύτερη πηγή μόλυνσης.
Όπως ανέφερε, «η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».
Υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τα νεκρά ζώα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα να μην δοθούν και πως «θα πρέπει οι πολίτες να ειδοποιούν τις αρχές να παίρνουν τα νεκρά ζώα, να τα πηγαίνουμε για καύση και υγειονομική ταφή. Δεν υπάρχει ζήτημα να μην αποζημιωθούν επειδή θα συλλέγουν τα ζώα και θα πάνε προς κατάλληλη διαχείριση προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Έχει πληροφορίες ο ΕΛΓΑ από άλλες πηγές και όλες οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά».

Δεν υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας

Τέλος, η κα Αγαπηδάκη ξεκαθάρισε ότι κίνδυνο ελονοσίας αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν έχει, σε σχέση με τα κουνούπια, αν και δίνει κρούσματα του Δυτικού Νείλου, αφού η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης