Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα αποκατασταθούν οι πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μητσοτάκης: Θα αποκατασταθούν οι πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία – Όλα τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Οι εξαγγελίες για τους πλημμυροπαθείς από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία σήμερα είναι ισχυρότερη με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS
Σχετικά Άρθρα

Με αναφορές στην ελληνική οικονομία και την ...επικοινωνιακού τύπου ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διάνθισε τις εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός στη Λάρισα την Κυριακή (10/9/2023) για την αποκατάσταση των πληγέντων της κακοκαιρίας Daniel.  
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό πώς τη Δευτέρα (11/9/2023) θα ανοίξει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στους πλημμυροπαθείς.
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους δίνουν μάχη στις λάσπες για να σώσουν ανθρώπους σε μια προσπάθεια η περιοχή να επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα.
Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της παρέμβασής του ο κ.Μητσοτάκης.
Τόνισε επίσης ότι θα παρέχεται κάθε δυνατή προνοιακή και ψυχολογική στήριξη στους πολίτες που βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους.
«Καταλαβαίνω ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των τραυμάτων που άφησε η θεομηνία.
Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.
Θέλω να τονίσω ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται για να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους γρήγορα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο αφορά και τους αγρότες», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων, καθώς η ελληνική οικονομία πλέον είναι ισχυρότερη, κάνοντας μνεία στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. 
Πάντως παραδέχθηκε ότι η εξέλιξη αυτή (σ.σ. επενδυτική βαθμίδα) δεν μπορεί να ενδιαφέρει τώρα τους πολίτες εν μέσω αυτής της εθνικής καταστροφής.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την Τρίτη (12/9/2023) θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συναντήσει την πρόεδρο της Commission, Ursula Von der Leyen για να συζητήσει μαζί της όπως είπε «τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας».
mitsotakis_larisa.JPG

Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη

Μόλις ολοκληρώσαμε διευρυμένη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται εδώ και έχει αναλάβει συντονισμό παρεμβάσεων… Ευχαριστώ άλλη μια φορά όσους είναι με αυταπάρνηση στο πεδίο μες τις λάσπες να σώσουν ζωές και να επανέλθει η ευρύτερη περιοχής όσο πιο γρήγορα σε κάπως πιο κανονικ9ούς ρυθμούς.
Έχετε ενημέρωση από πυροσβεστική για έρευνας και διάσωσης που θα συνεχιστούν πλήρως μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα νερά. Σήμερα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους κινδύνους για δημόσια υγεία… θα πει η αναπληρώτρια υπουργός όσα πρέπει να συμβούν και θα φροντίσουμε όλοι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα υγιείς. Αυτό αφορά και καύση νεκρών ζώων. Παρακαλώ όλους να ακούν οδηγίες υπουργείου.
Η έννοια επόμενης μέρας έχει να κάνει με αποκατάσταση μεγάλων τραυμάτων αυτής θεομηνίας. Ο κ. Τριαντόπουλος θα μιλήσει αναλυτικά για στήριξης κρατικής αρωγής μέσα από την πλατφόρμα. Διαβεβαιώνω ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα για να ξαναμπούν σπίτια τους με οικονομική στήριξη σε πρώτη φάση για οικοσκευή και σε δεύτερη για να αποκαταστήσουν ζημιές, Το ίδιο προφανώς αφορά και τους αγρότες μας.
Ο προπυπολογισμός ΕΛΓΑ έχει ουσιαστικά εξαντληθεί αλλά το κράτος είναι εδώ με τον προϋπολογισμό να ενισχύσει ΕΛΓΑ για να στηρίξει αγρότες και κτηνοτρόφους – θέλουμε να μείνουν εδώ να ανακτήσουν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο – θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Η κ. Ζαχαράκη θα μιλήσει για παρεμβάσεις πρόνοιας όσων απομακρύνθηκαν από εστίες τους και ψυχολογική στήριξη.
Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για να συναντήσω την πρόεδρο της Κομισιόν και να συζητήσω τον τρόπο που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας για να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την καταστροφή που συνδέεται σίγουρα και με κλιματική κρίση και που απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Δαπανούμε πολλούς ευρωπαικούς πόρους για μετάβαση σε πράσινη οικονομία σε 5 χρόνια… αλλά δαπανούμε λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που βιώσαμε με μια πρωτοφανή καταιγίδα που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά σενάρια όσων ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα.
Έχουμε πολλές επιλογές για χρηματοδοτικά εργαλεία που η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει και τα αγροτικά ταμεία και ταμείο ανάκαμψης και ταμείο φυσικών καταστροφών ΕΣΠΑ. Θα τα συζητήσω όλα αυτά με Πρόεδρο Κομισιόν και είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί μόνος του ο Έλληνας φορολογούμενος το μεγάλο κόστος που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος, αλλά χρειάζονται και ευρωπαϊκοί πόροι.
Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή., η χώρα πήρε πολυπόθητη αναβάθμιση… είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μια τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση αλλά θα χρειαστούμε και την αργή της Ευρώπης.
Πολλά περισσότερα θα έχω να πω και το επόμενο Σαββατοκύριακο που θα βρεθώ στη ΔΕΘ με μία εβδομάδα καθυστέρηση νομίζω απολύτως κατανοητή. Θα απαντήσουμε στα θέματα αυτά. Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα και από εκεί και πέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες.
Τη Δευτέρα (11/9) θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης