Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο

Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο
Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν είπε ο κ.Μαρινάκης
Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο 9 με 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ.
Όπως είπε η καθιερωμένη ομιλία όσο και η συνέντευξη τύπου θα γίνουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πρωτοφανές

«Η χώρα μας βρίσκεται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι εστιασμένο στο βορειοανατολικό τμήμα της Καρδίτσας, με όλους τους νομούς της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό μαζί με τη συνδρομή του στρατού είναι στο πεδίο, δρώντας σύμφωνα με τα σχέδια «Ξενοκράτης» και «Δάρδανος 2».
Παράλληλα, έντονα φαινόμενα μικρής ή μεγαλύτερης έντασης παρατηρούνται και σε άλλα σημεία της χώρας.
Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν αμέσως όπου υπάρχει ανάγκη.
Προσωπικό και μέσα έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας» τόνισε ο κ.Μαρινάκης.

Δύσκολη προσέγγιση

«Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί 5 μηνύματα του 112 εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων για απομάκρυνση των πολιτών από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων.
Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι' αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν.
Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αν και είναι όλα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

5.000 κλήσεις

«Η Πυροσβεστική έχει από την Τρίτη δεχθεί περίπου 5000 κλήσεις.
Προτεραιοποιούνται οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
750 συμπολίτες μας έχουν απεγκλωβιστεί στην Θεσσαλία.
Ο αριθμός των απεγκλωβισμών σε όλη την επικράτεια είναι 820.
Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα και να μειωθεί η στάθμη των υδάτων, τα οποία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας υπερβαίνουν τα δύο μέτρα, ώστε να υπάρχει ευκολότερη δυνατότητα επέμβασης των Σωμάτων Ασφαλείας» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Ηλεκτροδότηση σε Θεσσαλία

«Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας είχε μετακινήσει εξοπλισμό και προσωπικό στις περιοχές που αναμένονταν να πληγούν από την κακοκαιρία.
Παρά τα εκτεταμένα ζητήματα στο νομό Μαγνησίας το 86% πήρε ρεύμα εντός του πρώτου 24ωρου.
Στην Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Λαμία έχουν αποκατασταθεί σε ένα τμήμα τους οι ζημιές.
Οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν, πάντοτε, ανάλογα με τις εκδηλώσεις της κακοκαιρίας σε αυτές τις περιοχές.
Οι δυνάμεις για την αποκατάσταση του δικτύου σε Σκιάθο και Νότιο Πήλιο ενισχύονται, με υλικά και προσωπικό να είναι καθ' οδόν.
Στο Ν. Πήλιο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο σύνολο του οδικού δικτύου και παραμένουν εκτός τάσης ορεινοί και παραλιακοί οικισμοί να αντιστοιχούν σε 1.800 καταναλωτές .
Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένουν εκτός τάσης περίπου δεκαέξι (16) υποσταθμοί οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου σε 2.000 καταναλωτές.
Γίνονται ενέργειες για να ηλεκτροδοτηθούν έως το μεσημέρι 6 υποσταθμοί, ενώ εκτιμάται ότι το σύνολο των υποσταθμών θα ηλεκτροδοτηθεί εντός της ημέρας, είτε από το δίκτυο είτε με Ηλεκτροπαραγωγικά Ζεύγη.
Στην Καρδίτσα είμαστε σε διαδικασία αποστολής 2-3 αντλητικών από το Βόλο για συνδρομή, στα Τρίκαλα παραμένει εκτός τμήμα του δικτύου λόγω εισροής υδάτων σε υποσταθμό και βρίσκονται καθ' οδόν 2 μεγάλα αντλητικά από Λαμία κι θα ενημερωθεί και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για επιπλέον εντατικοποίηση της συνδρομής από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως η συνολική αποτίμηση θα γίνει θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία.
Επιπλέον, είπε πως στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης