Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Φοβάται» την κατακραυγή ο Μητσοτάκης, αναβάλλει την ομιλία στη ΔΕΘ - Πανικός για πλημμύρες, πυρκαγιές και παράλυση κράτους

«Φοβάται» την κατακραυγή ο Μητσοτάκης, αναβάλλει την ομιλία στη ΔΕΘ - Πανικός για πλημμύρες, πυρκαγιές και παράλυση κράτους
Η ομιλία και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα
(upd) Οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν εδώ και αρκετές εβδομάδες το σύνολο της χώρας, από τις τεράστιες πυρκαγιές στον Έβρο και τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα μέχρι τις πλημμύρες και τα τεράστια προβλήματα που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει πως αναβάλλει την επίσκεψη του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου, γεγονός που αν μη τι άλλο συνιστά μια παραδοχή ήττας για την αποτυχία του κράτους και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις προκλήσεις των φυσικών αυτών φαινομένων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα αναβάλλει για λίγες ημέρες την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάτι που σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου, ούτε και η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα αναφέρεται πως η ομιλία και η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε  και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης,
ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε γνωστό πως το Σαββατοκύριακο ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ότι η επίσκεψη του στη ΔΕΘ θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Στάχτη το επιτελικό κράτος

Είναι προφανές πως μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι - κάηκαν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων τα 1,2 εκατομμύρια στον Έβρο, όπου η πυρκαγιά μαινόταν για 17 συνεχόμενες ημέρες - η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη μια άνευ προηγουμένου πολιτική φθορά, ιδίως όσον αφορά το αφήγημα της περί ενός επιτελικού και οργανωμένου κράτους.
Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και οι ασύλληπτες πλημμύρες και καταστροφές που έχουν υποστεί Θεσσαλία, Σποράδες και Φθιώτιδα τα τελευταία τρία 24ωρα, με τους πολίτες να βλέπουν όχι μόνο τις περιουσίες τους να καταστρέφονται αλλά και να απειλείται ακόμα και η ζωή τους, έχουν επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του πρωθυπουργού.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που κανείς από την κυβέρνηση δεν νιώθει πως πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όλες αυτές τις βιβλικές καταστροφές, μια και το ανάθεμα από την πλευρά της κυβέρνησης εξακολουθεί να... πέφτει στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κλιματική κρίση.

Στροφή

Απέναντι σε αυτές τις παραδοχές η κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους, ακυρώνοντας όχι μόνο όλες τις παράλληλες κυβερνητικές εκδηλώσεις στη ΔΕΘ όσο και την ίδια την παρουσία του πρωθυπουργού.
Επιπλέον, αποφασίστηκε προκειμένου να κατευνάσουν την κατακραυγή και την απόγνωση των πολιτών, να εστιάσουν στις πληγείσες περιοχές με τον κ.Μητσοτάκη να κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του.
Έτσι αφού μεταβεί σήμερα το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες των Αρχών και την πορεία της κακοκαιρίας, προγραμμίζει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Δύσκολο το ταξίδι στη ΔΕΘ

Ούτως ή άλλως η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ ήταν αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα και πριν την έλευση του Daniel.
Οι πυρκαγιές έκαψαν πλήρως το επιτελικό κράτος και κάθε έννοια οργάνωσης και επαρκούς αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
Ο πρωθυπουργός ήταν σφόδρα εκτεθειμένος.
Και την ίδια στιγμή, υπήρχε ένα ακόμα πρόβλημα.
Δεν είχε να ανακοινώσει σοβαρές παροχές, καθώς είναι προφανές πως ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας και η επίτευξη του, δεν είχε να προσφέρει τίποτα - τουλάχιστον άμεσα - σε πολίτες και κοινωνία.
Αντιθέτως, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, όπου και εδώ η κυβέρνηση δεν τα έχει καταφέρει καθόλου καλά, αν κρίνει κανείς ότι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα οι τιμές εξακολουθούν να είναι στα ύψη.

Τα μέτρα

Πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανακοινώσει κάποια μέτρα, με μικρή όμως επίδραση για τους πολίτες.
Όπως για παράδειγμα, διατήρηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για ακόμη 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό, επίδομα στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, νέα επιταγή ακρίβειας για τους αδύναμους συμπολίτες μας (χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.ά.) τα Χριστούγεννα, επέκταση του MarketPass μέχρι τον Δεκέμβριο, ενίσχυση/διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.
Μέτρα δεν θα συγκινήσουν κανέναν και σίγουρα δεν θα αναγκάσουν την αγορά να ρίξει τις τιμές.
Υπό αυτή την αδυναμία απέναντι στην ακρίβεια, υπό την έλλειψη αφηγήματος, υπό την κατακραυγή της κατάρρευσης του επιτελικού κράτους και της αδυναμίας του να προστατεύσει τους πολίτες, τις περιουσίες τους και τον φυσικό πλούτο, ο κ.Μητσοτάκης φαίνεται πως ήδη - μόλις τρεις μήνες από τον εκλογικό του θριάμβο - έχει αρχίσει να βιιώνει την πολιτική φθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης