Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για κακοκαιρία: Γιγαντιαία επιχείρηση του κρατικού μηχανισμού - Ίσως το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο

Μαρινάκης για κακοκαιρία: Γιγαντιαία επιχείρηση του κρατικού μηχανισμού - Ίσως το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο
"Το τέλος επιτηδεύματος  είναι μια προεκλογική μας εξαγγελία την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Για γιγαντιαία επιχείρηση, που δεν έχει προηγούμενο, σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι το ύψιστο καθήκον του Κράτους».
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «με βάση τα επίσημα στοιχεία από τους μετεωρολόγους μιλάμε για το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ίσως ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας. Ίσως πρέπει να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάτι μεγαλύτερο», προσθέτοντας ότι «μέσα σε 12 ώρες έπεσε όσο νερό πέφτει δυόμισι φορές τον χρόνο συνολικά στην Αττική. Υπήρχαν και περιοχές που έπεσαν 800 τόνοι βροχής ανά στρέμμα. Δηλαδή, πολύ μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο ακόμα και από τα πολύ μεγάλα που έχουμε ζήσει πρόσφατα με τον Ιανό ή πριν από κάποια χρόνια στη Μάνδρα. Πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία που είχαμε 180 νεκρούς. Είναι, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σαν να θες να βάλεις έξι λίτρα νερού σε ένα μπουκάλι λίτρου, για να καταλάβει κάποιος σχηματικά τι ήταν αυτό που συνέβη».
Ακόμη, έκανε λόγο για ρεκόρ κλήσεων στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Τρεις οι αγνοούμενοι

«Χθες και από τους πέντε αγνοούμενους βρέθηκαν οι δύο, είναι καλά στην υγεία τους και έχουμε τρεις αγνοούμενους, σύμφωνα με την πρωϊνή ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία», σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη.
«Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που επέβαιναν δύο άτομα, πατέρας και γιος, ο γιος κατάφερε και διεσώθη εκείνη τη στιγμή και άλλα δύο άτομα που αγνοούνται νομίζω σε ορεινή περιοχή», συμπλήρωσε.

Περί αποζημιώσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις για όλους όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού θα δοθούν άμεσα, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα γίνει όπως συνέβη και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως συνέβη στον Ιανό, όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη η καταγραφή των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται για το σύνολο των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών. Και είναι αυτονόητο. Το έχει αποδείξει ο κρατικός μηχανισμός. Μια νέα εντελώς διαδικασία αρωγής και αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Τριαντόπουλο. Ό,τι ίσχυε για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είχαν την οποιαδήποτε ζημιά, οποιουδήποτε μεγέθους θα αποκατασταθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις αυτό γίνει ασφαλές, οι διαδικασίες καταγραφής», όπως είπε.
Συμπλήρωσε πως «έχει γίνει αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση αναθεώρησης στα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει ζητηθεί αναθεώρηση της χρηματοδότησης συνολικά για την Πολιτική Προστασία. Είναι προφανές, αν σκεφτεί κανείς πόσα χρήματα δόθηκαν σε αντίστοιχα φαινόμενα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σλοβενία, όπου είχαμε μια πρωτοφανή καταγραφή ζημιών -αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά κράτη και με τις πλημμύρες και με τις πυρκαγιές. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, απαντώντας και στο ερώτημα του συναδέλφου σας, να δοθούν περισσότερα χρήματα, ούτως ώστε να έχουμε την ταχύτερη και τη μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών».
«Η νέα πραγματικότητα πρωτοφανών φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης δεν έχουν συναντηθεί ξανά στη χώρα μας – πολύ μικρότερης έντασης συναντώνται σε εντελώς διαφορετικούς μήνες δεν νομίζω ότι μπορούμε να θυμηθούμε ξανά τέτοια ένταση βροχής στο τέλος του καλοκαιριού, στις αρχές του φθινοπώρου. Μιλάμε για μια περίοδο που δεν έχουμε ούτε υποπολλαπλάσια τέτοια φαινόμενα. Προφανώς σε αυτή νέα πραγματικότητα και των πυρκαγιών και της χθεσινής πρωτοφανούς κατάστασης πρέπει το Κράτος συνεχώς να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται, να είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία αποκατάστασης και να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Είναι υποχρέωση του Κράτους, κανείς δεν είπε το αντίθετο, να βελτιώνεται συνεχώς. Στις υποδομές του, στις διαδικασίες εκκένωσης, στην άμεση διαδικασία αποκατάστασης και σε όλες τις διαδικασίες της πολιτικής προστασίας για τη συνολική προστασία πρώτα από όλα της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Για εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σχετικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αυτά που θα πει στη ΔΕΘ, θα τα κάνει πράξη. Και αυτό είναι νομίζω το πιο σημαντικό. Όπως έχει κάνει πράξη όλα όσα έχει πει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του και όπως ήδη το Πρόγραμμα, το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος και συνολικά παρουσιάσαμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη, στο οικονομικό του σκέλος, το οικονομικό πρόγραμμα έχει νομοθετηθεί κατά 50%. Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς εισαγόμενης ακρίβειας, είτε αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε αφορά το ρεύμα, είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη υπέρμετρη αύξηση. Μόνιμες, δηλαδή, αυξήσεις, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις του εισοδήματος».
Υπογράμμισε ότι η πολιτική μείωσης της φορολογίας θα συνεχιστεί και μίλησε για μονιμότερες παρεμβάσεις αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση, κατ’ αρχάς, την προηγούμενη 4ετία μόνο μείωσε φόρους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, αυτή είναι η λογική μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Έχει μείνει μία εκκρεμότητα, την οποία την είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ως προς τις φορολογικές μειώσεις. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Προφανώς, λοιπόν, μέσα σε αυτή την 4ετία είναι μία από τις απόλυτες προτεραιότητές μας, μία δέσμευσή μας που οφείλουμε να κάνουμε πράξη. Προφανώς, όμως, από την Κυβέρνηση αυτή συνολικά ως φιλοσοφία, είτε αφορά ασφαλιστικές εισφορές, είτε συνολικά έμμεση αύξηση εισοδήματος που είναι οι μειώσεις φόρων, όπως είδαμε στο οικονομικό νομοσχέδιο με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Ψηφίστηκε αυτό. Δεν είναι κάτι που θα γίνει, είναι κάτι που έγινε για τις οικογένειες με παιδιά. Θα δείτε μόνο συνολικά τέτοιες παρεμβάσεις που δεν αυξάνουν φόρους, μόνο αυξάνουν το εισόδημα. Ως προς τη φοροδιαφυγή, είχαμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατί και αυτό δεν είναι θεωρίες, είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε να γίνεται πράξη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το στήριξε μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν κατά».
«Το τέλος επιτηδεύματος όμως, είναι μια προεκλογική μας εξαγγελία την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη», σημείωσε.

Για Πειραιά

Με αφορμή τον θάνατο του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «απάνθρωπη συμπεριφορά, που ξεφεύγει από κάθε ανθρώπινη λογική» και σημείωσε ότι του συμβάντος επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.
Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτό το οποίο είδαμε. Μιλάμε για κάτι απάνθρωπο. Πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι προηγούμενο. Είναι μία εγκληματική ενέργεια την οποία, προφανώς, τυπικά θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την αποστροφή μας, την οργή μας γι’ αυτό το οποίο συνέβη. Επελήφθησαν άμεσα οι Αρχές, γύρισε πίσω το πλοίο, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Αλλά πραγματικά είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να συμβαίνουν. Να χάνει ένας άνθρωπος με αυτό τον τρόπο τη ζωή του, να του αφαιρείται η ζωή στην πραγματικότητα. Δεν είναι ότι έπεσε, είδαμε τι συνέβη. Είναι ντροπή αυτό το οποίο συνέβη. Είναι μια εγκληματική ενέργεια και ελπίζω η Δικαιοσύνη, μετά τη δέουσα διαδικασία, να επιβάλει τις πιο αυστηρές τιμωρίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης