Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε οδικό χάρτη τριών επιπέδων κατέληξαν Γεραπετρίτης – Fidan - Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

Σε οδικό χάρτη τριών επιπέδων κατέληξαν Γεραπετρίτης – Fidan - Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποφάσισαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Hakan Fidan.
Ο κ.Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο να κτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μία νέα θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας «καρποφόρα» τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του.
«Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας.
Μετά από δύο εβδομάδες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Erdogan και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη» υποστήριξε ο Hakan Fidan, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν πως η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οδικός χάρτης σε τρία επίπεδα

Όπως επισήμανε ο κ.Γεραπετρίτης συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τρία επίπεδα.
«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.
Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη» ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης.

Η αποστολή

Όπως είπε ο κ.Γεραπετρίτης, αποστολή των δύο υπουργών είναι «πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις» και «δεύτερον να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».
«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

Σύμφωνα με τον κ.Γεραπετρίτη, κομβικά σημείαθα είναι πρώτα απ' όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Έτοιμοι για διάλογο

Από την πλευρά του ο Hakan Fidan υποστήριξε ότι συζήτησε με τον κ.Γεραπετρίτη για την ανατολική Μεσόγειο, όπου εξέφρασε τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού και για το Κυπριακό, όπου τόνισε πως οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές.
Επίσης, είπε ότι συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων και υποστήριξε ότι περιμένει από την Ελλάδα συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο» ανέφερε ο Fidan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης