Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Άγκυρα ο Γεραπετρίτης – Συνομιλίες με Fidan για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στη Νέα Υόρκη

Στην Άγκυρα ο Γεραπετρίτης – Συνομιλίες με Fidan για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στη Νέα Υόρκη
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τα ελληνοτουρκικά
Στην Άγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος στις 10:00 σήμερα Τρίτη 5/9 το πρωί θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan, συνάντηση, η οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια δύσκολη διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινές του δηλώσεις από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντικούς τους επόμενους μήνες για τα ελληνοτουρκικά.
Η σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Fidan έχει ως απώτερο στόχο αφενός να προετοιμάσει τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan που αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφετέρου να οργανώσει τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Μήνυμα φιλίας

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο κ.Γεραπετρίτης αναφέρει ότι αποτελεί απόφαση των δύο ηγετών να «εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών».
«Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.
«Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Καλή προσωπική σχέση

Όπως λέει ο κ.Γεραπετρίτης, έχει δημιουργήσει μια καλή προσωπική σχέση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας» και ότι «βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία».
«Ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών» τονίζει ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως η διαδικασία διαλόγου «θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Σημειώνεται πως κατόπιν της συνάντησης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης