Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης η «Νίκη» για νέες ταυτότητες: «Ξεκάθαρο ότι έχουν τσιπ» - «Δίνουν προσωπικά μας δεδομένα σε βάσεις εκτός ελληνικής επικράτειας»

Καταπέλτης η «Νίκη» για νέες ταυτότητες: «Ξεκάθαρο ότι έχουν τσιπ» - «Δίνουν προσωπικά μας δεδομένα σε βάσεις εκτός ελληνικής επικράτειας»
Ανακοίνωση κατά της εφαρμογής του μέτρου για τις νέες ταυτότητες εξέδωσε η «Νίκη», μετά την σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το κόμμα στο ΣΕΦ
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Νίκης: 

«Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ για τις νέες ταυτότητες. Η ΝΙΚΗ συμμερίζεται τις εύλογες ανησυχίες του Ελληνικού λαού και για το λόγο αυτό στοχεύει στη σοβαρή ενημέρωση των πολιτών, από επιστημονική, νομική και τεχνολογική άποψη.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με την ομιλία του βουλευτή Αν. Αττικής και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω κ. Αναστασίου Οικονομόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα πέντε σημεία :

1. Δεν υποχρεούνται τα κράτη μέλη να εκδίδουν Δελτία Ταυτότητας, όπως ορίζει ο κανονισμός της Ε.Ε., αλλά θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους αν θα έχει Δελτία ταυτότητας υποχρεωτικά, προαιρετικά η καθόλου.

2.Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τσιπ στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, όπως παραδέχθηκε ο Υφυπουργός κ.Κατσαφάδος και όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, σε αντίθεση με την ψευδή δήλωση του πρωθυπουργού

3.Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού για την ασφάλεια τεχνολογίας RFID, αφού υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες προστατευτικές θήκες «RFID safe» που έχουν ως αποστολή την αποφυγή υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από απόσταση!

4.Το κράτος σήμερα έχει ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων ώστε να τηρείται μια βασική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Όταν όμως αυτές οι ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων διασυνδέονται, έχουμε πρακτικά λειτουργία «συγκοινωνούντων δοχείων», στην οποία στηρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η οποία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους παραβίασης. Ο κ. Οικονομόπουλος επεσήμανε παράλληλα στους παρευρισκομένους πως στην ΚΥΑ που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2023 (Αριθ. 8200/0-109568), προστέθηκε η φράση: «… θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο». Έτσι, ενεργοποιώντας την συγκεκριμένη ΚΥΑ, η ψηφιακή ταυτότητα μετατρέπεται δυνητικά σε Κάρτα Πολίτη, δηλαδή από μέσο απλής ταυτοποίησης σε δικαίωμα (ή στέρηση) πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά. Με απλά λόγια, οι διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων παραβιάζουν την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και καταργούν το απόρρητο της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των πολιτών.

5.Στηρίζουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας που όμως ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ εργαλείο ελέγχου και περιορισμού των ατομικών μας ελευθεριών.

«Δίνουμε τον αγώνα ενωμένοι κατά της υποχρεωτικότητας, χωρίς φανατισμό και ακρότητες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διχασμό της κοινωνίας, σε πολίτες με προνομιακή πρόσβαση και πολίτες με αποκλεισμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά .

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Επικεφαλής Θεματικής Ομάδας ψηφιακής διακυβέρνησης ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, ο οποίος μίλησε με θέμα : « Η τεχνολογία των νέων ταυτοτήτων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση»

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δίνουν μια νέα διάσταση στο θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Αποδομούμε το κυβερνητικό αφήγημα της κυβέρνησης με ρεαλιστικά και επιστημονικά επιχειρήματα, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις εντός και εκτός Ε.Ε.:

Διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία, εάν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών μπορούν να αποθηκεύονται και να επεξεργάζονται και εκτός Ελληνικής επικράτειας.

Καταπατώνται εξ ορισμού οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα με το ανελέητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, που μπορεί να δημιουργήσει προφίλ πολιτών με διαφοροποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά.

• Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Οι χάκερς υπάρχουν και κτυπούν, κανένα σύστημα δεν είναι 100% ασφαλές.

Αίσθηση προκάλεσε τέλος ο εμπνευσμένος λόγος του προέδρου της ΝΙΚΗΣ κ. Δημητρίου Νατσιού, ο οποίος εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως η ΝΙΚΗ θα ψηφίζει «υπέρ» σε οτιδήποτε ωφελεί το έθνος μας και «κατά» σε οτιδήποτε το βλάπτει.

«Δεν ανεχθήκαμε η ΝΙΚΗ να συγκαταλεχθεί με ακροδεξιές λογικές, ούτε όμως και σταθήκαμε δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, όπως πολλοί θα έλπιζαν. Στις τάξεις μας δεν δεχόμαστε κανέναν πολιτικό άλλου κόμματος, ούτε θα συνεργασθούμε με τα κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας» είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως: «Για λόγους δημοκρατίας, η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη και σαφή ενημέρωση στους πολιτικούς φορείς και στον ελληνικό λαό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτού να αρχίσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, όχι μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως για τη φύση, τον χαρακτήρα και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ελευθερία του».

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ συνέστησε στους πολίτες μέχρι να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, να μην βιαστούν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες, ώστε να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.

«Για τη ΝΙΚΗ, η ταυτότητα πρέπει να επιτελεί αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Να είναι μέσον ταυτοποίησης, και όχι μέσον άσκησης δικαιωμάτων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την δόλια και κρυφή πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία σήμερα ρίχνει στάχτη στα μάτια του κοινού, να μετατρέψει την ταυτότητα σε μέσον Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δηλαδή να μη λειτουργεί η ταυτότητα μόνο ως μέσο ταυτοποίησης, αλλά συγχρόνως και ως μέσο ασκήσεως δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο, αν η ταυτότητα μπορεί να καταστεί και «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» αποθήκευσης του σχεδιαζόμενου ψηφιακού ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ταυτότητα μπορεί να είναι ασφαλής χωρίς να είναι ηλεκτρονική. Είναι χρήσιμη και αναγκαία η σχεδίαση ταυτοτήτων που θα αποκλείουν τη δυνατότητα πλαστογραφήσεως, όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικές ταυτότητες ανάλογες των διπλωμάτων οδήγησης, ή με σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας δανεισμένα από την τεχνολογία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων» ενώ επεσήμανε πως: «Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε ο πολίτης να έχει πρόσβαση και γνώση για όλα τα συλλεγόμενα και αποθηκευόμενα προσωπικά του δεδομένα. Θεωρούμε» είπε « αυτονόητο οι βάσεις δεδομένων με τα αποθηκευμένα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών να βρίσκονται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και πουθενά αλλού. Σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι τα δεδομένα της νέας ταυτότητας θα τηρούνται στην Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση είναι τη δεύτερη, μεγάλη «δεξαμενή» που θα προκύψει από τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αυτή η δεξαμενή θα προκύψει από την λειτουργική χρήση της ταυτότητας ως Κάρτας του Πολίτη. Αυτή η δεξαμενή δεδομένων, λοιπόν, είναι άγνωστο ακόμη που θα τηρείται και ποιός θα έχει πρόσβαση σε αυτό. Πέραν του πού θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα, θεωρούμε αυτονόητο να γνωστοποιηθεί το ποιος θα έχει πρόσβαση ή/και δικαίωμα επεξεργασίας στα στοιχεία που θα συλλέγονται».

Ο κ. Νατσιός δήλωσε κάθετα: «Απορρίπτουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ζητούμε να είναι προαιρετική η λήψη τους. Να είναι δυνατή η πιστοποίηση του πολίτη και η είσοδός του στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με εναλλακτικούς τρόπους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου και της Ευρώπης. Σε διαφορετική περίπτωση, ευθαρσώς δηλώνουμε ότι για λόγους ελευθερίας και δημοκρατικής συνειδήσεως, ΔΕΝ θα παραλάβουμε τις νέες ταυτότητες και τις μελλοντικές αναβαθμίσεις τους, αυτό το στυγνό «φακέλωμα του πολίτη», και κάλεσε τον Ελληνικό λαό να προβληματιστεί γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, να ενημερωθεί πλήρως και σε βάθος από αντικειμενικές πηγές για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τις ηλεκτρονικές ταυτότητες για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά του.

«Η μαζικότητα της αντίστασης θα κάμψει την επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα. Θα αναγκαστούν να μας εξασφαλίσουν εναλλακτικό τρόπο πιστοποίησης».

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ τέλος, συνέστησε στην κυβέρνηση, αντί να ασχολείται με το φακέλωμα των πολιτών, να ασχοληθεί με το να διασφαλίσει ότι τα τραίνα δεν κινούνται ανάποδα στις γραμμές.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης