Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Στον Έβρο την Παρασκευή 8/9 ο Μητσοτάκης - Σε πλήρη ύφεση η πυρκαγιά στη Δαδιά

Μαρινάκης: Στον Έβρο την Παρασκευή 8/9 ο Μητσοτάκης - Σε πλήρη ύφεση η πυρκαγιά στη Δαδιά
Ο Κ. Μητσοτάκης αύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου
Στον Έβρο, όπου κάηκαν 935.000 στρέμματα μέσα σε 17 ημέρες από την πύρινη λαίλαπα, θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή 8/9, παραμονή της ομιλίας του στην 87η ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 8/9 στον Έβρο προκειμένου να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και με βασικό στόχο την άμεση υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δαδιά, λέγοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, βρίσκεται «σε πλήρη ύφεση χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας. Παρά τη θετική εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η φωτιά, δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο επιτηρώντας την περιοχή».
Ακόμη, υπενθύμισε ότι την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023. Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Για κακοκαιρία


«Η κλιματική κρίση είναι εδώ με πολλές μορφές. Μετά τον παρατεταμένο ακραίο κίνδυνο Πυρκαγιάς, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για σφοδρή κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό το λόγο σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν ήδη δημοσιευθεί οδηγίες προς τους πολίτες. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος», ανέφερε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.
«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να ακολουθούν με αυξημένη προσοχή τις οδηγίες των Αρχών και πιθανά μηνύματα που μπορεί να σταλούν με οδηγίες από το 112», συμπλήρωσε.

Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός

Αναφέρθηκε στη σημερινή συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ, η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και κατόπιν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων των τριών ηγετών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.
Η Σύνοδος αυτή, σηματοδοτεί την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή».

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Μητσοτάκης αύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο προκειμένου να γίνει η πλήρης αποτίμηση και καταγραφή του μεγέθους των εκτάσεων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και με βασικό στόχο την άμεση υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί για την αποκατάσταση των πληγέντων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το απόγευμα της Παρασκευής 8/9 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της περιοχής.
Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.

Στην Άγκυρα ο Γεραπετρίτης αύριο

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στην Άγκυρα την Τρίτη 5/9, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του, Hakan Fidan, «θα εστιάσουν κατά τις συνομιλίες τους σε ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις. Επιπλέον, θα συζητηθεί η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη».

Περί νομοσχεδίων

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι την Παρασκευή συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα και νομοσχέδια που πρόκειται να τεθούν σε διαβούλευση το προσεχές χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε, «ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, οι οποίες κινούνται σε πέντε άξονες: την ενίσχυση σε προσωπικό, την εκπαίδευση του προσωπικού, την ψηφιακή αναβάθμιση του οργανισμού, την ανανέωση του στόλου και την αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και την προστασία της εργασίας. Ταυτόχρονα θεσπίζονται, κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και νέοι
προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν, τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τον υγιή ανταγωνισμό.
Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εισηγήθηκε τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων.
Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί εργαλείο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζει την συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου, στην πατρίδα μας και τον κόσμο. Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα ασφάλειας και συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157.
Η έκδοση όμως των νέων ταυτοτήτων αποτελεί μεταρρυθμιστή επιλογή που παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια και διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από τις νέες ταυτότητες. Το αντίθετο μάλιστα, αφού τα σημερινά δελτία ταυτότητας υπολείπονται των σύγχρονων δεδομένων ασφαλείας, αυτό σημαίνει πως είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από εγκληματικές οργανώσεις και να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων.
Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την χώρα μας».

Πρόστιμα σε 5 εταιρείες

«Συνεπείς σε όσα έχουμε πει και όσα έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός, η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα πεδία και η προστασία των καταναλωτών είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, με αφορμή τα πρόστιμα της ΔΙΜΕΑ συνολικού ύψους 940.000 ευρώ σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς και εμπορίας καλλυντικών ειδών για πλασματικές ή εικονικές εκπτώσεις.
«Είναι μια διαρκής διαδικασία και σε αυτό δεν θα γίνει καμία εξαίρεση. Κάθε επιχείρηση, σε οποιοδήποτε κλάδο και αν δραστηροποιείται, οφείλει να τηρεί το νόμο και να σέβεται τα δικαιώματα των καταναλωτών. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι αρμόδιες αρχές θα επεμβαίνουν, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις και τα ανάλογα πρόστιμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης