Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Έμφαση σε θεσμικές αλλαγές και λιγότερες παροχές και φοροελαφρύνσεις

Αυτά θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Έμφαση σε θεσμικές αλλαγές και λιγότερες παροχές και φοροελαφρύνσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κόψει την όρεξη πολλών για παροχές και φοροελαφρύνσεις
Σχετικά Άρθρα
Την ομιλία του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προετοιμάζει ο Πρωθυπουργός μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και τους αρμόδιους υπουργούς.
Εκ πρώτης, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κόψει την όρεξη πολλών για παροχές και φοροελαφρύνσεις και θα προχωρήσει σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν γιατί το κάνει αυτό: Δεν θέλει λίγο πριν την αναμενόμενη έλευση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα να δώσει την εικόνα ότι ακολουθεί χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Άλλωστε, τις μεγάλες παροχές – προεκλογικές δεσμεύσεις τις έχει ήδη ψηφίσει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ήρθε τον Ιούλιο.
Σκοπός του είναι να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό και κυρίως το θεσμικό έργο της κυβέρνησης με συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία θα ανακοινώσει στην Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα
που θέλει τα διευθυντικά στελέχη να λειτουργούν σαν μάνατζερ και να πετυχαίνουν στόχους. Έτσι θεωρεί ότι θα κάνει το δημόσιο τομέα πιο παραγωγικό.

Το δεύτερο είναι το θέμα της ίδρυσης των μην κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο περιμένει όλη η αγορά. Έτσι θεωρεί ότι θα καταπολεμήσει την γραφειοκρατία στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το τρίτο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και γενικότερη ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων της χώρας.

Το τέταρτο θα αφορά τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο χώρο της υγείας με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου (π.χ ιδιωτικά ασθενοφόρα που θα έρχονται άμεσα στον ασθενή) ενώ θα ανακοινώσει και αρκετές προσλήψεις στο χώρο αυτό.

Μία πέμπτη δέσμευση που θα τονίσει στην ΔΕΘ έχει να κάνει με το χώρο της ασφάλειας και τις προσλήψεις στο χώρο της πυρόσβεσης, των δασικών υπηρεσιών και των συνόρων.

Μία 6η δέσμευση είναι οι θεαματικές αλλαγές που προτείνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται στην δημόσια διαβούλευση. Όπως για παράδειγμα, η παράλληλη απασχόληση ενώ στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και τι θα κάνεις με τις τριετίες αλλά θα δώσει και επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και νέο κατώτατο μισθό, άνω των 800 ευρώ.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις για 2 μεγάλες θεματικές:

Η πρώτη είναι η ανοικοδόμηση του Έβρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές
η οποία θα γίνει με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Βόρεια Εύβοια. Συνολικά, όμως, θα υπάρξει ένα πακέτο για όλους τους πυρόπληκτους.

Η δεύτερη θεματική είναι η ακρίβεια όπου θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στην λογική των pass που έχει προωθήσει και παλαιότερα. Ενώ τέλος, αναμένεται ανακοινώσει και μέτρα για την φοροδιαφυγή με μέτρα όπως η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ και μέτρα για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ένα χώρος που πιστεύεται ότι μεγάλη εστία φοροδιαφυγής.
Τέλος, επειδή θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναφέρει και τα έργα που γίνονται στην πόλη με κυρίαρχο το Μετρο Θεσσαλονίκης που σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει τελική και ακριβή ημερομηνία λειτουργίας, υπολογίζεται ότι θα είναι την άνοιξη του 2024.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης