Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ… προβληματίζει τον Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ – Με το σταγονόμετρο οι εξαγγελίες

Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ… προβληματίζει τον Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ – Με το σταγονόμετρο οι εξαγγελίες
Οριστικοποιείται το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα
Με το βλέμμα στην 87 ΔΕΘ και το «καλάθι» του πρωθυπουργού βρίσκεται το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το επόμενο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για σειρά παρεμβάσεων σε κρίσιμα πεδία, ενώ αναμένεται η ομιλία του να κινηθεί σε 4 άξονες σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Ήδη, μπαίνουν οι …τελευταίες πινελιές για την οριστικοποίηση του περιεχομένου των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει «κλειδώσει» το πακέτο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές -  με το θέμα των αποζημιώσεων να αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού το επόμενο Σαββατοκύριακο - , αλλά και πλήττονται από την ακρίβεια. 
Παράλληλα, η παρουσία του πρωθυπουργού - στη σκιά των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού και των άγριων επεισοδίων στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον νεκρό οπαδό της ΑΕΚ που φανέρωσαν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού - θα συνδυαστεί με αναπροσαρμογή των πολιτικών και επικοινωνικών προτεραιοτήτων, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να στέλνει μήνυμα ανασύνταξης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από παλαιότερα στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού, η επικαιροποίηση των εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ θα πρέπει να συνδυαστεί με εσωτερική παρέμβαση στην λειτουργία του στενού επιτελείου του Μαξίμου , καθώς- όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές - παρατηρήθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες σε επίπεδο συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου σε καθημερινή βάση. 
Επιπλέον, στο επίκεντρο της ομιλίας του Κ,. Μητσοτάκη, αναμένεται να βρεθούν συγκεκριμένες αναφορές σε κρίσιμα πεδία, όπως η αναδιοργάνωση του Δημοσίου - το σχετικό νομοσχέδιο θα καταθέσει η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως το επόμενο διάστημα-, ο εκσυχρονισμός της Δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση στην Υγεία,  οι παρεμβάσεις στην Παιδεία, οι προσλήψεις.
Δεν αναμένεται να λείψουν οι αναφορές στα εθνικά θέματα, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ(18-20/9), αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
   
Προβληματίζει ο... ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ και η παραδοσιακή συνέντευξή του την Κυριακή 10/9, συμπίπτει με τις εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν οι 5 υποψήφιοι του κόμματος, γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου. 
Υπάρχει ανησυχία ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν ενδεχομένως περισσότερο στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, αφού θα έχει προηγηθεί το Σάββατο 9/9 η ομιλία του στο Βελλίδειο, απ΄όπου θα κάνει τις εξαγγελίες του.  

Οι 4 άξονες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, όπως τουλάχιστον αυτή έχει πιστοποιηθεί τους πρώτο 7μηνο του έτους, θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία.
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού, αναφορικά με την οικονομία, θα κινηθεί σε 4 βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα:
-Ο πρώτος έχει να κάνει με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα κινούνται εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επίτευξης των στόχων, συνδυαστικά με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
-Ο δεύτερος αφορά τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και όσων υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι αποζημιώσεις θα γίνει προσπάθεια να δοθούν άμεσα και θα αφορούν τη φυτική και ζωική παραγωγή που καταστράφηκε, όπως επίσης και για τα σπίτια (μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή), ενώ θα αναληφθούν δράσεις για αποκατάσταση των καταστροφών στα δάση.
-Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με πιθανά μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει σειρά μέτρων, η εφαρμογή των οποίων ξεκινά άμεσα, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι, μεταξύ άλλων, η επέκταση του Market Pass - που ήδη έχει επεκταθεί για ένα τρίμηνο (Αυγούστου-Οκτωβρίου) -μέχρι το τέλος του 2023, η ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης  με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου,  η διατήρηση των οριζόντιων μέτρων επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας χωρίς κριτήρια  μέχρι το τέλος του έτους,  η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες (μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2024)  στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό, επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις αποδοχών που όμως θα είναι ελαφρά μειωμένο σε σχέση με τα 200-300 ευρώ που δόθηκε στα τέλη του Μαρτίου 2023, ενώ ανάλογα με την πορεία των εσόδων, ίσως να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.α.
-Ο τέταρτος άξονας είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των λελογισμένων μειώσεων στη φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης