Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικός πυρετός στο Μαξίμου - «Παγίδα» η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

Διπλωματικός πυρετός στο Μαξίμου - «Παγίδα» η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan
Στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους παρακολουθούν τα διάφορα επεισόδια της τουρκικής κλιμάκωσης και τους ελιγμούς που επιχειρεί στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Kλίμα έντασης καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα και ηγετών στις ΗΠΑ. Την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανέβασε η Τουρκία, με μπαράζ κινήσεων και από τον Tayipp Erdogan.

Eπεισόδια και κινήσεις της Τουρκίας

Αν και σημείο εκκίνησης αποτελεί η επέτειος της νίκης των κεμαλικών έναντι της Ελλάδας, τους οποίους θέλει να έχει ικανοποιημένους ο Tayipp Erdogan, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και υπό το πρίσμα συνολικής κλιμάκωσης. H οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και στην Κύπρο από τους τουρκοκύπριους.
Στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους παρακολουθούν τα διάφορα επεισόδια της τουρκικής κλιμάκωσης και τους ελιγμούς που επιχειρεί στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Όπως για παράδειγμα τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά της αλλά και το διαμεσολαβητικό ρόλο που θέλει να παίξει και για τα ουκρανικά σιτηρά.

Απίστευτη δήλωση για Σμύρνη


Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία απίστευτη δήλωση σε επίπεδο ιστοριογραφίας, ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νίκησε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».

Μετάβαση Γεραπετρίτη στην Τουρκία

Η ελληνική πλευρά προς το παρόν κρατάει μία ψύχραιμη στάση υπό τον ΥΠ.ΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη αναφέροντας ότι οι εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τρέχουσα περίοδο.
Θεωρεί δε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να στήσει μία παγίδα έντασης.
Και αυτό λίγο πριν την μετάβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan και κυρίως πριν τη κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Εrdogan στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσής του ΟΗΕ, στις 18-20 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, από το ΥΠ.ΕΞ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε συζήτηση με την Τουρκία πάνω στις κόκκινες γραμμές και σε θέματα ελληνικής κυριαρχίας ή άλλα διμερή ζητήματα που θέτει η Τουρκία, πάρα μόνο στο ένα και μοναδικό θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τι συζητήθηκε με την Μeloni


Στο διπλωματικό πυρετό των τελευταίων ημερών, ο Πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Georgia Meloni.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό  είχε μεγάλη και κρίσιμη ατζέντα.
Ως βασικά θέματα ήταν το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η κατάσταση στην κεντρική και νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όμως, κυρίαρχο θέμα για την Μeloni είναι αυτό των ιταλικών κορβετών που θέλει διακαώς να πουλήσει στην Ελλάδα από την στιγμή που και οι γάλλοι της Νaval πιέζουν πολύ.
Μην ξεχνάμε, ότι η Meloni έχει στενούς διαύλους επικοινωνίας με την αλβανική κυβέρνηση του Edi Rama και είναι σίγουρο ότι θα μεταφέρει την δυσαρέσκεια του έλληνα πρωθυπουργού τόσο για την υπόθεση Μπελέρη όσο και την υπόθεση του καθορισμού της ελληνικής και της αλβανικής ΑΟΖ η οποία δεν έχει σταλεί ακόμα στην Χάγη.
Τέλος, στις 4 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μία συνάντηση που είχε αναβληθεί για λόγους υγείας του Netanyahu.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης