Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς ρεαλιστικό αφήγημα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Υπόλογη η κυβέρνηση για εθνική ασφάλεια, ακρίβεια και κρατικό μηχανισμό

Χωρίς ρεαλιστικό αφήγημα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Υπόλογη η κυβέρνηση για εθνική ασφάλεια, ακρίβεια και κρατικό μηχανισμό
Για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στην ΔΕΘ απολογούμενος και χωρίς αφήγημα
To κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ κακό.
Όχι μόνο διότι οι 2 πρώτοι μήνες ήταν καταστροφικοί αλλά γιατί πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά σε μια Βουλή απολογούμενος για την χαμηλή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές που ξέσπασαν από την αρχή του καλοκαιριού.
Παράλληλα, για πρώτη φορά θα βρεθεί στην ΔΕΘ απολογούμενος και χωρίς αφήγημα.
Και αν υποσχεθεί, δεν θα γίνει εύκολα πιστευτός.

Κάκιστη η εικόνα της κυβέρνηση στα διεθνή μέσα

Το χειρότερο, όμως, είναι η εικόνα προς τα έξω.
Τα διεθνή media, όπως το Politico εγκαλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό για επικοινωνιακή διαχείριση και προσπάθεια να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος, χρεώνοντας στον ίδιο ευθύνες.
Είχαμε πυρκαγιές στην Αγχίαλο και την Αλεξανδρούπολη, δύο ουσιαστικά νατοικές βάσεις και εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα για το εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα θέλει να παίξει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ. Και δεν είναι μόνο οι φωτιές, οι μεταναστευτικές ροές πλέον έχουν αυξηθεί, ο Έβρος και το Αιγαίο έχει γίνει διάτρητος…
Που είναι τα παχιά λόγια κάποιων που έλεγαν ότι ο Έβρος κρατάει…;

Τα φιλικά ΜΜΕ ζητάνε ανασχηματισμό

Ο εγχώριος φιλικός τύπος (Καθημερινή) του ζητάει να κάνει γρήγορα ανασχηματισμό και να διώξει τους αναποτελεσματικούς υπουργούς που πριν 2 μήνες τοποθέτησε. Διότι αλλιώς θα είναι εκτεθειμένος διπλά.
Οι κόντρες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων είναι μεγάλες.
Διαφωνίες έχουμε και στο Μέγαρο Μαξίμου για την διαχείριση των τρεχουσών καταστάσεων.

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στην Ευρώπη

Στα διεθνή μέσα και στην Ευρώπη συζητείται έντονα πως μία έκταση αντίστοιχη της Νέας Υόρκης κάηκε αποτελώντας ένα ρεκόρ καμμένης έκτασης και για την ίδια την Ευρώπη.
Το ξακουστό δάσος της Δαδιάς έγινε κρανίου τόπος και η φωτιά στον Έβρο καίει για 13 μέρες και πολύ λίγα ΜΜΕ παίζουν την τραγική αυτή εξέλιξη.
Τα καμένα το 2023 στην Ελλάδα υπερβαίνουν όλες τις προηγούμενες χρονιές, ενώ σύμφωνα με το Meteo, οι μεγα-πυρκαγιές ήταν λιγότερες, ήταν αντιστρόφως δυσανάλογα καταστροφικές σε σχέση με την συνολική έκταση που κάηκε.

Μεγάλες οι καταστροφές - Εξαντλούνται τα περιθώρια δαπανών

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάει στην Αλεξανδρούπολη αλλά πήγε στα κλεφτά στην Πάρνηθα και στην Θεσσαλονίκη για τα έργα που γίνονται εκεί.
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των πυρόπληκτων τέθηκε και το μείζον πρόβλημα της οικονομικής διαχείρισης των συνεπειών από τις φωτιές, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εκτενείς τόσο στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, όπου τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές έχουν εξαντληθεί, όσο και στο σκέλος των εσόδων, όπου μεγάλα τμήματα της επικράτειας χάνουν σημαντικό μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας (όπως π.χ η Ρόδος κ.α) υπονομεύοντας τα δημόσια έσοδα.

Χάνει τη μάχη με την ακρίβεια – Ασπιρίνες τα pass

Παράλληλα, βλέπει να χάνει άλλο ένα μέτωπο πανηγυρικά.
Η ακρίβεια σαρώνει την αγορά. Έφτασε η βενζίνη να πωλείται 2,30 μέσα στην Αθήνα.
Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα είναι καταιγιστικές.
Κανένας ελεγκτικός μηχανισμός για το αν τηρείται το κατά νόμο περιθώριο μικρού κέρδους.
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για την ακρίβεια στην ΔΕΘ.
Τι μέτρα; Pass, δηλαδή ασπιρίνες: Επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης με την διεύρυνση των δικαιούχων, έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς και παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση και πολιτισμό. Και εκτός αυτού, θα ανακοινώσει νέα κονδύλια για την Πολιτική Προστασία.
Όπως κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη, για 4 συναπτά έτη…
Κοινώς ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ 2023 δεν έχει κανένα πιστευτό αφήγημα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης