Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης: Ο κλάδος της αλιείας δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής - Πανελλαδικό συνέδριο το 2024

Αυγενάκης: Ο κλάδος της αλιείας δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής - Πανελλαδικό συνέδριο το  2024
Θα είναι η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για την αλιεία
H διοργάνωση πανελλαδικού συνεδρίου για τα προβλήματα και το μέλλον του κλάδου της αλιείας θα διεξαχθεί το 2024, όπως προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
«Θα είναι η πρώτη οργανωμένη συζήτηση για την αλιεία και δε θέλω να μείνει κανένας εκτός, δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας. Αυτό το συνέδριο θέλω να είναι ένα όπλο για όλους μας, για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Συλλόγων Αλιεών στην Καλαμαριά, τονίζοντας πως «ο κλάδος της αλιείας δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη».
Πρόκειται για συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της 4ημερης περιοδείας που ξεκίνησε χθες ο κ. Αυγενάκης στην Κεντρική Μακεδονία.
Ακόμη, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι είναι θετικός στο να συμπεριληφθούν στο νέο, αναθεωρημένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, αν και «θα πρέπει να προηγηθεί η σχετική συζήτηση σε επιτροπή που θα συστήσουν οι αλιείς με τον οργανισμό».
Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τάχθηκε υπέρ της πρότασης των αλιέων να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, προκειμένου να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων.
«Απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου είναι να στηριχθεί η αλιεία, καθώς για ευνόητους λόγους, τα ελληνικά σκάφη πρέπει να πλέουν στο Αιγαίο» ανέφερε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Στ. Κελέτσης, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση με τους αλιείς αποτελεί ευκαιρία για να τεθούν τα προβλήματα και να δοθούν οι λύσεις.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα που αφορούν τη μετάκληση εργατών - ψαράδων από τρίτες χώρες και οι κίνδυνοι από την εισβολή του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ζήτημα που θα θέσει ο υπουργός στην ΕΕ για κοινές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου.

Για το αλιευτικό καταφύγιο της Νέας Κρήνης

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ.
«Το έργο θα δώσει ανάσα στους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν πλέον το δικό τους "σπίτι", ενώ θα συνδράμει σημαντικά και στην τοπική ανάπτυξη» ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γ. Δαρδαμανέλης.
Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε και με στελέχη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανήματων Ελλάδας.
avg2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης