Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης: Κόντρα ρόλος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Μέτρα για τον Έβρο την Πέμπτη 31/8 από τον πρωθυπουργό

Βορίδης: Κόντρα ρόλος Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Μέτρα για τον Έβρο την Πέμπτη 31/8 από τον πρωθυπουργό
"Όταν υπάρχει πυρκαγιά και πάρει έκταση, η προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Άρα, εκεί το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε και ήταν ιδιαίτερα σύνθετο", τόνισε ο Μ. Βορίδης
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα ρόλο χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά πως «λίγο κόντρα ρόλος μου φαίνεται. Ο χώρος αυτός έρχεται από μία παράδοση, στην οποία μπορεί κάποιος να διαφωνεί, αλλά έχει μία παράδοση. ΚΚΕ εσωτερικού, η διάσπαση, εάν γίνεται κομμουνισμός με δημοκρατία ή όχι, ευρωκομμουνισμός, η υπόθεση της μεταπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητες, Κύρκος, Αλαβάνος… Αυτό τώρα συμπυκνώνεται στον Κασσελάκη».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εκείνο που έχει σημασία στη δημόσια συζήτηση είναι τι κομίζει ο καθένας από πλευράς ιδεών και πολιτικού λόγου. Το κρίσιμο είναι ποιες είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, γιατί αυτές θα κριθούν από τον κόσμο. Δεν βλέπω κάτι συγκλονιστικό ή κάτι να διαφοροποιείται».

Για πυρκαγιές, αποζημιώσεις στον Έβρο και το 112

Κάνοντας αναφορά στην καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, όπου πλέον η μάχη με τις φλόγες δίνεται για 12η ημέρα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι κινήθηκε ο μηχανισμός, ο οποίος θα αφορά αποζημιώσεις και ενέργειες για να μην υπάρξουν πλημμυρικά προβλήματα.
Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τον Έβρο,  αλλά και ευρύτερα για την προστασία των δασών, πρόσθεσε  παραπέμποντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 31/8 στη Βουλή. Στην προ ημερησίας συζήτηση, «θα πει πρόσθετα πράγματα ο πρωθυπουργός», όπως είπε.
Υπάρχει «μια δέσμη μέτρων που αφορούν και στον Έβρο αλλά, ευρύτερα, και την προστασία των δασών. Νομίζω, θα μιλήσει αρκετά για αυτά ο πρωθυπουργός αύριο στην προ ημερησίας διατάξεως (συζήτηση στη Βουλή)», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις, σημείωσε πως ο μηχανισμός κρατικής αρωγής έχει ενεργοποιηθεί, οι αποζημιώσεις θα αφορούν ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και αγροτικών επιχειρήσεων, όπου θα αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο που έχει χαθεί.
«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρχουν καταβολές σε πρώτα ποσά», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη,  για τις ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές εξαγγέλθηκε η λειτουργία του μηχανισμού κρατικής αρωγής, «εδώ, οι ζημιές δεν είναι τόσο εκτεταμένες σε μια πρώτη καταγραφή που έκαναν οι δήμοι. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρει 20 ως 30 κατοικίες, κάποιες "κίτρινες", κάποιες "κόκκινες" -αυτές ίσως είναι λιγότερες». Επιπλέον, «υπάρχει ένα δημοτικό σχολείο σε κάποιο οικισμό, το οποίο έχει καεί. Αυτό είπαμε να προσπαθήσουμε και νομίζω ότι θα καταφέρουμε, να είναι πολύ γρήγορα σε κατάσταση να επαναλειτουργήσει».
Αποζημιώσεις θα δοθούν σε μελισσοκόμους, αλλά και σε κτηνοτρόφους, καθώς υπήρξε απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα διερευνηθεί το πλαίσιο να δοθεί υποστήριξη για ζωοτροφές, αφού κάηκαν χορτολιβαδικές εκτάσεις και καθίσταται αδύνατη τη βοσκή των ζώων.
Σχετικά με τις αγροτικές ζημιές, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή, «μπορεί μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξει καταβολή των πρώτων ποσών», είπε ο κ. Βορίδης και διευκρίνισε ότι στις δενδρώδεις καλλιέργειες η διαδικασία είναι πάντοτε λίγο πιο χρονοβόρα.
Για τα δάση που κάηκαν, σημείωσε πως στόχος είναι να γίνουν κορμοδέματα για να συγκρατηθεί το χώμα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης, ενώ αμέσως μετά προέχει ο καθαρισμός των ρεμάτων για να αποφευχθούν πλημμύρες.
Αναφορικά με τις εκκενώσεις των περιοχών μέσω του 112 λόγω πυρκαγιών, έκανε λόγο για σωστή στρατηγική.
Όπως είπε, «όταν υπάρχει πυρκαγιά και πάρει έκταση, η προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Άρα, εκεί το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε και ήταν ιδιαίτερα σύνθετο. Είναι κάτι που ξέρουμε πια ότι δουλεύει πετυχημένα».
Σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «πρώτος προφανής λόγος είναι ότι έχουμε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή που συμβαίνει δεν έχει την ίδια καιρική επίπτωση κάθε έτος. Πέρυσι ήταν μία χρονιά που από πλευράς καιρικών συνθηκών ήταν καλύτερες σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Πρόπερσι ήταν μία κακή χρονιά και αντιπρόπερσι ήταν μία καλύτερη».
Ο ίδιος, διευρύνοντας το πλαίσιο της συζήτησης για τις δασικές πυρκαγιές, ανέφερε πως «ενδεχομένως να ανοίξουμε τη συζήτηση σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τον εθελοντισμό, και στην πρόληψη και στην κατάσβεση, και να ενεργοποιήσουμε θεσμικά εργαλεία για τον εθελοντισμό. Και, δεύτερον, το να δούμε το δάσος διαφορετικά».

Στις 900 ημερησίως οι αποτροπές μεταναστών στον Έβρο

Με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση περί απουσίας σχεδιασμού και πρόληψης των πυρκαγιών, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, όπου εντοπίστηκαν οι απανθρακωμένοι σοροί μεταναστών, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι Αρχές έχουν προχωρούν ημερησίως σε 900 αποτροπές σε εισόδους μεταναστών στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης