Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάντζος: Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την ουσία της κρίσης των πυρκαγιών

Μάντζος: Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την ουσία της κρίσης των πυρκαγιών
"Το μοντέλο αποκατάστασης που είχαμε ως σήμερα δεν επαρκεί. Είναι παρωχημένο", σύμφωνα με τον Δ. Μάντζο
Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την ουσία της κρίσης των πυρκαγιών, καθώς «τα προηγούμενα 24ωρα ασχοληθήκαμε εις βάθος -και ορθώς- με τα φαινόμενα τον δήθεν “πολιτοφυλάκων” και κυνηγών κεφαλών στον Έβρο, όπου ευτυχώς η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντηση της, καθώς και με τις περιπτώσεις υπουργείων και υπουργών που αμφισβητούν μετεωρολογικά και επιστημονικά δεδομένα», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δ. Μάντζος, προσθέτοντας πως «ευτυχώς και για αυτούς υπήρξε η απάντηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο».
Ο κ. Μάντζος μιλώντας στον ΑΝΤ1, δύο ημέρες πριν από της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε πως «πρέπει να μείνουμε στην ουσία» και εξήγησε: «στην ουσία για τη δασική προστασία, στην ουσία για τη λογοδοσία, για το τι έγινε ιδίως στην πρόληψη, και στην ουσία της αποκατάστασης».
Υπογράμμισε πως «σε συνθήκες κλιματικής κρίσης με φυσικές καταστροφές να έρχονται και να επανέρχονται, το μοντέλο αποκατάστασης που είχαμε ως σήμερα δεν επαρκεί. Είναι παρωχημένο και όσον αφορά στο ύψος τον αποζημιώσεων, αλλά κυρίως στη διαδικασία, στον χρόνο υπολογισμού και στο χρόνο καταβολής της αποζημίωσης. Άρα, απαραίτητο είναι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να ασχοληθούν με την αποκατάσταση».
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό και επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί η δέουσα σημασία στην πρόληψη, εξηγώντας πως «ακόμα δίνουμε μόνο το 1/5 των κονδυλίων για τη δασοπροστασία».

Το δάσος είναι ένα πολιτικό και φυσικό κεφάλαιο υπέρτερης αξίας

«Έχουμε εδώ και χρόνια αφήσει εκτός τη δασική υπηρεσία. Θα πρέπει η φύλαξη των δασών, η πρόληψη των πυρκαγιών και ο εντοπισμός των εστιών τις πρώτες κρίσιμες ώρες να αφεθεί στους ειδικούς επιστήμονες, τους δασολόγους. Στο δασαρχείο της Πάρνηθας βρισκόταν μόνο ένας άνθρωπος όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ας δούμε πόσο υποστελεχωμένο είναι και το δασαρχείο στο Σουφλί. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Σε αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν οι κυβερνώντες και σε αυτό πρέπει όλοι ομονοώντας να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Το δάσος είναι ένα πολιτικό και φυσικό κεφάλαιο υπέρτερης αξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Για υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, σχετικά με την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «όπως είχαμε πει και όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, παρακολουθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες σε κάθε κόμμα. Τον ίδιο σεβασμό και ενδιαφέρον δείχνουμε και τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης