Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Politico αποκαθηλώνει τον Μητσοτάκη για τις φωτιές - Αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο

Το Politico αποκαθηλώνει τον Μητσοτάκη για τις φωτιές - Αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο
«Οι πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στην σύλληψη εμπρηστών» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Politico
Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για απουσία σχεδίου πρόληψης των πυρκαγιών εκτοξεύει το Politico, στο άρθρο του με τίτλο «Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης σε ρεκόρ πυροδότησε κυνήγι αποδιοπομπαίων τράγων στην Ελλάδα».
Από το δημοσίευμα προκύπτουν βαριές ευθύνες για την κυβέρνηση -και τελικά για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη- που αντί να αναλάβουν την ευθύνη που της αναλογεί, επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή των Ελλήνων πολιτών στη σύλληψη εμπρηστών.
«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών. Και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς» επισημαίνει ο Víctor Resco de Dios, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό University of Lleida, και συμπληρώνει «αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».
Politico1_2.JPG

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην πυρκαγιά τον Έβρου. «Οι Αρχές αναφέρουν ότι η αρχική φωτιά στην Αλεξανδροπούλη πιθανότατα πυροδοτήθηκε από κεραυνό. Όμως, ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, μεγάλο μέρος της Ελλάδας ασχολείται με το να βρει κάποιον να κατηγορήσει.
Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή του έθνους στη σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους μάλιστα να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές» επισημαίνουν οι αρθρογράφοι και παραθέτουν το τελευταίο μήνυμα του υπουργού Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, κατά των εμπρηστών. ««Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε» είχε πει.

Απουσία σχεδίου

«Οι ειδικοί λένε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τη διαχείριση των δασών ιδιαίτερα, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης. Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης, η απάντησή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους» επισημαίνει το Politico.
Ο Víctor Resco de Dios, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό University of Lleida, επισημαίνεται ότι η εστίαση στο ποιος ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «κατηγορούν άλλους για τις πυρκαγιές» αντί για τις πολιτικές τους.
«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι οδήγησε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών. Και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».

Ελεύθεροι πολλοί εκ των συλληφθέντων

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές έχουξ προχωρήσει στη σύλληψη δεκάδων ύποπτων εμπρηστών τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί εκ των οποίων -όμως- αφέθηκαν ελεύθεροι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που κρατήθηκαν την περασμένη Πέμπτη αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν στην κατοχή τους, θεωρούμενοι ως ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν λειτουργούσαν, ενώ τα ύποπτα σπρέι αποδείχτηκαν απλώς αποσμητικά αυτοκινήτων. Ο τέταρτος ύποπτος είναι άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
«Μέχρι στιγμής, κανείς -ούτε ντόπιος ούτε μετανάστης- δεν έχει καταδικαστεί για την έναρξη πυρκαγιών στον Έβρο. Όμως οι αρχές είναι αρκετά βέβαιες ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στο δάσος» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης