Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές - Αποκατάσταση σε δύο επίπεδα

Μαρινάκης: Στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές - Αποκατάσταση σε δύο  επίπεδα
Κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που έχουν καεί
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ θα συνεχίσει να επενδύει στην πρόληψη ,στα μέτρα του λογικού και του εφικτού, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο Mega εξήγησε ότι η κυβέρνηση «αυξάνει - και θα συνεχίσει να το κάνει στα μέτρα του λογικού και του εφικτού σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας- και τους πυροσβέστες( οι οποίοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της πολύ μεγάλης μάχης, μαζί με τα σώματα ασφαλείας, αλλά και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθελοντών, που έχουν διπλασιαστεί) και τα μέσα, που, ναι, έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε λίγα χρόνια και έχουμε φθάσει στα 89 εναέρια, έχουν αυξηθεί και τα επίγεια, και προφανώς και δίνει τον λόγο και ακούει και εμπιστεύεται τους ειδικούς, όχι μόνο τους επιστήμονες σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και τους ειδικούς σε επίπεδο δασοπυρόσβεσης, και συνολικά στην αντιμετώπιση όλων αυτών των σχεδίων. Προφανώς και υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να συμμετέχουν και να εφαρμοστούν τα δικά τους τα σχέδια, το αντιλαμβάνεστε αυτό, αλλά είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα σχέδια τα οποία βλέπουμε, με κορυφαία τα σχέδια προληπτικών απομακρύνσεων -μια πολιτική που έχει έρθει για να μείνει στη χώρα και σώζει ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν είναι μόνο το 112 το οποίο δεν λειτουργούσε με τις συνέπειες που έχουμε ζήσει πολλές φορές οδυνηρά στο παρελθόν, είναι όλα τα σχέδια εκκένωσης, για παράδειγμα, για να εκκενωθεί το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης- όταν αυτό έγινε αντιληπτό από ειδικούς κάποιες ώρες πριν, οι υπόλοιποι που δεν είμαστε ειδικοί, πολλοί εκ των οποίων ήταν εκείνη τη στιγμή εκεί, νόμιζαν ότι τρελάθηκαν. Μα είναι δυνατόν να φθάσει η φωτιά στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης; Και όμως επειδή ακούστηκε η γνώμη ανθρώπων που ξέρουν και μπορούν να συνδυάζουν δεδομένα, καιρικές συνθήκες, τη φορά του ανέμου και όλα τα υπόλοιπα, έγινε μία επιχείρηση εκκένωσης, επίσης βασισμένη σε επιχειρησιακά σχέδια».
Ξεκαθάρισε πως «δεν είναι ακριβές ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει λιγότερα ή και καθόλου ενέργειες, καμία ενέργεια για την πρόληψη. Δεν ισχύει αυτό, έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα απ' άλλες χρονιές, όμως τρέχει το φαινόμενο με πάρα πολύ πιο μεγάλες ταχύτητες».
Υπογράμμισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, η επόμενη είναι οι περιουσίες των πολιτών, των επιχειρήσεων, συνολικά, δηλαδή, «η προστασία των ιδιοκτησιών των ανθρώπων, όλων των πολιτών στη χώρα και προφανώς μετά να μιλήσουμε και για τις εκτάσεις».

Για τους πληγέντες των πυρκαγιών

Αναφορικά με την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές ο κ.Μαρινάκης είπε ότι η αποκατάσταση είναι αυτή τη στιγμή σε δύο επίπεδα.
"Το ένα επίπεδο είναι οι περιουσίες που έχουν σημανθεί, είτε ως κίτρινες, δηλαδή που πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, είτε ως κόκκινες, με πλήρη καταστροφή. Τα κτίσματα με κόκκινες είναι λίγο πάνω από 150, νομίζω 155. Συνεχίζεται, βέβαια, η καταγραφή όταν δίνει σχετική άδεια η Πυροσβεστική. Συνολικά αυτά είναι και σπίτια και επαγγελματικοί χώροι. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αρωγής άμεσης επέμβασης, άμεσης καταγραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και είναι πολύ σημαντικό. Ανακουφίζει ανθρώπους που έχουν υποστεί πολλές φορές την απόλυτη καταστροφή άμεσα, με μία προσωρινή -ήδη έχει γίνει προσωρινή πρώτη καταβολή για τους πληγέντες του Ιουλίου. 'Αρα εντός μηνός, ίσως και λιγότερο, θα γίνει και για τους πληγέντες του Αυγούστου. Το ένα επίπεδο είναι αυτό. Προφανώς, ακολουθούν κι άλλες ενέργειες για την αποκατάσταση των οικημάτων αυτών. Γίνεται μια πρώτη καταβολή έναντι των επόμενων παρεμβάσεων. Στο δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις εκτάσεις, με την αποκατάσταση των εκτάσεων, και νομίζω ότι αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, κυρίως στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή των δύο καθ' ύλην αρμόδιων υπουργείων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία η ταχύτητα και, βέβαια, να σκεφτείτε ότι και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την περυσινή στη φετινή αντιπυρική περίοδο και, προφανώς, θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και τώρα, δημιουργούνται μαζί με αυτή τη διαδικασία και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες. Γιατί ακόμη και ο τρόπος που θα γίνει η αναδάσωση και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πήρε νωρίτερα από ποτέ χρήματα για όλες αυτές τις εργασίες, που είναι πάρα πολύ σημαντική», όπως ανέφερε.

Για τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι θα συζητηθεί «πόσο πιο γρήγορα και πόσοπιο άμεσα θα αποκατασταθούν όλες αυτές οι εκτάσεις και το δεύτερον βέβαια να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση, γιατί για εμένα η αντιπυρική περίοδος, πλέον, στην πραγματικότητα ξεκινάει όταν τελειώνει η προηγούμενη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προετοιμασία λίγων μηνών πριν, αυτό έγινε φέτος νωρίτερα από ποτέ, προφανώς κάθε χρόνο θέλει και νωρίτερα. Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία έχει έρθει για να μείνει και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότερα μέσα, ακόμα νωρίτερα να ξεκινήσει η προετοιμασία και βέβαια χρειάζεται drones και πολλά άλλα τα οποία θα τα δούμε και να ανακοινώνονται και να συζητούνται τις επόμενες εβδομάδες – εμείς περιμένουμε και τις προτάσεις, περιμένουμε, επιτέλους, να έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία δεν θα προσπαθεί να εργαλειοποιεί κάθε ζήτημα, αλλά θα προτείνει κάτι. Η Ελλάδα ήταν μία χώρα, η οποία μέχρι το 2019 -και αυτό δεν είναι δικαιολογία για εμάς, εμείς οφείλουμε κάθε χρόνο να είμαστε και καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί- είχε μία υποτυπώδη πολιτική προστασία σε έναν οριακά όροφο, μία Γενική Γραμματεία υπό διάλυση. Με ό,τι συνέπειες είδαμε και για την ανθρώπινη ζωή και για τις περιουσίες των πολιτών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον να ζητάμε ακόμα περισσότερα, γιατί το φαινόμενο πλέον τρέχει με ακόμη περισσότερες μεγαλύτερες ταχύτητες».

Καμία αλλαγή στην Πολιτική Προστασία


Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την θεωρία ότι στις καμένες εκτάσεις μπαίνουν ανεμογεννήτριες.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή. Έχω ερωτηθεί ξανά. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε 26 Ιουνίου και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης δέκα ημέρες μετά. Λίγες ημέρες μετά ξέσπασε το πρώτο μεγάλο κύμα παράλληλων εστιών. Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν ημέρες που να έχουμε πάνω από 120 πυρκαγιές. Η αποτίμηση του Ιουλίου, συνολικά, έβγαλε πάνω από 1.000 εστίες. Τόσες ταυτόχρονες εστίες και τόσες ημέρες ακραίου κινδύνου 5, η χώρα μας δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Προφανώς υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα σε επίπεδο πρόληψης. Το έχουμε πει και το παραδεχόμαστε και χρόνο με τον χρόνο προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε».

Νέες ταυτότητες - Αυτομάτως αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν

«Είναι κατ' αναλογία σαν αυτό που κυκλοφορεί με το τσιπάκι στις ταυτότητες. Δεν ισχύει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Καθ' υπερβολήν έχει ακουστεί άποψη ότι ο τελευταίος τρόπος για να μπει κάπου μια ανεμογεννήτρια είναι να καεί μία έκταση. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να μπει. Είναι δεδομένο. Εκ του νόμου προκύπτει και είναι δεδομένο ότι κηρύσσεται αυτομάτως αναδασωτέα η έκταση αυτή. Και είναι και κάτι που προφανώς θα συζητηθεί ως δεδομένο και στη σημερινή σύσκεψη. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα».

Για τους «σερίφηδες» στον Έβρο

«Θεωρώ ότι παράνομες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις. Δηλαδή, όποιος κάνει το οποιοδήποτε αδίκημα, οφείλει η Πολιτεία να τον αντιμετωπίζει με τον δέοντα τρόπο. Αυτή τη στιγμή δεν θα δώσω πολιτική απόχρωση.
Προφανώς και υπάρχουν και ιδεολογικά ή δήθεν ιδεολογικά κίνητρα. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται. Συνέβη σε μία άλλη περίπτωση αυτό, με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα. Αυτό έχει καθήκον να κάνει η Αστυνομία αρχικώς και η Δικαιοσύνη στη συνέχεια να επιλαμβάνεται αυτές τις περιπτώσεις κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται», ανέφερε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.
Επανέλαβε ότι «η χώρα μας ούτε θα επιτρέψουμε, ούτε πρόκειται να γίνει ζούγκλα. Κανένας δεν έχει την δυνατότητα να παριστάνει ούτε τον Ανακριτή, ούτε τον Εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρετε, και στον Έβρο που αναφέρατε, πέραν αυτού του φαινομένου, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει –όπως κι όλα τα υπόλοιπα παραβατικά φαινόμενα- το Κράτος άμεσα, έχουμε κατά μέσο όρο 80 με 90 και κάποιες φορές ξεπερνούν και τις 100 ημερησίως συλλήψεις για απόπειρες ή παράνομες διελεύσεις, όλα αυτά τα περιβόητα κυκλώματα παράνομων διακινητών. Βλέπουμε, μάλιστα, πολλές φορές να έχουμε και ολέθριες συνέπειες, όπως στη θάλασσα. Είχαμε δύο τραγικά ναυάγια χτες. Χάθηκαν ανήλικα παιδιά».
«Δεν ισχύει ότι απουσιάζει το Κράτος, ειδικά στον Έβρο. Στον Έβρο, σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, έναν νομό στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μαίνεται η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων πολλών ετών, οι πυροσβέστες οι οποίοι ήρθαν από άλλες χώρες - πολύ έμπειροι πυροσβέστες – είπαν ότι τέτοιο φαινόμενο ταχύτατης επέκτασης πολλών μετώπων, μεγάλης έκτασης χιλιομετρικά, ταυτόχρονων μετώπων, δεν το έχουν δει ποτέ ξανά στη ζωή τους. Αυτό, λοιπόν, πού συνέβη; Συνέβη σε έναν νομό με τις περισσότερες κρίσιμες υποδομές της χώρας. Στρατόπεδα, ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο και όχι μόνο. Όλα όσα υπάρχουν, λοιπόν, στον Έβρο, για να μην τα επαναλάβουμε όλα πάλι, τα οποία επιτυχώς, με τη συνδρομή και του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, προστατεύτηκαν.
Άρα, σε καμία περίπτωση ούτε κάνουμε τα στραβά μάτια, ούτε θα ανεχθούμε κανέναν ο οποίος θέλει να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από
άλλες περιπτώσεις, όπου οι Αρχές έχουν παρέμβει ταχύτατα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης