Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Τι μέτρα θα περιλαμβάνει, οι παράγοντες που το καθορίζουν

Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Τι μέτρα θα περιλαμβάνει, οι παράγοντες που το καθορίζουν
Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί δια στόματος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Σχετικά Άρθρα
Σειρά στοχευμένων μέτρων, με φόντο την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και πρωτίστως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά και αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ.
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στη στρατηγική μεταρρύθμισης του κράτους για την τετραετία 2023-2027, που θα περιλαμβάνει σειρά αλλαγών και παρεμβάσεων.
Παράλληλα, θα αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, που θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα οποία .σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, θα είναι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, χωρίς να διαταράσσουν την δημοσιονομική σταθερότητα.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάντοτε τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει όμως την ανάγκη μίας σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα 4ετίας», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και την δημοσιονομική σταθερότητα».
Με τον χρόνο να «τρέχει» αντίστροφα για την 87η ΔΕΘ, καθημερινά βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται λίγες ώρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ και αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο, όπως και τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί δια στόματος του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλαμβάνει:
- Επέκταση για άλλους δύο μήνες του Market Pass, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου έτους θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, ενώ η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα στο τέλος του επομένου μήνα.
-.Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους.
- Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας, όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 - 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και αναμένεται να χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά, με το συνολικό ύψος του στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021
- Νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας εξετάζουν διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του 2023, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
- Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
-Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά), αλλά και στον πολιτισμό.

Μεταρρυθμίσεις

Ακόμη, από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων – μεταρρυθμίσεων σε επιμέρους τομείς.
Συγκεκριμένα:
-Αλλαγή του φορολογικού περιβάλλοντος με γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ψηφιακών ελέγχων και διασταυρώσεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS , ηλεκτρονικά δελτία αποστολής και τιμολόγια.
-Νέο Δικαστικό Χάρτη με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαίου
-Καθολική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας
-Επέμβαση στον τομέα της Υγείας, προώθηση της αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον προγραμματισμό των χειρουργείων, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, συνέργειες κρατικού και ιδιωτικού τομές χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων, ψυχιατρική μεταρρύθμιση .
- Αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, στοχοθεσία, μπόνους και κατάρτιση 400.000 υπαλλήλων, αυστηροποίηση πειθαρχικών διαδικασιών
-Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και ειδικών πολεοδομικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα
-Αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων
-Πολιτικές στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών από σύγχρονες ψυχικές παθήσεις και επέκταση δικαιωμάτων για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
- Μεταρρύθμιση των συγκοινωνιών με απόκτηση σύγχρονων μέσων μαζικής μεταφοράς, με ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο και αξιόπιστες αστικές συγκοινωνίες, καθώς προβλέπεται ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων μέχρι τις αρχές του 2024 και ακόμη 650 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
- Εθνική Στρατηγική για στήριξη των νέων, της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων με επέκταση του ωραρίου των σχολείων και των παιδικών σταθμών, προσιτή στέγη για νέους και νέα ζευγάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης