Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την επίθεση στη δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο: Παραβίαση status quo

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την επίθεση στη δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο: Παραβίαση status quo
Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού αναφέρει το ΥΠΕΞ
Στην έντονη καταδίκη της επίθεσης Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ κοντά στο μικτό χωριό Πύλα, στη νεκρά ζώνη προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για παραβίαση του status quo.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.
«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», τονίζει το ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση».

Δεν συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

«Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η επίθεση

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί από Τουρκοκυπρίους όταν η ειρηνευτική δύναμη πήγε να παρεμποδίσει παράνομες κατασκευαστικές εργασίες στο μικτό χωριό Πύλα στην Κύπρο, χωρίς την άδεια του ΟΗΕ, παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής.
Η Πύλα, στην οποία ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και ελέγχεται από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Καταδικάζει η ΕΕ

Το επεισόδιο καταδίκασε και η ΕΕ.
«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα.
Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.
Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Το επεισόδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, όταν ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.
«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», προστίθεται.
Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απόσχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.
Ακόμη αναφέρεται πως «η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης