Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται το πρώτο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας – Τα αγκάθια στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ μετά τις αστοχίες, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Έρχεται το πρώτο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας – Τα αγκάθια στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ μετά τις αστοχίες, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού αναδεικνύεται πλέον η συνολική παρέμβαση σε τομείς του κρατικού μηχανισμού που εμφάνισαν δυσλειτουργίες
Σχετικά Άρθρα
«Σάρκα και οστά» θα λάβει το πρώτο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών στη μάχη κατά της ακρίβειας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη εν μέσω θέρους με τις διαπιστώσεις της προβληματικής λειτουργίας κρίσιμων κρατικών δομών, με φόντο τις πυρκαγιές στη Νέα Αγχίαλο και τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με την έλευση Κροατών οπαδών που, παρά την απαγόρευση της UEFA, διένυσε τη μισή χώρα και έφτασε στην πρωτεύουσα χωρίς να τους σταματήσει κανείς.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως επέλεξε να μην αντιδράσει εν θερμώ για τα περιστατικά των τελευταίων ημερών - στις 16/8 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-, ωστόσο δρομολογεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μια συνολική παρέμβαση τον επόμενο μήνα, ενόψει μάλιστα και της ομιλίας του στην ΔΕΘ, που φέτος γίνεται ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού αναδεικνύεται πλέον η συνολική παρέμβαση σε τομείς του κρατικού μηχανισμού που εμφάνισαν δυσλειτουργίες, ενώ εν αναμονή της ΕΔΕ για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν αποκλείονται  εκκαθαρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, στη ΔΕΘ θα ανέβει με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα σε κράτος και Δημόσιο.
«Έχουμε ένα σχέδιο για εκσυγχρονισμού της χώρας», ανέφερε άλλωστε ο ίδιος πριν από μερικές εβδομάδες στις προγραμματικές δηλώσεις για τη νέα τετραετία, μιλώντας για «πολυδιάστατο και πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».
Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί  προς συζήτηση και ψήφιση στις αρχές του φθινοπώρου αποκτά άλλη βαρύτητα, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρόκειται ουσιαστικά για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με θέσπιση επαγγελματικών κριτηρίων για την αξιολόγηση δομών και προσώπων, την εφαρμογή επιβραβεύσεων για την αποδοτικότητα και κυρώσεων για την αναποτελεσματικότητα, αλλά και διατάξεων για επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων στις πειθαρχικές υποθέσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Στη σκιά των περιστατικών του Αυγούστου, το πλαίσιο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διαμορφωθεί στο πολιτικό πεδίο και λιγότερο στο οικονομικό.
'Αλλωστε, προ των πυλών βρίσκεται το Market Pass.

Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές του Market Pass και  του Youth Pass

Μήνας πληρωμών θα είναι ο Σεπτέμβριος , καθώς θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Μarket Pass και το Youth Pass.
Σε ό,τι αφορά το Μarket Pass, αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους, καθώς όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος της ενίσχυσης δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά αίτηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να προκρίνεται μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Αν και τα κριτήρια για το Market Pass την περίοδο Αυγούστου - Οκτωβρίου του 2023 θα είναι τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο, αυτό που διαφέρει είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, ήτοι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.
Έτσι, αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023, ενώ εάν κάποιος έλαβε το Market Pass και τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Επίσης, ενημέρωση θα έχουν και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών, ενώ παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
Η ενίσχυση χορηγείται με δύο τρόπους και συγκεκριμένα, σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, που θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
Παράλληλα, αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου ή και λίγο αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου, η καταβολή του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, στους νέους. Συγκεκριμένα, το Youth Pass θα το λάβουν οι 18άρηδες και θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης