Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Η Ρόδος δοκιμάστηκε αλλά δεν το βάζει κάτω

Αυγενάκης (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης): Η Ρόδος δοκιμάστηκε αλλά δεν το βάζει κάτω
Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το δάσος που έχει καεί «θα παραμείνει δάσος»
Στη Ρόδο βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο «Νησί των Ιπποτών» επισκέφτηκε τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις περιοχές Ασκληπιό, Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνα, όπου διεξήχθη σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση και θωράκιση των πληγέντων.
Το υπουργείο κινείται σε τρεις άξονες: τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγή, τη δημιουργία έργων υποδομής ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα το χειμώνα και την εκπαίδευση γεωργών και κτηνοτρόφων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«H Ρόδος δοκιμάστηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω. Έτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τα τοπικά στελέχη , τις υπηρεσίας μας, δουλεύουμε όλοι μαζί, συντονισμένα, ώστε πολύ γρήγορα να βρει το βηματισμό της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, έσκυψε πάνω στα προβλήματα, που δημιούργησε η πολυήμερη πυρκαγιά. Όλο το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο, του οποίου στελέχη από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ, κατέγραψαν τις ζημιές και ήδη με ταχύτατο ρυθμό, που δεν έχει προηγούμενο, ξεκινάμε τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, την ίδια στιγμή με τον κ. Τριαντόπουλο , μέσω της κρατικής αρωγής. Στόχος μας, συντομότατα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζωϊκή, φυτική, παραγωγή να βρουν τον βηματισμό τους».
Στη σύσκεψη με τους φορείς, ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εθελοντές για τον αγώνα που έκαναν για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και τόνισε:
«Είμαστε εδώ πρώτα απ΄ όλα, για να δηλώσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα και εμπράκτως εκφράσει τη στήριξή του στην περιοχή. Ένα νησί που δεν έχει μόνο τουρισμό, έχει και πρωτογενή τομέα κι αυτό αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι το δάσος που έχει καεί «θα παραμείνει δάσος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση και δέσμευση της πολιτείας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει χρήση δάσος, το οποίο χάθηκε, αλλά με τη βοήθεια της πολιτείας και των τοπικών φορέων σύντομα θα λειτουργήσει ξανά ως πνεύμονας οξυγόνου, ζωής και χαράς».
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ και στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ενώ, όπως σημείωσε, θα αξιοποιηθούν τόσο η Κρατική Αρωγή, όσο και άλλα κρατικά προγράμματα ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ, το συνολικό κόστος των καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών φθάνει τα 2.500.000 ευρώ.
Έχουν υποβληθεί 25 δηλώσεις από ασφαλισμένους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Αναφέρθηκαν απώλειες περίπου 1.500 αιγοπροβάτων και περίπου 600 μελισσοσμηνών με πλαισοκυψέλες.
Το συνολικό κόστος των μη καλυπτόμενων ζημιών (Κρατική Αρωγή) εκτιμάται στο 1.800.000 ευρώ
Ο αριθμός των ζημιωθέντων δένδρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα του Copernicus (πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ), εκτιμάται 50.000 δένδρα & 2.000 δενδρώδεις καλλιέργειες ( πχ. πυρηνόκαρπα)
Οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης