Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης για Ν. Φιλαδέλφεια: Θλιβερός κρίκος σε μια αλυσίδα οπαδικής βίας – Εάν υπάρχει ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. θα αποδοθεί

Γεραπετρίτης για Ν. Φιλαδέλφεια: Θλιβερός κρίκος σε μια αλυσίδα οπαδικής βίας – Εάν υπάρχει ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. θα αποδοθεί
"Υπήρχε μια απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Η κίνηση των οπαδών έγινε ατομικά. Το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εδώ λειτούργησε διαφορετικά", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρησιακό επίπεδο θα αποδοθεί, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 29χρονου, χαρακτηρίζοντάς το ως «θλιβερό κρίκο σε μια αλυσίδα οπαδικής βίας».
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της συλλογικής βίας.
«Υπήρχε μια απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Η κίνηση των οπαδών έγινε ατομικά. Το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εδώ λειτούργησε διαφορετικά. Εδώ είχαμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα» , υπογράμμισε για τους Κροάτες οπαδούς που ήρθαν με ιδιωτική αυτοπομπή προκαλώντας επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Περαιτέρω, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως «στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια σχέση εκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί δεδομένου του γεγονότος ότι οι διαφορές, οι οποίες υφίστανται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σύνθετες και πολλές φορές βαραίνει τις σχέσεις».
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία και «θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες (των δύο χωρών) να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση» σημείωσε σχετικά.
Σημείωσε δε, πως έχει τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan και πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή έχουμε δύο ορόσημα: τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση».
Συμπλήρωσε πως «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα , έχουμε την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό» ενώ αποκάλυψε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και πριν την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως είπε, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το που θα γίνει η συνάντηση, όμως «αυτή τη στιγμή η ειλικρινής σχέση που έχει αναπτυχθεί μας επιτρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν όχι πάντα με τις ευθύνες των κεντρικών κυβερνήσεων. Έτσι, αποσυμπιέζεται η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε λεκτικές ή άλλης μορφής εντάσεις».
Σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο υπουργός επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να λυθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς».
«Η δική μας διάθεση είναι να πιάσουμε και αυτή την σημαντική υποκείμενη διαφορά», πρόσθεσε.

Για υπόθεση Μπελέρη

«Η προφυλάκιση Μπελέρη είναι παράνομη και παραβιάζει το κράτος Δικαίου», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην υπόθεση του έγκλειστου δημάρχου Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης .
Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όχι μόνο για την απελευθέρωση, αλλά και την ορκωμοσία, προσθέτοντας πως αυτές οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του Κράτους Δικαίου.
«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι τυχόν έκπτωση του Έλληνα ομογενή από το αξίωμά του θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης