Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη – Οι δύο κίνδυνοι για τους υποψήφιους της ΝΔ τον Οκτώβριο

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη  – Οι δύο κίνδυνοι για τους υποψήφιους της ΝΔ τον Οκτώβριο
"Η επικοινωνιακή διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνεισφέρει σε αυτές τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας", τονίζει ο Σ. Φάμελλος
Σχετικά Άρθρα
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων ανέδειξαν κυβερνητικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κάλυψη αδυναμιών και ανεπάρκειας. Επιβάλλει ριζικές και σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα για μία ισχυρή πολιτεία…. Η επικοινωνιακή διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνεισφέρει σε αυτές τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας», τονίζει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «η Βραδυνή» αναφέρει πως η ανεπαρκής διαχείριση των πυρκαγιών είχε τραγικά αποτελέσματα. «είχαμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, κινδύνευσε μία στρατηγικής σημασίας αμυντική εγκατάσταση της χώρας, είχαμε δυστυχώς απώλειες συνανθρώπων μας, τεράστιες ζημίες σε οικονομικές δραστηριότητες, ενώ η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εδώ και μία τετραετία, παρότι είχε πρόσβαση σε χρηματοδότηση χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, να μην επενδύσει στην πρόληψη πυρκαγιών. Ενώ είχε παραλάβει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκεκριμένο προγραμματισμό προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες και εγκεκριμένη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που πάγωσαν».
Κατά τον ίδιο, «η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ξεκινάει και στηρίζεται στα δασικά έργα (δασοπροστασία) και στις ισχυρές δασικές υπηρεσίες. Και συνδυάζεται με δράσεις ενίσχυσης της παραγωγικότητας των δασών που δίνουν και εισόδημα στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και με πιλοτικά έργα στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας, που δυστυχώς λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού είναι πολλές στη χώρα μας.
Επιπλέον η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού σε όλους τους δήμους, η λειτουργία αποκεντρωμένων φορέων των προστατευόμενων περιοχών, η στήριξη προληπτικών δράσεων πολιτικής προστασίας και η ενίσχυση του εθελοντισμού αποτελούν κρίσιμους κρίκους της πολιτικής πρόληψης.
Η επικοινωνιακή διαχείριση από τη μεριά της κυβέρνησης δεν συνεισφέρει σε αυτές τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας».

Για Κικίλια

Χαρακτηρίζει δε, υποκριτική την προαναγγελία μόνο 500 προσλήψεων πυροσβεστών από τον κ. Κικίλια μετά την καταστροφή, όταν είχε «ξεχάσει» το θέμα αυτό στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και όταν είναι γνωστό ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις βάσει του ΠΔ 79/2022. «Ανάλογη είναι και η καθυστέρηση στη δασοπροστασία όπου πάγωσαν οι προγραμματισμένες το 2019 προσλήψεις 500 δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες και διεκόπη η απασχόληση 5.000 εργαζόμενων», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η κλιματική κρίση απαιτεί άλματα προς το εμπρός, αλλά η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση εξαντλείται στο σημειωτόν προμηνύοντας σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον».
«Απαιτείται η άμεση κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο, που επικαιροποιήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλει τη μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες εκτάσεις πριν τη χειμερινή περίοδο. Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών/αντιδιαβρωτικών έργων προϋποθέτει όμως επάρκεια και στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, δηλαδή ισχυρό δημόσιο, που δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη.
Μπροστά στην έκταση των φαινομένων δεν αρκούν οι μικρές διορθωτικές κινήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να εφαρμόσει τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην κλιματική κρίση, υποχρέωση των Περιφερειών από το 2016, και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που δεν αναθεωρήθηκαν ως όφειλαν το 2021.
Οφείλουμε παράλληλα να παρέμβουμε δυναμικά στους τομείς: αποκατάσταση οικοσυστημάτων, σχεδιασμός έργων σε αστικές περιοχές και νέα πρότυπα για τις αντιπλημμυρικές υποδομές, ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού χωρίς «παραθυράκια», αντιμετώπιση των αυθαιρέτων που χαϊδεύει η ΝΔ, έλεγχος δόμησης και πολλά ακόμη», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.

Για Πατούλη

«Δεν μπορώ να ξέρω και δεν μάς αφορά αν το ζεϊμπέκικο του κ. Πατούλη «βόλεψε» την κυβέρνηση. Όμως η απομάκρυνσή του δεν μειώνει και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, του ίδιου και της κυβέρνησης. Εμείς κρίνουμε το έργο του κ. Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής. Και εκεί υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε θέματα προόδου έργων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, διαφάνειας και διαδικασιών αναθέσεων, ποιότητας ζωής και εκσυγχρονισμού στη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθυστερήσεων στην ανακύκλωση, σκανδάλων και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων», σχολιάζει σχετικά ο κ. Φάμελλος.

Οι 2 κίνδυνοι

Ο ίδιος αναφέρει δύο κινδύνους για τους κομματικούς υποψήφιους της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
«Από τη μία δεν θα μπορούν να αντισταθούν στην υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης που υλοποιεί η ΝΔ με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Και από την άλλη κινδυνεύουν να αναπαράγουν ένα σύστημα εξουσίας, όπου κυριαρχεί το ρουσφέτι και η αδιαφάνεια. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Φάμελλος.

Για υποψηφιότητα Ιωακειμίδη

«Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, και με γνώμονα την αξία και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των πολιτών, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Εκπροσωπεί μία παράταξη που δεν είναι καπελωμένη κομματικά και έχει αυτόνομο λόγο.
Είναι μία αυτοδιοικητική υποψηφιότητα, συνδεδεμένη με τα βασικά προτάγματα της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία, η ορθή διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη όλων των περιοχών, χωρίς διακρίσεις, και η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων. Με υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και τοπικών κοινωνιών, χωρίς κομματικά κριτήρια και εξυπηρετήσεις», αναφέρει.
Κληθείς να
Σχετικά με τον πήχη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «στόχος μας είναι να ενισχυθούν δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που θα στηρίζουν την αυτοδιοίκηση και άρα, την κοινωνία. Και να εκλεγούν σχήματα με προοδευτική κατεύθυνση, ώστε να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα δημόσια αγαθά. Ένα από τα κρίσιμα επίδικα π.χ. θα είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση του νερού και των ΔΕΥΑ, όπως και η διαχείριση των απορριμμάτων. Και να υποστηριχτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τις ανισότητες. Αλλά και να στηρίξουμε τις δημοκρατικές αξίες και τα δικαιώματα που αμφισβητούνται πλέον και μέσα στη Βουλή από νέα πολιτικά μορφώματα».
«Θέλουμε επίσης να εκλεγούν προοδευτικοί πολίτες που θα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, να μην είναι επαγγελματίες της πολιτικής και να μην στηρίζουν την εκλογή τους σε συστήματα εξουσίας και στο ρουσφέτι. Σε αυτά θα κριθούμε, παρότι αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι μία εύκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης