Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική θύελλα με φόντο τις δηλώσεις Γεωργιάδη για 16 ώρες εργασίας ημερησίως - Επίθεση Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτική θύελλα με φόντο τις δηλώσεις Γεωργιάδη για 16 ώρες εργασίας ημερησίως - Επίθεση Μαρινάκη στο ΠΑΣΟΚ
"Όποιος κάνει λόγο για δήθεν "16ωρο" απλώς ψεύδεται", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης
Σχετικά Άρθρα
Δεν λέει να κοπάσει η πολιτική θύελλα που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδ. Γεωργιάδη, για 16ωρη εργασία τη μέρα σε δύο εργοδότες.
Παρά τη διευκρινιστική δήλωση πως η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο 5/8.
Στο μεταξύ, επίθεση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης,
κατά του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου,  κάνοντας λόγο για κατάπτυστο σκίτσο που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και, κυρίως, ακραία χυδαιότητα.
«Θα το πούμε για άλλη μια φορά: όποιος κάνει λόγο για δήθεν "16ωρο" απλώς ψεύδεται. Όποιος προσπαθεί να διανθίσει αυτά τα ψεύδη παρομοιάζοντάς τα με το 'Αουσβιτς είναι ακραία χυδαίος», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

ΠΑΣΟΚ: Απέναντι στα σχέδια που πλήττουν την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας εργασίας

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερασπίζεται στην πράξη την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας εργασίας και ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σχέδια που πλήττουν αυτήν τη σταθερή θέση μας, θα μας βρουν απέναντι», υπογραμμίζουν σε κοινή του δήλωσή οι Γ. Μουλκιώτης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Εργασίας και Μ. Καλαντζόπουλος, Γραμματέας Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία ημερησίως σε δύο εργοδότες.
Όπως τονίζουν, «οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Α. Γεωργιάδη, δημιούργησαν αλγεινή εντύπωση στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
Και μόνο το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση που άνοιξε ο νέος υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιδιώκει τη βελτίωση των όρων εργασίας των μισθωτών, αλλά την εντατικοποίηση τους, είναι σαφής οπισθοχώρηση από τον σχετικό διάλογο που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων».
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ωστόσο δεν πρόκειται να ξεκινήσει μια άναρχη συζήτηση μεσω δηλώσεων και διαρροών, που αλλάζουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα.
Περιμένουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, ώστε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» προσθέτουν στη δήλωσή τους οι Γ. Μουλκιώτης και Μ. Καλαντζόπουλος.

Ν. Παππάς για Γεωργιάδης: Δεν είναι τόσο άσχετος - Απλά στέλνει σήμα ανομίας στα εργασιακά

«Δεν ξέρω τι έχει στο νου του ο κ. Γεωργιάδης όταν εκστομίζει αυτά τα πράγματα, παρά το να δώσει μία ακόμα ιδεολογική μάχη και να διαμορφώσει μία ατμόσφαιρα κατάλυσης και των προβλεπόμενων. Με δεδομένη και την απαξίωση του ΣΕΠΕ, να γεμίσει ακόμα περισσότερο την καρδάρα της ανομίας γύρω από τις εργασιακές σχέσεις», σχολίασε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Ν. Παππάς.
Ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, 'Αδ. Γεωργιάδη, υπενθύμισε ότι «από το 1932 προβλέπεται ότι δεν μπορείς να έχεις απασχόληση σε δύο εργοδότες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου».
«Δεν νομίζω ότι είναι άσχετος, ότι δεν γνωρίζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απλά δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, όπως είχε κάνει και ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνη την περιβόητη συνάντησή του με ξενοδόχους στη Ρόδο που είπε ότι θα έρθει ένας οδοστρωτήρας ο οποίος θα σαρώσει το κλίμα των ελέγχων και της στοιχειώδους τήρησης των κανόνων στα εργασιακά δικαιώματα», πρόσθεσε ο κ. Παππάς αναφερόμενος στον Άδ. Γεωργιάδη.

Μαρινάκης κατά Καρίπογλου: Αναπαράγοντας ένα κατάπτυστο σκίτσο διασπείρει ψειδείς ειδήσεις και ακραία χυδαιότητα

«Πυρά» κατά του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή το σχολιασμό του με ένα σκίτσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, για 16ωρη εργασία ημερησίως σε δύο εργοδότες που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
«Θα περίμενε κανείς από έναν πρόεδρο δικηγορικού συλλόγου να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι λέει ένας νόμος. Και, βέβαια, ο καθένας θα αξίωνε σεβασμό στο Ολοκαύτωμα από έναν υποψήφιο κόμματος που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό και κεντρώο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «φαίνεται πως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον νομό Σερρών, Παναγιώτη Καρίπογλου, ο οποίος αναπαράγοντας ένα κατάπτυστο σκίτσο διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και, κυρίως, ακραία χυδαιότητα.
Θα το πούμε για άλλη μια φορά: όποιος κάνει λόγο για δήθεν "16ωρο" απλώς ψεύδεται. Όποιος προσπαθεί να διανθίσει αυτά τα ψεύδη παρομοιάζοντάς τα με το 'Αουσβιτς είναι ακραία χυδαίος. Και όποιο κόμμα αναδεικνύει και ανέχεται τέτοια στελέχη δεν έχει καμία σχέση με τις έννοιες της αξιοπρέπειας και της σοβαρότητας».
«Αν αυτά είναι τα πρώτα δείγματα της υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης που υπόσχεται ο κ. Ανδρουλάκης, δεν θέλουμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια», καταλήγει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καρίπογλου ανήρτησε ένα σκίτσο με την είσοδο του στρατοπέδου Άουσβιτς και την επιγραφή «το 16ωρο απελευθερώνει».
marinakis_2.JPG
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ο Μαρινάκης είναι ευπρεπής

Σκληρή απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη δίνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
«Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλό θα είναι να απευθύνεται με πολιτική ευπρέπεια, όταν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία θέση από όποιον και αν εκφράζεται είτε είναι στέλεχος του κόμματός μας είτε της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Μαρινάκης που πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσε δημοσίως τη μετεμφυλιακή ρητορεία του μίσους», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.
«Οφείλει, δε, να γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει επίσημα τη θέση του για τις παλινωδίες του Υπουργού Εργασίας δια των αρμοδίων τομεαρχών του και ο κ. Καρίπογλου ήδη ανασκεύασε.
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα ήθελε να μας εξηγήσει τι είδους νομοθετική ρύθμιση θα φέρει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μέσα σε 24 ώρες μίλησε για τη θεσμοθέτηση του ‘’δικαιώματος’’ απασχόλησης σε δύο εργοδότες και ωράριο εργασίας 16 ωρών -όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ- με 11ωρη (!) ανάπαυση, για να διαψεύσει αργότερα τον εαυτό του μιλώντας για 8 ώρες εργασίας συνολικά και όχι αθροιστικά;», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τι προηγήθηκε -  Οι δηλώσεις Γεωργιάδη για 16ωρη εργασία


Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (4/8/2023) ανήγγειλε την 16ωρη εργασία τη μέρα σε δύο εργοδότες.
Πρόσθεσε δε,  ότι η σχετική ρύθμιση εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν πρόκειται για δύο 8ωρα την ημέρα, άρα για 16 ώρες στο ίδιο 24ωρο απάντησε: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου. Το θέμα είναι εάν εμείς θα του το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τη θεσμοθέτηση της 16ωρης εργασίας σαν θετικό, φιλελεύθερο και εθελοντικό μέτρο.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς όχι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες, κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε την ανάγκη ο εργαζόμενος να μπορεί να ζει με μία μόνο δουλειά χωρίς να χρειάζεται να εργάζεται ακατάπαυστα για να ζήσει.
Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη αμφιλεγόμενη ρύθμιση. Δηλαδή η απόλυση χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης θεσπίζεται η «περίοδος του δόκιμου εργαζόμενου».
Για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Η διευκρίνιση

Μετά τον σάλο, που προκλήθηκε ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες.
Όπως αναφέρεται, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη διανοηθεί ο Γεωργιάδης να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή

Η αναγγελία και μόνο των προβλέψεων του νομοσχεδίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που καλούν τον κ. Γεωργιάδη να μη φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους», τόνισε  σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «και αυτό -κατά τον κ. Γεωργιάδη- θα είναι "προσωπική απόφαση" του εργαζόμενου.  Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται "επιλογή" την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας».
«Να μη διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα.
Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ: Κανείς και καμία να μη δεχτεί τον Μεσαίωνα των πολυδύναμων εκσυγχρονιστών

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για το δικαίωμα των εργαζομένων να απασχολούνται δύο οκτάωρα σε διαφορετικούς εργαζόμενους.
«Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο "Χατζηδάκη", ο νέος υπουργός εργασίας, 'Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το "δικαίωμα" στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "παράλληλη απασχόληση".
Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση "αν το θέλει ο εργαζόμενος".
Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών - μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία "επιθυμία" των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.
Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν "εθελοντική" 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας.
Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε "πολυεργαλεία" θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των "τριετιών"» ανέφερε το ΚΚΕ.
«Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι "πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές", αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το "έκτρωμα".
Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού», κατέληξε το ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης