Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Μπελέρη: Σε ειδικό δικαστήριο για ενεργητική διαφθορά σε εκλογές – Αμήχανη η Αθήνα

Υπόθεση Μπελέρη: Σε ειδικό δικαστήριο για ενεργητική διαφθορά σε εκλογές – Αμήχανη η Αθήνα
Κανένα αποτέλεσμα στην υπόθεση Μπέλερη από τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας
Τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο, κατηγορούμενος για «ενεργητική διαφθορά σε εκλογές», καλείται να ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τη στιγμή πάντως που διαπιστώνει πως οι έως σήμερα διπλωματικές κινήσεις και αντιδράσεις της δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στις αποφάσεις της κυβέρνησης του Edi Rama.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς – η Δικαιοσύνη ελέγχεται πλήρως από την αλβανική κυβέρνηση - ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρ. Μπελέρης, καθώς και ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης, παραπέμπονται σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος με την κατηγορία της «ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές».
Συγκεκριμένα, η αλβανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο κατηγορούμενος Μπελέρης πρόσφερε στον πολίτη Αρσέν Ράμα το ποσό των 50 ευρώ για κάθε άτομο που θα τον ψήφιζε για δήμαρχο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων οι αρχές της Αλβανίας εξακολουθούν να κρατούν τον κ.Μπελέρη και να του στερούν το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Αντίδραση

Κατόπιν της απόφασης της αλβανικής δικαιοσύνης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ως υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως σχετικά με την παραπομπή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ενός συνεργάτη του σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, «ουσιαστικά προεξοφλείται η έκβαση της διαδικασίας και παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη» ενώ τονίζεται πως οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να στερούν από τον κ. Μπελέρη το πολιτικό του δικαίωμα να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντα που του ανέθεσαν οι πολίτες της Χειμάρρας.

Κρίσιμες αποφάσεις

Πάντως οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης.
Και αυτό το γεγονός σημαίνει πως το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την αντίδραση τους απέναντι στην Αλβανία τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για παράδειγμα η Ελλάδα έχει τη δύναμη να μπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Αλβανία, γνωρίζοντας όμως ότι με αυτήν την κίνηση της θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην όποια προοπτική για κάποιου είδους συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης