Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Η κοινωνία έχει ανάγκη την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ένα νέο κόμμα

Φάμελλος: Η κοινωνία έχει ανάγκη την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ένα νέο κόμμα
To συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 2/9 θα έχει υβριδική μορφή έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και από την Περιφέρεια, χωρίς να σκέφτονται το κόστος, ανέφερε ο Σ. Φάμελλος
«Η επιλογή της νέας ηγεσίας και των χαρακτηριστικών του νέου κόμματος πρέπει να "κοιτάει" προς την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή μια διέξοδο από τα προβλήματα της κοινωνίας και να προσφέρει κυβερνητική λύση για τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι για τον εαυτό του. Άρα η επιλογή Πρόεδρου πρέπει να είναι κοιτώντας την κοινωνία κι όχι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν πρέπει να έχει σχέση με την κομματική γραφειοκρατία. Είναι ένα μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που το επαναλαμβάνει δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, ασχολείται με τους συσχετισμούς των κομματικών γραφείων και όχι της κοινωνίας ή της οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος μιλώντας 
στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» σημείωσε πως είναι κοινωνική αναγκαιότητα να έχουμε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «άρα, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, όχι μόνο η νέα ηγεσία, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει αυτή η ενιαία και αποτελεσματική έκφραση. Κι εδώ είναι και ο ρόλος όλων μας γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του ενός ή της μίας. Σημασία έχει να προφυλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από κλυδωνισμούς και αντιθέσεις, να κάνουμε πιο δημιουργικό τον εσωτερικό διάλογο. Το αν θα τα καταφέρουμε είναι πάντα μια ιστορική πρόκληση».

Για το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ στις 2/9

Αναφέρθηκε επίσης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι «το συνέδριο θα έχει υβριδική μορφή έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και από την Περιφέρεια, χωρίς να σκέφτονται το κόστος. Θα συμμετέχει το σώμα του προηγούμενου Συνεδρίου. Εκεί θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η έγκριση των υποψηφιοτήτων, γιατί μπορεί να έχουμε και νέες υποψηφιότητες. Υπάρχει και ένα όριο μέχρι 30 υπογραφές στην Κεντρική Επιτροπή για κάθε νέα υποψηφιότητα. Μπορεί και αποσύρσεις να έχουμε δεν είναι απίθανο, μπορεί και νέες υποψηφιότητες. Έχω ακούσει ότι υπάρχουν προτάσεις κι άλλων υποψηφίων που απλά δεν είναι στην Πολιτική Γραμματεία, υπάρχουν και επιστολικές υποψηφιότητες και γι` αυτό πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Μετά θα πάμε στη διαδικασία της εκλογής στις 10 Σεπτεμβρίου».

Για τον Τσίπρα και  τις εκλογές

Όσον αφορά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως  «έχοντας στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια, μάς φαίνεται αδιανόητο ότι θα λειτουργήσουμε χωρίς αυτόν. Από την άλλη μεριά καταλαβαίνω την πολύ μεγάλη τομή που έκανε με την αποχώρησή του, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή. Χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε τον Αλέξη τον Τσίπρα. Δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κρατάει όμως μια πολύ διακριτική και σοβαρή στάση, δε συμμετέχει στη συζήτηση για την επόμενη ηγεσία».
Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης είπε: «Όχι επαρκώς, δεδομένου ότι είναι λίγος ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα απόστασης από την κοινωνία που δεν επέτρεψε να καταλάβουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές της. Αυτό είναι θέμα επιτελείου και σύγχρονων εργαλείων της πολιτικής. Ένα δεύτερο θέμα είναι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους χώρους της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων. Αυτό που λέμε, κοινωνική συμμετοχή και γείωση, άρα θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Δεν χρειαζόμαστε ένα αριστερό κόμμα το οποίο θα είναι μόνο ηγεσία και οπαδοί. Μπορεί η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα να κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο κενό που είχαμε εσωτερικά, αλλά χρειαζόμαστε ένα πιο δημοκρατικό κόμμα, το οποίο όμως δεν σημαίνει μια πολυφωνία-παραφωνία, αλλά σημαίνει μια δημιουργική και αποτελεσματική δημοκρατία εντός του».
Σχετικά με την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και γενικά στα κόμματα της αριστεράς, δεν συνδέουμε τόσο πολύ την πολιτική με τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Να σας πω την αλήθεια αν δεν υπάρχει καλή ομάδα, μόνος του κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, ειδικά στα αριστερά κόμματα. Έχω αναλάβει μία πολύ μεγάλη ευθύνη ως Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και άρα έχω και την ευθύνη της πολιτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της έκφρασης και της εξασφάλισης της ενότητας. Άρα οφείλω να είμαι πολύ προσεκτικός και τιμώ αυτό το ρόλο δεν είναι σημαντικό μόνο το ποιος θα είναι ή ποια θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Για αυτοδιοικτικές εκλογές

Για το Δήμο της Αθήνας σημείωσε ότι οι υποψηφιότητες δεν αφορούν τάσεις, δεν έχουν τασικές αφετηρίες αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στην Κεντρική του Επιτροπή να υποστηρίξει μια προσπάθεια που θα έκανε και κάνει ο Νίκος Παππάς, ο γνωστός μπασκεμπολίστας, για να κάνουμε ένα προοδευτικό σχήμα και να αμφισβητήσουμε τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη. Γιατί θεωρώ ότι δεν ήταν παραγωγική, δεν βοήθησε όσο χρειάζεται την Αθήνα. Αν δεν πετύχει η προσπάθεια του Νίκου Παππά, την οποία εμείς θα υποστηρίξουμε και κάνουμε συζητήσεις αυτήν την περίοδο για να δούμε πως διαμορφώνεται το ψηφοδέλτιο και το πρόγραμμα, τότε ίσως χρειαστούν εναλλακτικά ονόματα, για αυτό και τα διερευνούμε».
Σχετικά με την αυτοδιοίκηση τόνισε πως δεν πρέπει να είναι καπελωμένη κομματικά.
Όπως είπε, «στις Περιφέρειες και στους δυο τρεις μεγάλους Δήμους θα έχεις υποψηφίους που θα αντιπροσωπεύουν και τη δική σου αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση αλλά όχι σε όλη την Ελλάδα. Έτσι θεωρώ ότι μια αυτοδιοικητική διαδρομή και πορεία είναι η υποψηφιότητα του κ. Ιωακειμίδη, στην Περιφέρεια Αττικής, δεν είναι δηλαδή μια κομματική υποψηφιότητα. Θα με ενδιέφεραν τέτοιες προτάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε ο προοδευτικός χώρος να στηρίζει προοδευτικά σχήματα ειδικά όταν βλέπουμε η αυτοδιοίκηση να γίνεται το μακρύ αλλά και φτωχό χέρι του κράτους».
«Χρειαζόμαστε μια άλλη Αυτοδιοίκηση με βασικό χαρακτηριστικό την εκπροσώπηση. Από την περίοδο της τουρκοκρατίας η Ελλάδα αναπτύχθηκε με βάση την αυτοδιοίκηση. Αυτό πια δεν υπάρχει. Σε μια κοινότητα 8-10.000 κατοίκων το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν έχει πόρους. Πώς θα συμμετέχει ένας νέος άνθρωπος, ένας επιστήμονας, ένας οικονομικά δραστηριοποιούμενος στην περιοχή; Πώς θα συμμετέχει, αν δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν έχει πόρους το Κοινοτικό Συμβούλιο; Ποιος και ποια θα προσφέρει με ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο», πρόσθεσε.

Για Χαρδαλιά και Πατούλη

Σχολίασε στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση απόρρητων χαρτών από τον κ. Χαρδαλιά, όπως και την παραίτηση Μηταράκη και του κ. Πατούλη αναφέροντας πως «ενώ η ΝΔ υποσχέθηκε προεκλογικά ασφάλεια στους πολίτες, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο τον τελευταίο μήνα. Με τη φωτογραφία του κ. Χαρδαλιά με τους στρατιωτικούς χάρτες η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στην ασφάλεια των στρατιωτικών μονάδων με την έκρηξη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Τα πολιτικά πρόσωπα όμως δεν κάνουν επιθεωρήσεις ασφάλειας στα στρατόπεδα. Υπάρχουν στην ιεραρχία του στρατεύματος μας οι Αρχηγοί του επιτελείου και οι επικεφαλής που ξέρουν και που έχουν συγκεκριμένη ευθύνη για να ελέγχουν τα θέματα ασφάλειας. Δεν μπορείς να καλύψεις ένα μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την ασφάλεια ιδιαίτερα στην Αγχίαλο -αναφέρομαι και στην έκρηξη της αποθήκης με τα πυρομαχικά- με το να πηγαίνει εκ των υστέρων είτε ο κ. Χαρδαλιάς να παρατηρεί χάρτες και αποθήκες καυσίμων στρατιωτικών μονάδων, ή ο κ. Κικίλιας να ανακοινώνει εκ των υστέρων 500 προσλήψεις στην Πυροσβεστική».

Για επιδόματα

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι: «εμείς πρέπει να ασκούμε τα καθήκοντα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο γι` αυτούς και γι` αυτές που μάς ψήφισαν, αλλά για όλους, ασχέτως αν πήγαν στην κάλπη ή όχι. Το νομοσχέδιο αυτό περιλάμβανε ένα επίδομα της τάξης των 40 € για τους δημοσίους υπαλλήλους, το Market Pass και το Youth Pass. Δεν είμαστε αρνητικοί να δοθεί μια ενίσχυση στους πολίτες ακόμη κι αν είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με ό,τι χάνουν. Αλλά ιδιαίτερα το Youth Pass των 150 € το οποίο ήταν χαρτζιλίκι ή φιλοδώρημα για τους νέους, είναι τραγικό. Εμείς λέμε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους νέους, δεν θα τους δώσει 150 €, αλλά θα τους δώσει δουλειές με πάνω από 1.150 € για να μείνουν στην Ελλάδα. Αλλά επίσης το να παίρνεις λεφτά από τη φορολογία για το Market Pass, για να επιδοτείς χωρίς να μειώνεις τις τιμές, είναι σα να παίρνεις λεφτά από τον προϋπολογισμό να χρηματοδοτείς την ακρίβεια. Αν ισχύουν τα νούμερα για δυνητικά ωφελούμενα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, σημαίνει ότι το 80% των Ελλήνων είναι στα όρια της φτώχειας. Δεν είναι να περηφανευόμαστε το ότι έφτασαν το 75% με 80% των νοικοκυριών να χρειάζονται επίδομα σίτισης. Όχι, είναι κατάντια αυτό, είναι ντροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το ψήφισε. Όπως ψήφισε και την αύξηση των 40 € στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί είχαν 14 χρόνια να πάρουν αύξηση. Αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι αυτά δεν φτάνουν, ότι αυτά σε ένα βαθμό είναι και υποκρισία, αλλά είναι και τσιρότο στα προβλήματα».

Για δάνεια κομμάτων

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος στάθηκε στα δάνεια των κομμάτων.
Ανέφερε ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπαίνει στη συνεδριακή διαδικασία έχοντας λύσει κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που δεν έχουν λύσει τα άλλα δυο κόμματα: το θέμα του δανεισμού των κομμάτων. 840 εκατ. ευρώ αθροίζουν τα χρέη των δανείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι παράδοξο ο κος Μητσοτάκης να υπόσχεται καλύτερη οικονομική διαχείριση όταν τα δάνεια του κόμματός του αυξάνονται κατά 40 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έχουν φτάσει ήδη στα 435 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο ανεβαίνουν, Δεν έπρεπε να κάνουμε κάτι πρώτα για το σπίτι μας, για να δείξουμε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτό που λέμε διαφάνεια στα οικονομικά και επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης