Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Παππάς: Πληρώσαμε την αποσύνδεσή μας από τη μεσαία τάξη - Ο κόσμος θα μας δώσει εντολή μετασχηματισμού κι αντεπίθεσης

Ν. Παππάς: Πληρώσαμε την αποσύνδεσή μας από τη μεσαία τάξη - Ο κόσμος θα μας δώσει εντολή μετασχηματισμού κι αντεπίθεσης
Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιου προέδρου του κόμματος, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
Σχετικά Άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά εκλογική ήττα. Ποιος πιστεύετε πως ήταν ο λόγος που ο κόσμος απομακρύνθηκε από το κόμμα σας;
Αφενός η κυβερνητική πρόταση με την οποία προσήλθαμε στην πρώτη κάλπη για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνηση ήταν από λαβωμένη ως θνησιγενής μετά την απόρριψή της και την άρνηση μετεκλογικής συνεργασίας από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που «σπατάλησαν» την ευκαιρία της απλής αναλογικής. Αφετέρου δεν αναγνώσαμε τις συναινέσεις που εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης στην πολιτική του με τα αναιμικά Pass και τη σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ, δανεικών χρημάτων, που πήγαν κυρίως σε απευθείας αναθέσεις, τα οποία αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, πληρώσαμε και την αποσύνδεσή μας από τη μεσαία τάξη, τους μετριοπαθείς, κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, αφού υπερπροβάλαμε την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», που γεννά μνήμες πίεσης και διαπραγματεύσεων, και όχι της παράταξης της προοπτικής, καθώς και λαθεμένες τοποθετήσεις που τρόμαξαν ανθρώπους που έρχονταν στην κάλπη μας από το 2012.
Για ποιον λόγο αποφασίσετε να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για το κόμμα, αν τελικά εκλεγείτε εσείς πρόεδρος;
Η υποψηφιότητά μου δεν είναι μια προσωπική, αλλά μια συλλογική επιλογή. Και έρχεται να υπερασπιστεί μια πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2012 και όχι το 2019, όπως αναφέρθηκε στον εσωκομματικό διάλογο. Η διεύρυνση, ως στρατηγική, που υπηρέτησε με συνέπεια ο Αλέξης Τσίπρας, μας έκανε μεγάλο κόμμα και μας έφερε στη διακυβέρνηση το 2015.
Την επόμενη μέρα θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ευρύτατη παράταξη, που θα συσπειρώνει όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως το Κέντρο και η οποία θα αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα κερδίσει τις εκλογές. Θα είναι τεράστιο λάθος να γυρίσουμε στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μία παράταξη με ξεκάθαρο στίγμα και πολιτική πρόταση, μία παράταξη προοπτικής, μία παράταξη με αυξημένη τη συμμετοχή των μελών, ακόμα και μέσω δημοψηφισμάτων, μία παράταξη με δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στον αγροτικό κόσμο, κ.ά. Όλα αυτά αποτελούν συλλογικές μας αποφάσεις, που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν.
Πώς πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα και τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πολιτεύεται με τη ματιά του στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό του. Η μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να είναι σαφής και συνεχής.
Για παράδειγμα, μπορούμε να συναινέσουμε στις υποχωρήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά πριν ακόμα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση; Μπορούμε να μην απαιτήσουμε να σηκώσει η χώρα τη σημαία των θέσεών της και του Διεθνούς Δικαίου; Μπορούμε να δεχθούμε ότι η Τουρκία επιμένει να μην υπογράφει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και να μην άρει το casus belli; Προφανώς, όχι.
Πώς θα καταφέρετε να ελέγξετε τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, οι οποίες, μάλιστα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα;
Η ευρύτητα που διεκδικεί η παράταξη και το μεγάλο κοινό στο οποίο απευθύνεται, δημιουργεί και «πολυφωνία». Έχουμε, όμως, όλες και όλοι την υποχρέωση να μην πληγώνουμε το κόμμα και τα μέλη μας. Να μη δημιουργούμε ρωγμές στη συλλογική προσπάθεια, οι οποίες γεμίζουν το οπλοστάσιο του αντιπάλου μας.
Το κόμμα έχει και καταστατικό και αρμόδια όργανα, τα οποία κρίνουν και αποφασίζουν επί συμπεριφορών που παρεκκλίνουν από την κοινή μας πορεία.
Η χάραξη πολιτικής με βάση την πλειοψηφούσα άποψη, μακριά από παραλυτικές ισορροπίες θα βελτιώσει όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη λειτουργία μας.
Πώς θα αντιμετωπίσετε, αν εκλεγείτε, την κριτική για την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σε βάρος σας;
Συνεχίζω να υπερασπίζομαι την πολιτική της κυβέρνησής μας, που έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μετά από 30 χρόνια ανομίας και εξασφάλισε 250 εκατ. ευρώ για το δημόσιο ταμείο από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.
Ο χαρακτήρας της δίωξής μου αποκαλύφθηκε από την πρόσφατη ολοκλήρωση του πολιτικο-δικαστικού «δούναι και λαβείν». Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και οι προαγωγές, με βαθιές βουτιές στην επετηρίδα, στις θέσεις της πρόεδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχουν, προφανώς, ισχυρή πολιτική συσχέτιση.
Όλοι, πλέον, είναι εκτεθειμένοι. Εμείς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και να αντιστεκόμαστε στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην προηγούμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία είχε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εσάς η συσπείρωση των μελών του κόμματος, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;
Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στην εκλογική μας διαδικασία πρέπει να είναι στόχος όλων μας.
Οφείλουμε να κάνουμε τη διαδικασία αυτή ένα πολιτικό γεγονός για τον αριστερό και προοδευτικό χώρο. Να προσελκύσουμε και να συσπειρώσουμε τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτό το τόξο, ώστε να επιλέξουν και την κατεύθυνση και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Εκεί στόχευε και η πρότασή μου για δύο, τουλάχιστον, τηλεοπτικές συναντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση του προέδρου.
Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Και θα δώσει εντολή μετασχηματισμού και αντεπίθεσης, εντολή για μια ευρύτατη παράταξη από την Αριστερά ως το Κέντρο. ​

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης