Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Είμαστε σε πόλεμο - Απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Είμαστε σε πόλεμο - Απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύτιμο το 112, το οποίο έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους
Σχετικά Άρθρα
«Είμαστε σε πόλεμο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, σχολιάζοντας τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύτιμο το 112, το οποίο έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
«Πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Μάθαμε να οργανώνουμε εκκενώσεις.
Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει, αλλά να προχωρούμε συνεχώς σε νέες πρωτοβουλίες
Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, χαρακτήρισε τουλάχιστον παράδοξο κάποιοι να αμφισβητούν την ετοιμότητα του κράτους.
«Απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήρωες οι Ροδίτες, η Πολιτεία στην πρώτη γραμμή

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ηρωισμό των Ροδιτών και τόνισε ότι το σύνολο της Πολιτείας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.
«Για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμοι επιφυλακή.
Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια.
Βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς.
Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν.
Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της.
Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια.
Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία για την αυταπάρνησή τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την ψήφο των αποδήμων

«Αντιμετωπίζουμε ένα θέμα που βρίσκεται πάνω από τα παραταξιακά σύνορα. Ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Το πρώτο νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος.Μακάρι αυτή η δυνατότητα συναινέσεων να τη δούμε και στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Η δεύτερη απόπειρά μας συνάντησε και πάλι την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε το βήμα αυτό να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική. Είναι πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική αφού η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν είχε αυτή την πρόβλεψη. Ταυτόχρονα είναι και μια ρύθμιση βαθιά δημοκρατική», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ρύθμιση διορθώνει αστοχίες και λάθη. «Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Πρακτικά οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που κατοικούν όπως και οι Έλληνες που θα γνωρίζουν από πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Το θεμέλιο είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχειριση, η τήρηση της καθολικότητας της ψήφου. Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην πατρίδα και εκείνων που ζουν στο εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται ταυτόχρονα και για πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς όποιος έχει οικονομική άνεση μπορεί να έρθει με το αεροπλάνο στην Ελλάδα να ψηφίσουν, ενώ δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα όλοι.
«θα ήθελα να κάνουμε το βήμα αυτό να το κάνουμε όλοι μαζί, ιδανικά να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού στον πολίτη, είναι αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση. Είναι και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Θέλουμε την πιο ενεργή των αποδήμων μας στην πολιτική ζωή της χώρας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το χρέος μας αφορά και τους νέους που έφυγαν από τον τόπο τα χρόνια της κρίσης. «Από την έως τώρα διαδικασία μένω με την εντύπωση ότι αυτή η βοή των γεγονότων πέρασε από τους τοίχους της Βουλής, θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που επέλεξαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις οι οποίες ακόμα διαφαίνονται. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με την επιλογή του ΚΚΕ να ακολουθεί το δρόμο του μοναχικού αναχρονισμού. Θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα, ανασύρετε τα ίδια επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί, προκλητικοί ελιγμοί. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, αν ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι δική σας επιλογή, είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν έστω και με καθυστέρηση αλλάζατε τη στάση της. Η ζωή τα έφερε έτσι, η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι πιο υπεύθυνη. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο .Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την ψηφίσατε πριν ένα χρόνο, τώρα ψηφίζετε παρόν. Μάλλον έπαιξε το 0,7% που πήρατε στους Ελληνες του εξωτερικού. Νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.
«Στόχος μας να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Συνιστά πράξη ευθύνης, αντανακλά τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του έθνους εντός και εκτός συνόρων με σεβασμό σε όσους κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη παντού», πρόσθεσε.
«Γεφυρώνουμε τη σχέση μας με την ελληνική διασπορά σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ρύθμιση τολμηρή χωρίς κομματικό χρώμα, με πρόσημο εθνικό. Νίκη του κοινοβουλίου, νίκη της Δημοκρατίας. Σας καλώ να εγκρίνουμε όλοι μαζί την άρση όλων εμποδίων για να ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι που βρίσκονται στο εξωτερικό από τον τόπο κατοικίας τους, σας καλώ να το κάνουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ο Erdogan δεν έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση και για οποιαδήποτε κατ ιδίαν ενημέρωση.
«Ουδέποτε ο κ. Erdogan στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία», τόνισε.
Σχετικά με αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης και ενόψει της επίσκεψής του την Τετάρτη στη Λευκωσία, δήλωσε πως η χώρα μας παραμένει αταλάντευτή στην αναζήτηση της δικαίωσης και του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Οποιαδήποτε συζήτηση που θέτει ως βάση αφετηρίας τη λύση των δύο κρατών απορρίπτεται από την Ελλάδα και τον κυπριακό ελληνισμό.
Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Το 2026 τα καινούρια καναντέρ

«Θέλω να είμαστε σίγουροι ότι συμφωνούμε στο τι έχουμε κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια υλοποιώντας τη δέσμευση να θέσουμε τα θέματα της πολιτικής προστασίας ως πρώτη προτεραιότητα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι προηγουμένως ήταν μια γενική γραμματεία σε ένα παλιό κτίριο.
«Είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως. Οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός θέλει να βρεθεί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο όταν αντιμετωπίζεται μία φωτιά είναι ευπρόσδεκτος. Να σχηματίσετε άποψη για το πόσο δύσκολο είναι. Ως κάποιος ο οποίος έχει περάσει πολλές ώρες στο συντονιστικό κέντρο, ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν γνωρίζατε κ. Φάμελλε ότι η δασική μας υπηρεσία ήταν ακέφαλη και τώρα έχουμε τους δασικούς στο πεδίο, στο συντονισμό κατά την καταπολέμηση της πυρκαγιάς;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον είπε ότι οι Βρετανοί που βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει. «Αυτό το οποίο θεωρούμε ως αυτονόητο και ευτυχώς κεκτημένο και κάνουμε την εκκένωση, δεν είναι απλή υπόθεση. Όταν ασκείται καλοπροαίρετη κριτική εξ αποστάσεως ελάτε να δείτε πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ανά πάσα στιγμή σε μια τέτοια επιχείρηση», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για εμπρησμούς και πως αυξήθηκε ο αριθμός των εναέριων μέσων που μπορούμε να νοικιάσουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα έχει καταφέρει να νοικιάσει 10 ελικόπτερα έρικσον ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά 40. Το RESCEU είναι πρόοδος σημαντική της ΕΕ, συνέχισε, και σημείωσε ότι μας διαθέτουν αεροσκάφη που δεν είναι συμβεβλημένες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.
«Ακούμε συνέχεια που είναι τα καινούργια καναντέρ. Σήμερα υπάρχει γραμμή παραγωγής καναντέρ. Οι πρώτοι που θα παραλάβουμε καινούργια 515 , εκτιμώ το 2026, θα είναι η χώρα μας. Σήμερα αν κάποιος πάει να αγοράσει, δεν μπορούμε να αγοράσουμε. Επιλέξαμε για τα ελικόπτερα έρικσον, να αγοράσουμε 10 καινούργια. Κι αν καταφέρουμε να κάνουμε συμφωνία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και να τα μετακινούμε, μπορεί να είναι λύσεις», πρόσθεσε.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης