Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού: Έχουμε πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται

Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού: Έχουμε πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται
Όλοι μας θέλουμε οι κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι έχουμε πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται διατύπωσε ο Θ. Ξανθόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ.Ξανθόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και με τροπολογία μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που αντιμετωπίζει και όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη διεύρυνση του εκλογικού σώματος.

Συγκλίσεις

Σύμφωνα με τον κ.Ξανθόπουλο «εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμαστε με πλήρη συνείδηση του τι διακυβεύεται, ποιο είναι το περιεχόμενο και κυρίως τις δυνατότητες που ανοίγονται στην ελληνική κοινωνία και για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού».
Ωστόσο, είπε ότι η σημερινή τροποποίηση, «έρχεται με κατεπείγουσες διαδικασίες αγνοώντας στην πραγματικότητα την συνταγματική πρόβλεψη για την αναζήτηση των ευρειών συγκλίσεων που απαιτούνται για ένα τέτοιο μείζον θέμα».
Τόνισε πως «όλοι μας θέλουμε οι κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
Είναι το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται.
Μια δίοδος διατήρησης της εθνικής συνείδησης, οξυγόνωσης και τόνωσης των δεσμών με την Ελλάδα για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Ο κίνδυνος

Ο κ. Ξανθόπουλος, ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι μόνο η ψήφος, είναι σχολεία, είναι οι ελληνικές κοινότητες» γι' αυτό θα πρέπει να γίνει μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.
Παρατήρησε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση ψήφου σε κάποιους που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό αλλά για να μην χρειάζονται να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν» είπε ότι αυτό «είναι η μισή αλήθεια καθώς το άλλο μισό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι με το ελληνικό δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας υπάρχει σε βάθος χρόνου ένας κίνδυνος να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα με ανθρώπους που δεν έχουν καμία οργανική, ουσιαστική και λειτουργική σχέση με την πατρίδα αλλά μια καταγωγή αίματος που τους νομιμοποιεί να ψηφίσουν».

Η τροπολογία

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης του εκλογικού σώματος «εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία που διαιρεί την υφήλιο σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μια βεβαίωση της προξενικής αρχής ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας αυτής, θα εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα ψηφίζει τους εκπροσώπους του.
Έτσι ο κάτοικος που διαμένει π.χ. στην Αμερική θα ψηφίζει απευθείας τον εκπρόσωπό του, όπως ισχύει σήμερα σε πολλές χώρες.
Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει και το θέμα της εκλογής και της αντιπροσώπευσης και δεν επιτρέπει σε βάθος χρόνου αλλαγές σε αυτό το επίπεδο της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης»
«Έτσι οι Έλληνες εξωτερικού δεν θα εμπλέκονται στις εσωτερικές έντονες αντιπαραθέσεις και αυτή είναι η διαφορά μας με την πρόταση της κυβέρνησης» υποστήριξε ο κ.Ξανθόπουλος, τονίζοντας πως από την στιγμή που θέλουμε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς θα πρέπει όλοι να το προσπαθήσουμε από κοινού.
«Εμείς κάναμε τα βήματα που μας αναλογούν, ας το κάνει και η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ.Ξανθόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης