Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα αλλά όχι …«λίγο από όλα»

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα αλλά όχι …«λίγο από όλα»
H αριστερά φαίνεται ότι είχε δίκιο σε σημαντικές μάχες που έδωσε με την κεντροαριστερά και τη δεξιά τα τελευταία 20 χρόνια, εκτιμά ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ 
Σχετικά Άρθρα
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πού απευθύνεσαι και ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Ένα δυναμικό κόμμα πρέπει να έχει πρώτα διαμορφώσει την δική του ταυτότητα, και στη συνέχεια συνδιαλέγεται με τον κόσμο. Και εκεί να ακούει τις ανησυχίες του, τις ιδέες του και τις προσδοκίες του», υπογράμμισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο Attica TV, τονίζοντας ότι για την ανάκαμψη του κόμματος χρειάζεται ένας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια.
Είπε ότι ένα κόμμα της αριστεράς είναι πάντα πολυσυλλεκτικό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ταυτότητα του κόμματος θα είναι «λίγο από όλα».
Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα αξιόπιστο, το πρόγραμμα μπορεί να μην είναι αρεστό σε όλους, όμως θα έχει ευρεία απεύθυνση και «πρέπει να είναι ξεκάθαρη η ταυτότητά του σε ζητήματα όπως τα κοινωνικά, το κράτος, η δημοκρατία, οι θεσμοί».
Σημειώνει ότι «δεν μπορείς να κρύβεις την πραγματική σου ταυτότητα, γιατί δεν γίνεσαι πιστευτός».

Η Αριστερά είχε δίκιο

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αριστερά φαίνεται ότι είχε δίκιο σε σημαντικές μάχες που έδωσε με την κεντροαριστερά και τη δεξιά τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τόνισε ότι η αριστερά του 21ου αιώνα έχει πολλά να πει σε όλα τα ζητήματα.
«Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα άλλα όχι μόνη της. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε συνεργασία με άλλα κόμματα και την κοινωνία.
Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη συνεργασία σε πολλά ζητήματα μεταξύ αριστεράς, πρασίνων και σοσιαλιστών», σημείωσε.
Για τη μεσαία τάξη επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς τους όρους των κοινωνικών συμμαχιών, πρέπει να είμαστε και πιο ρεαλιστές και πιο ριζοσπάστες» και ότι κι ο κόσμος πρέπει να πιστεύει ότι το πρόγραμμα ενός κόμματος είναι εφικτό.
Υποστήριξε ότι πρέπει το κόμμα «να είναι δημοκρατικό, να έχει λογοδοσία, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι και ένα κόμμα αποτελεσματικό, να μπορεί να παρεμβαίνει στην κοινωνία», «πρέπει να γίνει πιο σύγχρονο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα προβλήματα του σήμερα».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για να αυξηθεί η κοινωνική γείωση σε εργασιακούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού, και ότι πρέπει να υπάρχει και «ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, μια καινούρια κοινωνική συμμαχία και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ιδεολογική μάχη για προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό υποστήριξε ότι δεν δόθηκε η ιδεολογική μάχη που έπρεπε να δοθεί. «Δεν βοήθησε ότι δεν είχαμε καθαρό στίγμα. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι λες και τι πιστεύεις. Για παράδειγμα τα push-backs πρέπει να τα είχαμε αναδείξει περισσότερο. Θα έπρεπε να έχουμε επιμείνει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου για να μπορεί και να απαιτεί την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου σε όλα τα ζητήματα». Είπε ότι «η νέα δεξιά δίνει συνεχώς ιδεολογικές μάχες» και τόνισε πως «θα πρέπει η αριστερά να είναι περήφανη για τις αναλύσεις και τις αξίες της» και να εξηγήσει στον κόσμο αναλυτικά τι σημαίνουν στην καθημερινότητα τους.
Ανέφερε για το debate ότι θα πρέπει να είναι μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που είναι στο ίδιο κόμμα, να φανεί το όραμα, οι κατευθύνσεις, οι απόψεις των υποψηφίων για το κόμμα χωρίς αντιπαραθετικό στυλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης