Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεγάλος πονοκέφαλος τα χρίσματα για τις αυτοδιοικητικές στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μαίνεται ο αγώνας διαδοχής του Τσίπρα

Μεγάλος πονοκέφαλος τα χρίσματα για τις αυτοδιοικητικές στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μαίνεται ο αγώνας διαδοχής του Τσίπρα
Μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει τις σκληρές αποφάσεις στήριξης υποψηφίων από άλλα κόμματα ή να βάλει υποψηφίους κομματικά στελέχη ή πρώην βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι ακόμη «ζαλισμένα» από το σοκ της διπλής εκλογικής ήττας και της παραίτησης του αρχηγού Τσίπρα και συνεχίζουν να ψάχνουν τον πολιτικό βηματισμό τους προσπαθώντας να εκλέξουν νέο ηγέτη με fast track διαδικασίες.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σοβαρό «πονοκέφαλο» των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι υποψηφιότητες για τους δήμους και τις περιφέρειες.
Στο τραπέζι έπεσαν δεκάδες ονόματα, αλλά με πολύ πενιχρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, καθώς οι περισσότεροι εκτός κόμματος είναι από επιφυλακτικοί έως ανοιχτά αρνητικοί να κατέβουν υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος: το κόμμα έχει χάσει την αίγλη του.

Σκληρές αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει τις σκληρές αποφάσεις στήριξης υποψηφίων από άλλα κόμματα ή να βάλει υποψηφίους κομματικά στελέχη ή πρώην βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν.

Ποιους σκέφτονται να στηρίξουν

Στο δήμο Αθήνας η περίπτωση του Χάρη Δούκα από το ΠΑΣΟΚ καλοβλέπεται αν και θέλουν να δούνε αν μπορεί να προχωρήσει η περίπτωση του Νίκου Παππά, ως στήριξη ανεξάρτητου υποψηφίου. Η περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ευκαιρία που αν προχωρήσει, μπορεί να νικηθεί ο δήμαρχος Αθήνας Μπακογιάννης.
Την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του δημάρχου Αγίου Ιωάννη Ρέντη- Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής.
Ο Ιωακειμίδης επιτέθηκε τις προάλλες στον Γιώργο Πατούλη για το διαγωνισμό δασοπροστασίας που τον άρχισε η Περιφέρεια στις 20 Ιουλίου! Είναι προφανές ότι με φόντο τις πυρκαγιές, θα δούμε πολύ σκληρό αγώνα ανάμεσα στα δύο πρόσωπα.

Οι δύσκολες περιπτώσεις

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, στην αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζονται σε έναν εκ των δύο πρώην βουλευτών, Γιάννη Αμανατίδη (Α’ Θεσσαλονίκη) και Άγγελου Τόλκα (Ημαθία). Και οι δύο έχουν καλή βάση στην Βόρεια Ελλάδα αλλά δεν είναι επιλογές νίκης.
Για τις υπόλοιπες περιφέρειες όλα είναι ανοιχτά, με φαβορί για την Ήπειρο τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, Γιάννη Στέφο, και για την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη. Δύσκολη περιφέρεια τα Ιωάννινα αλλά η Μακεδονία – Θράκη μετά το θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη μπορεί να είναι πιο εύκολη αποστολή.
Ως προς την Κρήτη, η στήριξη ξανά του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη κρίνεται από το αν θα τον στηρίξει και η ΝΔ. Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να γίνουν κρούσεις σε πιθανούς υποψήφιους εντός κι εκτός κόμματος.

Έρχεται ήττα που μπορεί να κάνει και καλό…

Πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα και πολλοί πιστεύουν ότι η ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα φέρει και άλλο πιο κοντά την εσωστρέφεια μετά την εκλογική ήττα του Ιουνίου. Μην ξεχνάμε ότι ποτέ τα αυτοδιοικητικά δεν ήταν το... δυνατό χαρτί της Κουμουνδούρου. Ποτέ σε όλη την πολιτική του πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συνδεθεί και να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ποσοστά που έπαιρνε ακόμη και την εποχή της παντοδυναμίας του όταν ήταν κυβέρνηση. Πάντως, τα περιθώρια για την Κουμουνδούρου στενεύουν, καθώς θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου οι συνδυασμοί των υποψηφίων.

Ναι στο debate, θα αυξήσει το ενδιαφέρον του κόσμου

Η αναπόφευκτη ήττα, όμως, τον Οκτώβρη ίσως κάνει και καλό γιατί θα ξεδιαλύνει και την πορεία που πρέπει να πάρει το κόμμα. Επίσης, αυτό που ακούγεται περισσότερο στην Κουμουνδούρου είναι ότι θα πρέπει να διεξαχθούν όχι μόνο ένα αλλά πολλα debate μεταξύ των υποψήφιων γιατί αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, όμως, και το γενικότερο σύνολο. Παλαιότερα στις διαδικασίες εκλογής στο ΠΑΣΟΚ είχαν έρθει να ψηφίσουν και πρόσωπα εκτός κόμματος.
Αυτό σημαίνει ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Αυτό χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει κυρίαρχο κόμμα στην Κεντροαριστερά. Να τραβήξει τα βλέμματα όλων των ψηφοφόρων και να μην περιχαρακωθεί μόνο στα ήδη μέλη του κόμματος.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης