Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Μητσοτάκης: Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία - Στα Κατεχόμενα ο Erdogan

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Μητσοτάκης: Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία - Στα Κατεχόμενα ο Erdogan
ΥΠΕΞ: Εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού
Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την ελληνική πολιτική ηγεσία να χαρακτηρίζει ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού.
Με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά τους πεσόντες, ανήμερα της 49ης μαύρης επετείου της απόβασης των Τούρκων στις 20 Ιουλίου 1974 στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Νωρίς το πρωί ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Σακελλαροπούλου: Κορυφαία εθνική προτεραιότητά μας παραμένει η συνολική, αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση

Με μήνυμα στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρεται στη σημερινή θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η παράνομη κατοχή ενός μεγάλου τμήματός της. Δεν ξεχνάμε όσους έχασαν τη ζωή τους, όσους εκτοπίσθηκαν, όσους ακόμη αγνοούνται. Κορυφαία εθνική μας προτεραιότητα παραμένει η συνολική, αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

K. Μητσοτάκης: Το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" παραμένει επίκαιρο και ενεργό

«Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων», έγραψε, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
«Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 



N. Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν ξεχνά - Τιμά τους υπερασπιστές της»

«49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν ξεχνά. Τιμά τους υπερασπιστές της», γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας.
Ο κ. Δένδιας συνοδεύει την ανάρτησή του με φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στις 6 Ιουλίου 2023, από τον ίδιο ως υπουργός Εθνικής Άυνας.

ΥΠΕΞ: Εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

«Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σε ανακοίνωσή του.

 

«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο “δύο κρατών”».
«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 


Ν.Χαρδαλιάς: Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα η οριστική επίλυση του Κυπριακού και η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας

 

Επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, συνδιοργάνωσαν χθες η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά Κύπρου, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαο Χριστοδουλίδη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Γ΄.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης , κατά σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος Γ΄, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : "Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, έχουν περάσει σαράντα εννέα ολόκληρα χρόνια και η πληγή που προκάλεσε η απρόκλητη εισβολή του Αττίλα, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αιμορραγεί. Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εκείνης βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε «υπέρ βωμών και εστιών». Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό. Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα, μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα. Ελλάδα και Κύπρος, απαρέγκλιτα προσηλωμένες στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, προσβλέποντας μόνο, σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τη μεγαλόνησο."
Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με τη φράση του αείμνηστου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, Υποδιοικητή της ΕΛΔΥΚ με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη κατά την περίοδο των γεγονότων του 1974: «Πατρίδα γλυκιά και ανεπανάληπτη, πάντα ψηλά θα σε κρατούμε για να μπορείς να δίνεις αίμα ζωής και φως σε όλο τον πλανήτη και αυτό γιατί υπέροχη Ελλάδα δεν πεθαίνεις. Δεν πέθανες ποτέ. ΑΙΩΝΙΑ ΖΕΙΣ όπως είπες και ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η υφυπουργός Πρόνοιας της Κύπρου Μαριλένα Ευαγγέλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου 'Αμυνας της Κύπρου Ανδρέας Λουκά, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νικόλαος Σεργίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία Μαρία Καλμπουρτζή και άλλοι.
Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου 'Αμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκά, στο οποίο παρακάθισαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς.

Στα Κατεχόμενα ο Erdogan

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.
Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ersin Tatar, και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».
Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οποίοι θα μιλήσουν. O κ. Erdogan αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης