Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): To κράτος προσπαθεί να βελτιωθεί - Το 112 λειτουργεί αποτελεσματικά

Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος): To κράτος προσπαθεί να βελτιωθεί - Το 112 λειτουργεί αποτελεσματικά
Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις ποινικές ευθύνες και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις εμπρησμών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό
«Καταρχάς, να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εθελοντές, που, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έτσι και τώρα σε μια δύσκολη ημέρα πολλών ταυτόχρονων εστιών και με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, απόρροια και της κλιματικής κρίσης έκαναν και συνεχίζουν και κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό. Γιατί αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι, όπως το έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βιώσαμε, το βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να το υφιστάμεθα, οπότε οφείλει το κράτος να είναι όλο και καλύτερα προετοιμασμένο και οι νόμοι να τηρούνται», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Θέλησε επίσης να επισημάνει, όπως είπε, κάποια «επιμέρους στοιχεία, τα οποία βοηθάνε στη συζήτηση και σίγουρα είναι οδηγοί, κατ' εμέ και για την κυβέρνηση, για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι και πιο έτοιμοι. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια κατάκτηση τα τελευταία χρόνια, μετά την πρώτη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει μείνει στη χώρα, η αποτελεσματική λειτουργία του 112. Είναι οι προληπτικές εκκενώσεις, οι γρήγορες εκκενώσεις, που οφείλουμε να τις συνεχίσουμε όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω από όλους και από όλα. Το δεύτερο, είναι σίγουρα ότι το κράτος οφείλει χρόνο με τον χρόνο, σε μία χώρα η οποία έχει πληγεί πολύ από αυτά τα καιρικά φαινόμενα, να μεγαλώνει τον αριθμό και των μέσων, αλλά και των ανθρώπων, πυροσβεστών, εθελοντών, μόνιμων πυροσβεστών οι οποίοι συνδράμουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουν αυξηθεί από το ‘22 στο '23 από 3.410 στις 3.725 συνολικά τα οχήματα. Έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχει αυξηθεί και το προσωπικό, έχοντας φτάσει, πλέον, αν δεν κάνω λάθος, έχω ακριβώς τον αριθμό, σε 16.080 πυροσβέστες εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο, τρίτο, που θέλω να επισημάνω, είναι ο χρόνος που δόθηκαν τα χρήματα στους δήμους, καθώς και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που προχώρησε η κυβέρνηση για τον καθαρισμό των εκτάσεων. Φέτος δόθηκαν, νωρίτερα από ποτέ, 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο. Δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Ψήφισε την προηγούμενη τετραετία μια διάταξη η κυβέρνηση, το 2022 συγκεκριμένα, που έδινε τη δυνατότητα στους δημάρχους όπου δεν καθίσταται οικειοθελής η διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων να το κάνουν αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έδινε τη συναίνεσή του, δεν έβρισκαν τον ιδιοκτήτη, ήταν πολύ δύσκολη. Όταν το έκριναν αυτό και το κρίνουν αυτό δυνατό, υπάρχει και σχετική διάταξη η οποία ψηφίστηκε, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα».
Συμπερασματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Έχουμε ένα κράτος το οποίο προσπαθεί κάθε χρόνο και βελτιώνεται ως προς τον αριθμό των μέσων, ως προς τις διαδικασίες, ως προς τον χρόνο πρόληψης και καθαρισμού των εκτάσεων, ως προς τη χρηματοδότηση. Γι' αυτό, όσο κι αν έχουμε δυστυχώς απώλειες περιουσιών, θα δούμε, θα μετρηθούν πόσες είναι αυτές, βλέπουμε, όμως, ότι δεδομένων των συνθηκών, για να μην παρεξηγηθώ, χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ένα κράτος όλο και πιο έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε το ζήτημα, της εφαρμογής του νόμου. Όπου, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας, αλλά είναι και θέμα των καταγγελιών οι οποίες γίνονται. Ένα κομμάτι είναι η τιμωρία των ενόχων όταν συλλαμβάνονται. Έχουμε δύο συλλήψεις στη Βοιωτία, θα αξιολογηθούν οι περιπτώσεις από τη Δικαιοσύνη».
Αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις εμπρησμών, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι οδήγησε στις πυρκαγιές. Η διερεύνηση είναι στα χέρια των αρμόδιων αρχών. Ως προς τις ποινικές ευθύνες των δραστών σε περιπτώσεις εμπρησμού -είτε από αμέλεια, είτε εκ δόλου-, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο, τον Ποινικό Κώδικα και στις δύο περιπτώσεις. Όταν κάψει κάποιος ένα δάσος, δεν είναι μόνο το πρόστιμο. Και δεν είναι μόνο οι διοικητικές κυρώσεις. Είναι βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα μέγιστα των ποινών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης