Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμαστε να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σβίγκου, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμαστε να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ
Να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον ανεβάσει πάλι στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω
«Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ' αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.
«Να χαράξουμε», τόνισε, «τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ:
Νέο κύμα στην ηγεσία μας.
Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας.
Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία.
Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε.
Και ως κυβέρνηση αύριο».

Ο οδικός χάρτης

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι η ΚΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη.
Επισήμανε ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.
Ανέφερε ότι η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο» και ότι αυτές «κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια».
Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σημείωσε ότι «θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Τόνισε ότι συλλογικό στοίχημα είναι αυτή η διαδικασία να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, «με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες.
Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει».

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Επισήμανε ότι το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης της ΚΕ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές -επί του οποίου τοποθετήθηκε εν συνεχεία ο Χρήστος Σπίρτζης.
Η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνονται υπό τη σκιά ενός ιδιαίτερα αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές κι ότι αυτό έχει τις επιπτώσεις του συνολικά στο πολιτικό περιβάλλον, παρά τον αυτόνομο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών διεργασιών.
Ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως ο αρχικός σχεδιασμός πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και ότι «ο στόχος της ενίσχυσης των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων παραμένει ίδιος, χρειάζονται όμως διαφορετικές κινήσεις και ανάγνωση της νέας συγκυρίας ώστε αυτός να επιτευχθεί».
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι πρέπει να εξεταστούν ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών, και οι διαθεσιμότητες κεντρικών στελεχών του κόμματος, καθώς «δεν μπορούμε να πάμε με υποψηφιότητες χαμηλών πτήσεων σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες».
Υποστήριξε ότι τα στελέχη πρώτης γράμμης πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Κόμμα μεγάλων προσδοκιών

Η Ράνια Σβίγκου έκανε ιδιαίτερη και εκτενή μνεία στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μεγάλων προσδοκιών σε μεγάλο βαθμό το οφείλει σε εκείνον. «Κάτω από τη δική του ηγεσία το ανέφικτο για ένα αριστερό κόμμα έγινε εφικτό...». Θύμισε πως όταν εκείνος πρώτος μίλησε για την κυβέρνηση της αριστεράς αντιμετωπίστηκε τότε επικριτικά και εντός κι εκτός κόμματος, «το πίστεψε πρώτα ο ίδιος, το πιστέψαμε όλοι μας, νικήσαμε». «Όπως επίσης πίστεψε και σε ένα μεγάλο κόμμα, ισχυρό, με χιλιάδες μέλη, που αγκαλιάζει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες», τόνισε. Είπε ότι «ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι παρών, μαζί μας σε όλη τη ζωή και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν όπως σήμερα απουσιάζει, γιατί πιστεύει ότι έτσι απαιτεί η δέσμευσή του να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Τόνισε ότι οφείλονται καθαρές απαντήσεις στα βασανιστικά «πώς και γιατί» της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της επικράτησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα:

«Πώς και γιατί χάσαμε σε ιστορικά προπύργια του προοδευτικού χώρου, σε λαϊκές γειτονιές, στη νεολαία και σε στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμα και στην ήττα του 2019», «πώς και γιατί δεν πείσαμε ότι η δική μας προγραμματική πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.
Με τον εγκλωβισμό μας και σε μια λανθασμένη στρατηγική της απλής αναλογικής που κάθε προεκλογική μέρα που περνούσε έκανε το σχέδιό μας και λιγότερο πειστικό», «πώς και γιατί επιτρέψαμε να δοθεί μια εικόνα βαβέλ, με άστοχες δηλώσεις, με αυτοσχεδιασμούς, με ακατανόητους ναρκισσισμούς που θόλωναν το μήνυμα μας και γκρέμιζαν την αξιοπιστία μας».
Η κ. Σβίγκου είπε ότι θα δοθούν απαντήσεις με ηρεμία, ψυχραιμία, αυτοκριτική και κριτική διάθεση, κοιτάζοντας πάντα προς τα μπρος, «χωρίς να αποστούμε από όσα απαιτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που σε δύσκολες συνθήκες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση».
Είπε ότι η πολιτική ήττα δεν θα μετατραπεί σε εσωκομματική κρίση και ότι όλοι και όλες μπορούν να το εγγυηθούν.

Σημαντικό πρώτο βήμα η σημερινή συνεδρίαση

Σημείωσε ότι «η Κεντρική μας Επιτροπή σήμερα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τα μπρος προς το ξέφωτο που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα δύο ζωτικής σημασίας καθήκοντα:
Πρώτον, να σταθούμε με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία, με τη νέα μας ηγεσία επικεφαλής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεύτερον να διαμορφώσουμε τους όρους μιας συζήτησης όχι μόνο στις κορυφές του κόμματος, αλλά σε ολόκληρο το κόμμα και του κόμματος με την κοινωνία, για τα αίτια της εκλογικής ήττας και την προοπτική μας».
Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης είπε ότι η κοινωνία έχει απέναντι της σήμερα «μια κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα έχει δείξει τις προθέσεις της να επιβάλει τις αντιλήψεις της ως καθεστώς», που πιστεύει ότι «η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που κόστισε πολύ ακριβά στην ελληνική κοινωνία, εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό» και ότι

«τα χέρια τους είναι λυμένα για να ολοκληρώσουν ‘χωρίς συμβιβασμούς', όπως είπε ο πρωθυπουργός, όσα τα προηγούμενα χρόνια άρχισαν».
Υπογράμμισε ότι αυτά σημαίνουν ότι «οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε μέτωπο» και ότι «οι διαδικασίες μας για την εκλογή νέου προέδρου, θα πρέπει να λάβουν χώρα όχι απουσιάζοντας για "κομματική δουλειά", αλλά συνδέοντας την κομματική δουλειά με τα μέτωπα της καθημερινής πάλης».
«Δεν θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια κλειστή διαδικασία, έξω από την κοινωνία, αλλά συνδέοντας όλη μας την προσπάθεια με την κοινωνία», υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της στην «πιο κρίσιμη, την πιο ιδιαίτερη, την πιο δύσκολη συνεδρίαση από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», όπως είπε, τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι σε αυτό που χτίσαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, να σταθούμε αντάξιοι της συλλογικής μας ευθύνης, να μείνουμε όρθιοι, να γίνουμε δυνατοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης