Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Υποψηφιότητα έκπληξη Τζουμάκα, υποψήφιος ο Παπάς - Ο οδικός χάρτης για εκλογή αρχηγού

Κρίσιμη συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ - Υποψηφιότητα έκπληξη Τζουμάκα, υποψήφιος ο Παπάς - Ο οδικός χάρτης για εκλογή αρχηγού
Νέα πορεία όχι αλλαγή σελίδας θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Σχετικά Άρθρα
Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, όχι απλώς να γυρίσει σελίδα θα επιχειρήσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεκινώντας την κρίσιμη διήμερη συνεδρίασή της το Σάββατο 15 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2).
Βασικές αποστολές της συνεδρίασης που ξεκίνησε μόλις, στις 10:30, είναι:
- να κατατεθούν επισήμως οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος.
- να εγκριθεί ο οδικός χάρτης για την διαδικασία εκλογής αρχηγού, όπως επίσης,
- αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία για να πάρει τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Αντικείμενο συζήτησης θα είναι κατά πόσο κάποιος μπορεί να προσπεράσει τη σημερινή και αυριανή διαδικασία και να υποβάλει υποψηφιότητα στο Συνέδριο που θα προηγηθεί των εκλογών.
Το καταστατικό, άλλωστε αυτό ορίζει.
Δεν είναι λίγοι όσοι θα ήθελαν η συνεδρίαση του οργάνου να αποτελέσει την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεδρία για την μελλοντική πορεία του κόμματος.

Η απουσία...

Είναι η πρώτη και μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του κόμματος που ταυτίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν θα παραστεί, εκτός απροόπτου προκειμένου να μην εκληφθεί ως προσπάθειας επιρροής των διαδικασιών.
Τις εργασίες θα ανοίξει η γραμματέας της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου και στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο τα μέλη του οργάνου.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι και η έκπληξη... Τζουμάκα!

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους και σήμερα αναμένεται να την καταθέσει και ο Νίκος Παππάς.
Και ενώ όλοι αναμένουν να δουν τι θα αποφασίσει ο Παύλος Πολάκης, ο Στέφανος Τζουμάκας σε μια κίνηση έκπληξη, κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία, η τρίτη κατά σειράν.
Οι υποψήφιοι, όπως είναι αναμενόμενο θα προσελκύσουν όλη την προσοχή, καθώς οι ομιλίες τους θα αποκαλύψουν:
- το πολιτικό τους στίγμα, 
- την οπτική τους και τις προτεραιότητές τους για την πορεία του κόμματος,
- τις θέσεις τους στα φλέγοντα θέματα, τις οποίες θα καταθέσουν στην πλατφόρμα
Δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αποκλείονται.
Ασφαλώς το πως θα τοποθετηθούν τα μέλη του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου θα είναι πρώτο αποτύπωμα που αφήνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία μέσα στο κόμμα.

Εκλογική διαδικασία

Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην μείνει ακέφαλο το κόμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, τα μέλη της ΡΕΝΕ, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να υποστηρίξου εκλογικές διαδικασίες μετά τις κάλπες για τους ΟΤΑ.
Ο Νίκος Παπάς αναμένεται να ταχθεί υπέρ μιας μικρής μετάθεσης των ημερομηνιών, ήτοι διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου, οπότε η εκπροσώπηση του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο.

Από... Δευτέρα οι περιοδείες


Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν και επίσημα την προεκλογική τους καμπάνια περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, καθώς η καρδιά της Κουμουνδούρου επιθυμεί στις κάλπες να προσέλθουν τόσοι ψηφοφόροι σε αριθμό, όσο κοντύτερα σε εκείνο των 150.000, που είχαν επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα τον Μάϊο του 2022.
Με αυτή τη λογική εκτιμάται πως κανένα στέλεχος δεν θα πάει κόντρα στην επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, όπου οι εγγραφές νέων μελών μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν την προσέλευση στην κάλπη.

Σβίγκου, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμαστε να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ' αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.
«Να χαράξουμε», τόνισε, «τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ:
Νέο κύμα στην ηγεσία μας.
Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας.
Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία.
Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε.
Και ως κυβέρνηση αύριο».

Ο οδικός χάρτης

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι η ΚΕ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τον οδικό χάρτη.
Επισήμανε ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την ΚΕ είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.
Ανέφερε ότι η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο» και ότι αυτές «κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια».
Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σημείωσε ότι «θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Τόνισε ότι συλλογικό στοίχημα είναι αυτή η διαδικασία να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, «με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες.
Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει».

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση ενός «νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», ανέπτυξε η Έφη Αχτσιόγλου καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας ότι «συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος».
Για «αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και που στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος» έκανε λόγο , παρουσιάζοντας την πολιτική της πλατφόρμα.
«Είναι σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, σ’ αυτές τις παγκόσμιας εμβέλειας πολιτικές μετατοπίσεις, που πρέπει να εντάξουμε αναλύσεις, αποτιμήσεις, αλλά και συζήτηση για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης, της πληθυντικής αριστεράς» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, λέγοντας πως «είναι λοιπόν πολιτική μας υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών».
«Προϋπόθεση αυτής της πολιτικής αντεπίθεσης είναι να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας. Κάποια από αυτά έχουν ήδη επισημανθεί: Σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου, περιγράφοντας την «μας να κατανοήσουμε στο απαιτούμενο βάθος πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα, που μετατράπηκε σχεδόν σε κοινωνικό αίτημα».
Στα αίτια της ήττας, η ίδια ενέταξε την «πολυφωνία ως προς τις στρατηγικές μας προτεραιότητες που ενίοτε μετατρεπόταν ακόμα και σε κακοφωνία», την «επικοινωνιακή μας υστέρηση με δεδομένο μάλιστα το εξαιρετικά δυσμενές μιντιακό περιβάλλον», αλλά και την «αδυναμία να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική της διεύρυνσης για να μετατρέψουμε το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό, παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία».
Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης που σαν προυπόθεση έχει «να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας» και πρόσθεσε: «η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος».
Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι είναι απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο.
Αφού σημείωσε ότι «τα πολιτικά μου διαπιστευτήρια τα έδωσα εκεί που έπρεπε, στον κόσμο της εργασίας» ανέπτυξε την θέση της υπό μορφή ερωτημάτων: «Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας;
Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;

Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Είναι αριστερό ή κεντρώο σήμερα να προτάξουμε την ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, να υπερασπιζόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου;
Είναι αριστερή ή κεντρώα πολιτική σήμερα να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο πανεπιστήμιο, τα κοινά αγαθά;
Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που θέτει στο επίκεντρο το θέμα της αναδιανομής, δεν μιλά γενικά και αόριστα για τις ανισότητες, αλλά προτάσσει συγκεκριμένες πολιτικές, ενάντια στη νόμιμη φοροαποφυγή ή την φοροδιαφυγή του ακραίου πλούτου και των κερδών;
Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα μια πολιτική που διεκδικεί την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος λιτότητας στην Ευρώπη;
Είναι τελικά αριστερό ή κεντρώο να υπερασπιστούμε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, και οδήγησε σε μια από τις κορυφαίες παρακαταθήκες του Αλέξη Τσίπρα, στη Συμφωνία των Πρεσπών;»
.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης