Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας - Έτοιμος για διαμεσολάβηση ο Scholz

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας - Έτοιμος για διαμεσολάβηση ο Scholz
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πιθανή προσφυγή στη Χάγη συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για «παράθυρο» υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η αντιιπολίτευση, με αφορμή της δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ την Πέμπτη.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου, μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης… Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε, να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».
Την ανησυχία του για τις παραπάνω δηλώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για παράθυρο παραχωρήσεων.
Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση προωθεί το θετικό κλίμα στις επαφές με την Τουρκία, ο εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Omer Celik, προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, εμμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
To έδαφος μίας προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας στρώνει και ο καγκελάριος Scholz, o οποίος μάλιστα δηλώνει έτοιμος για διαμεσολάβηση.

Έτοιμος για διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ο Scholz: «Μητσοτάκης - Erdogan έχουν προοπτικές»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, «έχουν όντως την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», δήλωσε ο καγκελάριος, Olaf Scholz, αναφερόμενος στα συμπεράσματά του από τις συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Επίσης, ο Scholz τόνισε ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη «να φροντίσει για τις καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο».
«Μου είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσφέρουμε τη συνεισφορά μας ώστε οι σχέσεις π.χ. μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας να εξελιχθούν καλά», δήλωσε ο κ.Scholz στο πλαίσιο της καθιερωμένης θερινής συνέντευξης του καγκελάριου και επεσήμανε ότι «αυτό ισχύει, βεβαίως, για τις σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα, είμαστε και οι δύο μέλη της ΕΕ και έχουμε πολλές κοινές προοπτικές και απόψεις και για αυτό οι συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό εδώ και χρόνια είναι πολύ φιλικές, το οποίο θεωρώ σημαντικό».
«Αισθανόμαστε και υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο και σε αυτό είμαστε κατ' επανάληψη εταίροι και αυτό θα είμαστε. Εγώ απέκτησα αυτήν την εντύπωση, ότι και οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων - ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός- έχουν, όντως, την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό θα είναι καλό», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Φάμμελος (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ): Ερωτήματα για τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη

Στηρίζουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη για τα ελληνοτουρκικά.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε μία σειρά από ερωτήματα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου και της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει υποχώρηση  σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτά δε λέγονται πριν την διαπραγμάτευση»  Επίσης, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F 16 στην Τουρκία;», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», επανέλαβε Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική».
«Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες».
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Για ποιες υποχωρήσεις μιλά ο Κ. Μητσοτάκης;

Να αποσαφηνίσει τι εννοεί όταν μιλά «για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας» καλεί τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ο οποίος ζητά από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει για τη στρατηγική και τις κόκκινες γραμμές του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.
«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν.
Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία» με την Τουρκία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»;
Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης;
Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;
Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση «περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» ότι «αυτό είναι μια σχετική έννοια»;
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία» υποστηρίζει ο κ.Παππάς.

ΠΑΣΟΚ: Παράθυρο υποχωρήσεων από τον Κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
«Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές. Ο Πρωθυπουργός επιπλέον φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, που με έπαρση δήλωνε, πως θα είναι αντιπολίτευση του εαυτού του», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Celik

To θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan, δεν αποτυπώνεται στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, Omer Celik.
«Οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν συναντήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις», τόνισε, επαναφέροντας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
«Εάν φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο και να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο», προειδοποίησε.
«Το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών δημιουργεί πολύ μεγάλη ένταση που μπλοκάρει και άλλα θέματα», σημείωσε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Θράκη, τονίζοντας ότι «συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους».
Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συντηρεί τις εντάσεις, αναφέροντας πως: «Ο πρόεδρός μας λέει “Ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι”. Ο Μητσοτάκης είπε “Μην δώσετε όπλα στην Τουρκία” στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική είχε σηκωθεί όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι».
«Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι “μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-Ε.Ε.“. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε στο περίπλοκο σημείο που θέτεις [στο τραπέζι] τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να “παράγουν λύσεις”. Εχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για “kazan – kazan”(win-win)», δήλωσε.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης