Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Κι επίσημα υποψήφιος ο Τσακαλώτος - Τη... θεσμική οδό ακολουθεί ο Παππάς

Η κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Κι επίσημα υποψήφιος ο Τσακαλώτος - Τη... θεσμική οδό ακολουθεί ο Παππάς
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος στον απόηχο της ήττας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σήμερα (14/7/2023), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ενώ είχε προηγηθεί η Έφη Αχτσιόγλου.
Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθεί και ο Νίκος Παππάς, ανακοινώνοντας ωστόσο την υποψηφιότητα του... θεσμικά και συγκεκτιμένα στην Κεντρική Επιτροπή κόμματος το Σαββατοκύριακο, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης.
Τα στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί -επί του παρόντος, τουλάχιστον- ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν αρχές Σεπτεμβρίου.

Η υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, ενώ σημείωσε ότι το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του. Παραδέχθηκε δε ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και αναστοχασμό για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές.
Κατά την παρουσίαση των θέσεών του, έδωσε κομβικό ρόλο στο κράτος. «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο, που κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο. Κάνουν λάθος. Όταν το κράτος φτιάχνει δρόμους, δημιουργεί νοσοκομεία, φτιάχνει πλούτο. Όταν φτιάχνει συνέργειες στον ιδιωτικό τομέα, τον κρατικό τομέα, φτιάχνει πλούτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό απαιτεί ομάδες που θα δουλέψουν. Και αν κάτι απέδειξα στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες», είπε.
«Θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι' αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα», επισήμανε.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε πλαισιώνεται στο πάνελ από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη. Παρόντες στην εκδήλωση είναι, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία.

Το μέτωπο της Αχτσιόγλου

Υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου έχει ήδη ταχθεί ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ θεωρείται δεδομένη η στήριξη από τον Δημήτρη Τζανόπουλο και του ρεύματος 6 συν 6, όπου συμμετέχει και ο Κώστας Μπάρκας. Τη στήριξή του εξέφρασε και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Άρις Καζάκος, ένας από τους συνεργάτες της όταν η ίδια βρισκόταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναμενόταν στο πλευρό της είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Τη στήριξη της εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, ενώ η κ. Αχτσιόγλου φαίνεται να είναι και με την Μαριλένα Κοππά αλλά και τον Γιάννη Δραγασάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης