Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε στραβά τη θητεία της - Ασυνεννοησία, επικοινωνιακό φιάσκο και διπλωματική ήττα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε στραβά τη θητεία της - Ασυνεννοησία, επικοινωνιακό φιάσκο και διπλωματική ήττα
Ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική και συνεχίζοντας στα εσωτερικά θέματα, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση μπήκε… με το αριστερό
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχουν περάσει μερικές μέρες από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και έχουν έρθει τα πάνω κάτω στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε μία σειρά από ζητήματα.
Ξεκινώντας από την εξωτερική πολιτική και συνεχίζοντας στα εσωτερικά θέματα, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση μπήκε… με το αριστερό.

Ίσες αποστάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από Ελλάδα και Τουρκία – Χάθηκε το πλεονέκτημα

Στην εξωτερική πολιτική μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την είσοδο της Σουηδίας στην συμμαχία μετά από την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, βλέπουμε μία αλλαγή στάσης από τους μεγάλους συμμάχους, κυρίως τις ΗΠΑ.
Πλέον επανέρχονται στο 50-50 απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει ξεκλειδώσει – και μένουν πλέον τα τυπικά- για την αναβάθμιση και την αγορά των νέων F16 για την Τουρκία.
Η Τουρκία αξιοποίησε την γεωστρατηγική της θέση στη Μαύρη Θάλασσα, πήρε τις αλλαγές που ήθελε για τη σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά και προχωράει πλέον στην αναβάθμιση του στόλου της.
Ενώ αποκτάει και μία σειρά υποστηρικτών για την ένταξή της στην Ε.Ε. Η Ελλάδα παραμένει η πρόθυμη και η δεδομένη χώρα για το ΝΑΤΟ.
Όλα τα παραπάνω ισούνται με νίκη του Ερντογάν και με μία πρώτη διπλωματική ήττα για την ελληνική διπλωματία.

Οι πρώτες γκάφες έδειξαν την έλλειψη κυβερνητικής συνοχής

Στο εσωτερικό μέτωπο ήδη έχουν φανεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι πρώτες αρρυθμίες. Θυμίζουμε την αυτονόμηση του Γιώργου Φλωρίδη που προανήγγειλε μόνος του την άρση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες που εντέλει αποδοκιμάστηκε και αδειάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Θυμίζουμε, επίσης, την προαναγγελία για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία δημιούργησε προστριβές και μέσα στην ΝΔ –αφού ήταν μία βασική εξαγγελία για τη ΝΔ από το 2019. Να αναφέρουμε την περίπτωση της έφιππης αστυνομίας η οποία, εν τέλει, είχε συζητηθεί εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακυρώθηκε καθώς ήταν μία γραφική εξαγγελία σε σχέση με την πραγματική διάσταση της εγκληματικότητας στην χώρα.

Φιάσκο το δήθεν τελεσίγραφο Μητσοτάκη σε ακτοπλόους και τραπεζίτες

Παράλληλα, η δήθεν επικοινωνιακή επίθεση για τελεσίγραφο Μητσοτάκη στους ακτοπλόους να μειώσουν τις τιμές ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.
Οι ακτοπλόοι απάντησαν με εκπτώσεις μικρής κλίμακας και συγκεκριμένα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.
Το ίδιο και η πίεση στους τραπεζίτες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων.
Κάποιες τράπεζες, μάλλον, θα ανακοινώσουν και αυξήσεις στις προμήθειες συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Παράλληλα, φαίνεται να ανοίγει και ένα μέτωπο με τα σούπερ μάρκετ όπου το υπ. Ανάπτυξης με εντολή του Μαξίμου θέλει να επιβάλει ακόμα και πλαφόν στις τιμές αλλά και συνεχείς ελέγχους για να εξετάσουν εάν καταστρατηγείται το πλαφόν στο μεικτό κέρδος. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να τιθασεύσει την ακρίβεια στα προιόντα παρόλο που ο πληθωρισμός έπεσε.

Πίσω ολοταχώς για προσφυγή στους Σπαρτιάτες και για το 5%

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έκανε πίσω εν τέλει στην προσφυγή στο εκλογοδικείο για τους Σπαρτιάτες παρόλο που έλεγε ότι κάποιοι βουλευτές θα στραφούν σε αυτή την λύση.
Το εκλογοδικείο θα δίκαζε σε 1 χρόνο και ήταν δύσκολο να στοιχειοθετήσει υποκρυπτόμενη ηγεσία του Ηλία Κασιδιάρη στο εθνικό κόμμα Σπαρτιάτες.
Όπως επίσης, φαίνεται και από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού ότι κάνει πίσω και για την άυξηση του ορίου εισόδου 5% στην Βουλή.
Θα θεωρείτο άλλη μία προσπάθεια να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αύξηση των εθνικών κομμάτων είναι δεδομένη, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.
Πολλοί πιστεύουν ότι πλέον λείπει από το Μέγαρο Μαξίμου ένας στιβαρός συντονιστής των υπουργών.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης