Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επόμενη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου – Αυτές θα είναι οι πρώτες αλλαγές στο κόμμα και οι λοχαγοί της νέας ηγεσίας

Επόμενη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου – Αυτές θα είναι οι πρώτες αλλαγές στο κόμμα και οι λοχαγοί της νέας ηγεσίας
Η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι πιο σύνθετη. Έχει σταθερό κύκλο υποστηρικτών στην «Ομπρέλα» αλλά είναι αδύνατον να νικήσει την Έφη Αχτσιόγλου. Γι’ αυτό και στο τέλος ή θα κάνει πίσω και θα αποσυρθεί από την μάχη
H Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η επόμενη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι η πιο σοβαρή, η πιο συγκροτημένη, η πιο άφθαρτη από τους συνυποψήφιούς της Νίκο Παππα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παύλο Πολάκη.

Τι θέλει να σηματοδοτήσει η υποψηφιότητά της

H ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της έδειξε και την πρότασή της για την αναδιάταξη της Κεντροαριστεράς.
Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε ως τοποθεσία για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της το Ωδείο Αθηνών ένα μέρος που εκπέμπει έναν πολιτισμό και μία διαφορετική κουλτούρα που σηματοδοτεί την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο αστικό και πιο δημοκρατικό κόμμα.
Η επιλογή της τοποθεσίας ήταν του Νίκου Μαραντζίδη, του προσώπου που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αλλά φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την κ. Αχτσιόγλου.
Ο ίδιος πρεσβεύει ότι το κόμμα πρέπει να φύγει από τις ακραίες τάσεις του και να γίνει πιο κεντρώο, να απαντάει στους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας που δεν ενδιαφέρεται για ιδεολογίες.
Βέβαια, η κ. Αχτσιόγλου προέρχεται από την ομάδα των «53», δηλαδή από τις αριστερές τάσεις του κόμματος.

Ποιοι την στηρίζουν

Αμέσως, μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της έσπευσε να δηλώσει την στήριξή του στο πρόσωπό της, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένα πρόσωπο που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετώντας το υποψήφιο στον Δήμο Αθηναίων και αργότερα ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μαζί της θα σπεύσουν να συνταχθούν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος έχει αρκετές συμπάθειες στο χώρο αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος διατηρεί επαφές με επιχειρηματίες και έχει μία καλή σχέση με τους προεδρικούς.

Υπερτερεί από τους συνυποψήφιούς της

Η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η νικήτρια στις εκλογές που θα γίνουν αρχές Σεπτέμβρη.
Τα πλεονεκτήματά της είναι συντριπτικά υπέρ της, σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ο Νίκος Παππάς δεν έχει καμία τύχη όση στήριξη και αν έχει από τους «προεδρικούς».
Είναι στιγματισμένος από το Ειδικό Δικαστήριο και ο μόνος λόγος που κατεβαίνει είναι για κατοχυρωθεί ως δυναμικό στέλεχος για την επόμενη μέρα.
Το ίδιο και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν έχει καμία τύχη αλλά θέλει να μετρήσει τη δύναμή του και να δείξει στον επόμενο αρχηγό ότι έχει ρεύμα.

Ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος

Η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι πιο σύνθετη.
Έχει σταθερό κύκλο υποστηρικτών στην «Ομπρέλα» αλλά είναι αδύνατον να νικήσει την Έφη Αχτσιόγλου.
Γι’ αυτό και στο τέλος ή θα κάνει πίσω και θα αποσυρθεί από την μάχη για την αρχηγία ή εν τέλει θα υποστεί μεγάλη ήττα.
Στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί αυτός που υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, αυτός που διαπραγματεύτηκε και έφερε σκληρά μέτρα μνημονίου.
Δεν είναι τυχαίο που τώρα όλοι οι προεδρικοί προσπαθούν όλοι να τον «αδειάσουν».

Υποστηρίζεται από εκδοτικά κέντρα

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι σχεδόν άφθαρτη, διαχειρίστηκε ένα υπουργείο Εργασίας και πολλές μνημονιακές αλλαγές αλλά δεν την έφθειραν όπως π.χ τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ίσως λένε πολλοί διότι από νωρίς υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα προς την ίδια.
Η αλήθεια είναι ότι κανένα επιχειρηματικό κέντρο δεν θέλει έναν πρωθυπουργό κυρίαρχο και ανεξέλεγκτο.
Θα πρέπει να υπάρχει μία θεσμική αντιπολίτευση με ισχυρή παρουσία.
Μέχρι τώρα τουλάχιστον 2 μεγάλα εκδοτικά κέντρα στηρίζουν την υποψηφιότητά της και υπάρχει και τρίτο μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα με κανάλι που φαίνεται να είναι υπέρ της έναντι των άλλων.

Ικανή να προσελκύσει κόσμο

Η Έφη Αχτσιόγλου φαίνεται να είναι αυτή η περίπτωση γύρω από την οποία μπορεί το κόμμα να προσελκύσει παλιούς και νέους ψηφοφόρους.
Είναι μορφωμένη, έχει δυνατές σπουδές και ήταν άριστη μαθήτρια και φοιτήτρια, για την ακρίβεια ήταν σημαιοφόρος στο σχολείο της.
Είναι ατού ότι είναι γυναίκα και ότι είναι συγκροτημένη.
Θα μπορούσε να πεις κάποιος ότι από την μία είναι βαρίδι ότι ο σύζυγός της είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έχει παρεξγηθεί  με όλους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τους πασοκογενείς.
Από την άλλη όμως, είναι ο συνδετικός κρίκος της βάσης και όλων των συνιστωσών ο Τζανακόπουλος και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο.

Οι πρώτες κινήσεις

Πρώτο μέλημα της κ. Αχτσιόγλου θα είναι μία καλή παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυρίως στους μεγάλους δήμους και μετά η αναδιάταξη του κόμματος.
Δεν αποκλείεται να έχουμε γκρίνιες από προεδρικούς και η Αχτσιόγλου δεν είναι Τσίπρας.
Όποιος δεν συμφωνεί με την κεντρική γραμμή, θα διαγράφεται.
Έτσι θα ξεκαθαρίσει το κόμμα από τα βαρίδια…

Τι θα κάνει με τους πασοκογενείς

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την Έφη Αχτσιόγλου έχει μία ελπίδα να δει ένα πιο συγκροτημένο κόμμα.
Ασφαλώς, θα πρέπει να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και να βάλει σε μία τάξη όλες τις φυλές του κόμματος.
Ειδικά τους πασοκογενείς που κάποιοι από αυτούς πήγαν να γυρίσουν πίσω στο ΠΑΣΟΚ αλλά έφαγαν πόρτα. Αυτοί ήρθαν με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν τους ήθελε η βάση.
Τώρα ή θα στοιχηθούν πίσω από την Αχτσιόγλου ή θα πάνε σε άλλο κόμμα.
Το σίγουρο είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να απειλήσει και την εφήμερη ηρεμία που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ.
Για όσους ξεχνούν, το ΠΑΣΟΚ από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 2,5 μονάδες και ήδη 2 μεγάλα στελέχη τους έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Θα κλείσει και τις διαρροές προς τη Πλεύση Ελευθερίας που εξελίσσεται σε κόμμα τύπου ΜΕΡΑ25.
Όλη η κατάσταση στην Κεντροαριστερά είναι έκρυθμη και ρευστή.

Μαξιμιλιανός
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης