Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - ΝΑΤΟ: Συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία, οι 3 άξονες - Δεν συζητήσαμε με τον Erdogan για εξοπλισμούς

Μητσοτάκης - ΝΑΤΟ: Συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία, οι 3 άξονες - Δεν συζητήσαμε με τον Erdogan για εξοπλισμούς
Η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεω, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Συγκρατημένα αισιόδοξος για μία νέα αρχή με την Τουρκία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας,οι οποίες ακολούθησαν τη συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan, κατά τις οποίες παρουσίασε και τους τρεις άξονες στους οποίους εκτιμά ότι θα κινηθούν οι επαφές με τη γείτονα το επόμενο διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή στάσης από την Τουρκία, τόνισε ότι φυσικά δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των προθέσεων του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο για εξοπλιστικά θέματα.
«Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς.
Η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.
Πρόθεση να ξανασυνατηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού.
Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τρεις άξονες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το πλαίσιο που οραματίζομται γα καλή συνεργασία,έχει τρεις άξονες.
Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών.
Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες.
Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς.
Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Φραγκοηγιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα.
Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Προς όφελός μας οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, είναι προς όφελος της Ελλάδας.
«Έλεγα πάντα, πως εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία που θα βρίσκεται απεναντι σε όλους στη Δύση.
Όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες και να έχει πιο στενή σχέση με την ΕΕ. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβτήσω τις προσθέσεις του Erdogan.
Είναι μια στροφή η στάση του κ. Erdogan σε σχέση με όσα είχαμε δει. Βλέπω το ποτήρι  μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Δεν ξεχναμε όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών.
Η οδός των ΜΟΕ, που υπήρξε άτυπα τους τελευταίους μήνες, μπορούμεννα εκτονώνουμε πιθανές εστίες μελλοντικής έντασης», τόνισε.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan

mitsotakis_erdogan_1.JPG


Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στη σκιά της πρώτης νίκης της Τουρκίας, η οποία εξασφάλισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 και την αγορά νέων μαχητικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι  ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο των 30 λεπτών, οδήγησε σε ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz.
«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια», όπως τονίζουν οι πηγές.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ibrahim Kalin, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του.
Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Kalin για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα.
Αντίστοιχα, τον Erdogan συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan και ο επικεφαλής σύμβουλός του Akif Chagatai Kilic.

Μαξίμου: Να οικοδομήσουμε σε θετικό momentum

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.
Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης