Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Εrdogan συναντήθηκαν σε.. καλό κλίμα - Ο οδικός χάρτης και η επαναδρομολόγηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης

Μητσοτάκης - Εrdogan συναντήθηκαν σε.. καλό κλίμα - Ο οδικός χάρτης και η επαναδρομολόγηση των Μέτρων Εμπιστοσύνης
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ήταν ειλικρινής
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στη σκιά της πρώτης νίκης της Τουρκίας, η οποία εξασφάλισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 και την αγορά νέων μαχητικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι  ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο των 30 λεπτών, οδήγησε σε ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz.
«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια», όπως τονίζουν οι πηγές.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ibrahim Kalin, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του.
Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Kalin για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα.
Αντίστοιχα, τον Erdogan συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan και ο επικεφαλής σύμβουλός του Akif Chagatai Kilic.

Μαξίμου: Να οικοδομήσουμε σε θετικό momentum

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.
Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Tουρκία: Συμφωνία για την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών,
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα», ανέφερε η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Ο πρόεδρος Erdogan και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».
Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε.
Erdogan και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
«Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

Συνάντηση Δένδια - Güler - Προωθούντα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Υaşar Güler, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία προηγήθηκε της συνάντησης Μητσοτάκη - Erdogan.
 «Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας.
Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)» επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε ανάρτηση του στο twitter.
Συναντήθηκα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας @tcsavunma, κ. Yaşar Güler, στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής #ΝΑΤΟ. Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου.
I met with the Turkish Minister of Defence @tcsavunma, Mr. Yaşar Güler, on the margins of the Vilnius #NATO Summit.

We highlighted the importance of a positive environment, communication channels and meetings for our bilateral relations, and our cooperation on the basis of… pic.twitter.com/nEURVWEctq

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης