Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν οι επιχειρήσεις λόγω καύσωνα - Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των εργαζομένων

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν οι επιχειρήσεις λόγω καύσωνα - Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των εργαζομένων
"Το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εάν κλείσουμε ένα εργοστάσιο που έχει κλιματισμό σταματάει η παραγωγή και έτσι του κάνεις ζημιά", ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σκέψεις να κλείσουν οι επιχειρήσεις και θα σας πω γιατί. Το να απαγορεύσεις τις εξωτερικές εργασίες στον ήλιο, ναι. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Όμως, το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εάν κλείσουμε ένα εργοστάσιο που έχει κλιματισμό σταματάει η παραγωγή και έτσι του κάνεις ζημιά. Δεν είναι τόσο απλές αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδη.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο είναι ασφαλής. Η κύρια μέριμνα μας τώρα είναι για τους ανθρώπους που δουλεύουν έξω στον ήλιο. Επαναλαμβάνω εκεί που το φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, δεν επιτρέπονται καθόλου εξωτερικές εργασίες. Προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν, να βάλουν τους εργαζόμενους τους σε τηλεργασία».
Σχετικά με την εγκύκλιο με τα μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα, ο υπουργός επισήμανε ότι σήμερα (12/7) την θα υπογράψει προκειμένου να γίνει πλέον υπουργική απόφαση, ώστε να έχει υποχρεωτική νομική ισχύ προς τις επιχειρήσεις, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία του Υπουργείου Εργασίας.
Με αφορμή την ανακοίνωσε του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για ολιγωρία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε πρώτο από όλους συγκαλώντας τη Δευτέρα σύσκεψη με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια μέρα το απόγευμα, βγάλαμε αναλυτικό δελτίο τύπου και εγκύκλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγόρησε για αργοπορία, αλλά και για ένα δυστυχές συμβάν στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, εάν δηλαδή ήταν εργατικό ατύχημα ή όχι. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εγώ έπρεπε να έχω παρέμβει για τον καύσωνα πριν καν η ΕΜΥ κάνει πρόγνωση για τον καύσωνα; Μιλάμε για γελοιότητες».

Για τις αυξήσεις μισθών

«Φέτος υπάρχουν νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μήλος που υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουρισμό. Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει έχει υπερβολικά αυξημένους μισθούς από ό,τι ίσχυαν μέχρι τώρα. Για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό; Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη αυτή οδηγεί σε καλύτερους μισθούς. Το ίδιο θα συμβεί λοιπόν συνολικά στην οικονομία μας, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Εάν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης. Δουλειά της κρατικής παρέμβασης είναι να κάνει πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον, να φέρει δηλαδή περισσότερους επενδυτές», πρόσθεσε.

Για υπερωρίες και ψηφιακή κάρτα εργασίας

«Η υποχρεωτική προαναγγελία των υπερωριών στην «ΕΡΓΑΝΗ» γίνεται για να μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τις υπερωρίες τους σωστά. Η ψηφιακή κάρτα ως εργαλείο προφανώς μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ότι η προαναγγελία, γιατί είναι σε πραγματικό χρόνο, ενώ η προαναγγελία έχει πρώτον, βάρος για την επιχείρηση και δεύτερον, μπορεί για διαφόρους λόγους να μην τηρηθεί αυτό το πρόγραμμα και μετά να υπάρχουν λάθη και διορθώσεις. Άρα, τι λέμε εδώ; Λέμε ότι αν μία επιχείρηση αποφασίσει να επιλέξει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα καταγράφεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, άρα θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το περιστατικό στη Ρόδο

«Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και κάνει την έρευνά της. Εάν η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώσει παραβίαση της νομοθεσίας ο πρώτος που θα ανακοινώσει το πρόστιμο θα είμαι εγώ. Εάν πάλι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόστιμο, δεν μπορώ να βάλω εγώ πρόστιμο από μόνος μου. Τα πρόστιμα δεν μπαίνουν κατά τη βούληση του Υπουργού», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο περιστατικό της Ρόδου, όπου εργαζόμενος beach bar σέρβιρε πελάτες μπαίνοντας στη θάλασσα.
Υπενθύμισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας στον έλεγχο που έκανε δεν διαπίστωσε παράβαση. «Εγώ δεν είπα ποτέ ότι μου αρέσει αυτή η εικόνα. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου για να είμαι ειλικρινής. Όμως τα πρόστιμα δεν μπαίνουν με βάση το τι αρέσει ή δεν αρέσει στον Υπουργό. Τα πρόστιμα μπαίνουν όπου παραβιάζεται ο νόμος», σημείωσε.

Για την συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan

«Ο πήχης δεν είναι ποτέ ψηλά στις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό που θέλουμε είναι ηρεμία. Να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Η Ελλάδα επιζητά καλές σχέσεις με τον γείτονά της. Κεντρικός μας στόχος είναι να υπάρχει ειρήνη στο Αιγαίο και να προχωρούν οι οικονομίες των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης