Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κούρσα διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ - Υποψήφια η Αχτσιόγλου: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν - Ακολουθεί Τσακαλώτος… και έπεται συνέχεια

Κούρσα διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ - Υποψήφια η Αχτσιόγλου: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν - Ακολουθεί Τσακαλώτος… και έπεται συνέχεια
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
(upd) Ύστερα από δύο εβδομάδες έντονης εσωστρέφειας και αμηχανίας που προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει restart και μπαίνει στη νέα πολιτική του εποχή, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε και επίσημα πριν από λίγο την υποψηφιότητα της για την προεδρία του κόμματος.
Η ανακοίνωση της κας.Αχτσιόγλου αναμφισβήτητα είναι αυτή που πυροδοτεί τη νέα εποχή για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να ανανεωθεί σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει ισχυρό το στίγμα του στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Υπό αυτό το πρίσμα, αυτή η «πρωτιά» για την κα.Αχτσιόγλου την φέρνει σε … πιο πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων υποψήφιων στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος που προγραμματίζονται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών, η κα.Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
«Ξεκινάμε από το μηδέν αλλά έχουμε πίσω μας μια σημαντική παρακαταθήκη.
Θέλουμε να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης σήμερα ωστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου, αναφέροντας πως τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και της ευθύνης.

Δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.
Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα τις αιτίες του αποτελέσματος.
Η υποψηφιότητά μου για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία.
Την Αριστερά και τα κινήματα.
Αφορά την πάγια μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη.
Αφορά σε ένα όραμα ισότητας.
Αφορά στο δικαίωμα στα κοινά αγαθά.
Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας.
Αφορά τις γυναίκες και το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.
Αφορά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού.
Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την άκρα δεξιά.
Για να κάνουμε πράξη το όραμά μας χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεσματικό, σύγχρονο και μεθοδικό.
Έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου.

Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο
 
«Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη.
Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.
Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας.
Το πετύχαμε, όχι χωρίς παραλείψεις ή λάθη, αλλά στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά.
Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας.
Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα.
Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση.
Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;».
Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς.
Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε.
Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο.
Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν.
Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών.
Κατανοώ τη δυσκολία, όμως υπάρχουν δυνατότητες.
Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί, όμως η προσδοκία είναι ζωντανή.
Πιστεύω βαθιά ότι αυτή τη διαδρομή αξίζει να την περπατήσουμε. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε!» είπε η κα.Αχτσιόγλου.

Το φαβορί


Κατά πολλούς η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου προβάλλει ως το φαβορί για την εκλογή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Προέρχεται από τη γενιά των «40άρηδων» που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, είχε υπουργική θητεία και εμπειρία στο πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας θετικές εντυπώσεις, είναι ένα νέο, δυναμικό και άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, ενώ στο εσωκομματικό πεδίο φέρεται να έχει ερείσματα και αποδοχή τόσο από την «Ομπρέλα» όσο και από την προεδρική πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι αυτή θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει τον χορό των υποψηφιοτήτων, της δίνει και το προβάδισμα ώστε να αναπτύξει τις θέσεις της και άρα να θέσει και την ατζέντα της εσωκομματικής συζήτησης.
Πάντως, η πολιτική της πλατφόρμα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο 15 -16 Ιουλίου.

Ακολουθεί ο Τσακαλώτος

Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος και αυτός ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο κ.Τσακαλώτος θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιουλίου και αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 13/7).
Ο κ.Τσακαλώτος, από τις πιο συμπαθείς πολιτικές προσωπικότητες της διακυβέρνησης Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει το «καυτό» υπουργείο Οικονομικών μετά την «έξωση» του Γ. Βαρουφάκη, εκτιμάται ότι θα έχει τη σαφή στήριξη της «Ομπρέλας» - πρόκειται για την τάση που έχει απορροφήσει την Ομάδα των 53, της οποίας ο κ.Τσακαλώτης είχε υπάρξει έστω και άτυπα επικεφαλής – αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών.
Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι ο κ.Τσακαλώτος υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ο κύριος εκφραστής της «αντιπολίτευσης» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επί της προεδρίας Τσίπρα, μια και συχνά πυκνά διατύπωνε αντιδράσεις σε κεντρικές επιλογές.

Έπονται και άλλοι υποψήφιοι

Πέρα από την κα.Αχτσιόγλου και τον κ.Τσακαλώτο, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες τις επόμενες ημέρες.
Ήδη εδώ και πολλές ημέρες διακινούνται ως επίδοξοι υποψήφιοι οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου, αν και ακόμα δεν έχει κλειδώσει τίποτα καθώς φαίνεται να εξετάζουν τις επιλογές τους ενώ όσον αφορά τον Δ. Τεμπονέρα, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές
Πάντως, ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν το προεδρικό μπλοκ, το οποίο είναι και αυτό που αιφνιδιάστηκε από τις αποφάσεις Τσίιπρα, θα «κατεβάσει» κάποιον δικό του υποψήφιο, έτσι ώστε να εκφράζει τις θέσεις της πλειοψηφίας στην Κεντρική Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, και όπως έχουν ήδη δηλώσει πολλά στελέχη του κόμματος, η θέση του Αλέξη Τσίπρα θα έχει βαρύνουσα σημασία για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης