Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Επανεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. για το πρωτόκολλο εμπλοκής το 2023 - Κάμερες στους αστυνομικούς

Μηταράκης: Επανεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. για το πρωτόκολλο εμπλοκής το 2023 - Κάμερες στους αστυνομικούς
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν τις νέες ταυτοτήτες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας - Θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ
Σχετικά Άρθρα
«Προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή. Έχω δώσει διαταγή και θα ανακοινωθεί σήμερα για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό στη Λάρισα, όπου αστυνομικός στη διάρκεια καταδίωξης στις 8/7 έκανε χρήση όπλου και σκότωσε 20χρονο Σύρο.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πως πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα, πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό».
Για το περιστατικό της Λάρισας, αφού διευκρίνισε πως δεν το συνδέει καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής, ανέφερε πως «απ΄ ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απωλήθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του».
Πρόσθεσε ότι «είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα, δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο», «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄ αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας».

Χρήση καμερών στους αστυνομικούς

«Για να αποφευχθούν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Όπως είπε, «θέλουμε και τη συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών, να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Αυτές είναι εκεί για να προστατεύσουν τον πολίτη, στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και για να καταγράφουν με κάποιον ισχυρά αποτρεπτικό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιος συμμετείχε ή όχι σε μια παράνομη δράση. Είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτης ο οποίος παρανόμησε».

Νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων - επέκταση του Φράχτη στον Έβρο

«Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τους 1.530 συνοριοφύλακες που υπάρχουν, ώστε να έχουμε κονδύλια έως το 2027. Ήδη , έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 150 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων στους νομούς Καβάλας και Ροδόπης», ανέφερε ο υπουργό.
Σε ό,τι αφορά το φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ – απ΄ όταν ήμουν στο προηγούμενο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης από την Ε.Ε – γι΄ αυτό που ονομάζουμε συνοδά έργα του Φράχτη (έργα υποδομής και τεχνολογίας που συνδυάζονται με τον Φράχτη (π.χ τα φυλάκια χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια). Από τα 72 χλμ του Φράχτη σήμερα μελετάμε την τελική του φάση επέκτασης. Δεν θα χρειαστεί να καλύψουμε όλα τα 200 χιλιόμετρα. Προχωράμε στην τελική φάση επέκτασης με το μεικτό σύστημα χρηματοδότησης με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια».
Συμπλήρωσε ότι ο καινούριος Φράχτης θα προκηρυχθεί για να κατασκευαστεί μέσα στο 2024, ώστε να είναι έτοιμος μέσα στο 2027».

Μέσα Σεπτεμβρίου οι νέες ταυτότητες

Επανέλαβε ότι αναμένεται από Σεπτέμβριο η έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.
Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι αυτές θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ και οι πολίτες θα μπορούν να τις έχουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2024 έρχονται τα νέα διαβατήρια με τα νέα αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για την εφαρμογή MyELAS

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και την εφαρμογή  MyELAS, εξήγησε πως «θα σου δίνει τη δυνατότητα για κάθε υπηρεσία που θέλεις να έχεις από την ΕΛ.ΑΣ. να μπορείς να έχεις πλήρη ενημέρωση, να μπορείς να υποβάλεις αιτήσεις και δικαιολογητικά ψηφιακά, αλλά και να καταγγέλλεις περιστατικά παραβατικότητας και περιστατικά που αφορούν αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ.» .
«Θα είναι μια πλατφόρμα διασύνδεσης με την αστυνομία, π.χ θέλεις να βγάλεις ένα διαβατήριο θα μπορείς να περνάς κάποια βασικά στοιχεία μέσω της πλατφόρμας, να σου δίνει ραντεβού και στην πλήρη εξέλιξη της πλατφόρμας να είναι προσυμπληρωμένη όλη η αίτησή σου, πριν πας στην αστυνομία ώστε να μπορείς να εξυπηρετηθείς σε λίγα λεπτά», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Για πανεπιστημιακή αστυνομία
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι 1.000 πολίτες που προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν σε κέντρο του Έβρου, ήδη υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ, καλύπτουν ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανάγκες αστυνόμευσης. «Υπάρχει ένας επανασχεδιασμός της όλης διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων. Ο στόχος παραμένει να υπάρχει μια ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια. Το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε απανεξέταση», τόνισε.

Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη

Το μεσημέρι της Δευτέρας 10/7, 14:00 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, θα έχει συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης