Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης για Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Θα ξεπεραστεί ο αυξημένος ετήσιος στόχος των 66.000 ελέγχων

Γεωργιάδης για Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Θα ξεπεραστεί ο αυξημένος ετήσιος στόχος των 66.000 ελέγχων
"Βασικά ζητούμενα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας" σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη
Εντατικούς ελέγχους με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, την προστασία των εργαζομένων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια, διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
«Η εντατικοποίηση και ποσοτική αύξηση των ελέγχων αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που υλοποιείται για το τρέχον έτος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, με τον αυξημένο ετήσιο στόχο των 66.000 ελέγχων, που φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί, μέχρι το τέλος της χρονιάς, βασικά ζητούμενα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας», αναφέρει σε δήλωσή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Εκτιμά ότι φέτος ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Δ/νσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 66.000 ελέγχων.
«Αυτά γίνονται με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και τη χρήση ψηφιακών μέσων στο πεδίο, όπως οι online φορητές συσκευές (tablets), που βρίσκονται ήδη στα χέρια των επιθεωρητών και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι έλεγχοι

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, έγιναν συνολικά 28.804 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 14.940.374 ευρώ. Συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 15.495 ελέγχους (4.247 επιβαλλόμενες κυρώσεις), 11.139 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας που επέβαλε 1.331 κυρώσεις, ενώ 2.170 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 212 κυρώσεις.
Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τα είδη παραβάσεων που διαπιστώθηκαν περισσότερο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2023, είναι η μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (1.406 παραβάσεις), η αδήλωτη εργασία (362 παραβάσεις), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχής ανακριβών στοιχείων (301 παραβάσεις, , η μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και λοιπών αποδοχών (283 παραβάσεις), τα χρονικά όρια λειτουργίας επιχειρήσεων, εργασίας εργαζομένων, εβδομαδιαία ανάπαυση, αργίες ( 220 παραβάσεις), έλεγχοι στις οδικές μεταφορές (100 παραβάσεις), υπέρβαση χρόνου εργασίας (99 παραβάσεις) κτλ.
Σημειώνεται ότι το 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 65.286 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.504 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 35.966.183,50 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης