Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεκδικητές της ηγεσίας, ποια είναι τα 4 πρόσωπα – Δεν βλέπει διάσπαση ο Κουβέλης, αλλά ανάγκη ανασυγκρότησης

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεκδικητές της ηγεσίας, ποια είναι τα 4 πρόσωπα – Δεν βλέπει διάσπαση ο Κουβέλης, αλλά ανάγκη ανασυγκρότησης
Έγιναν λάθη, επιβεβλημένη η ανανέωση και η ανασυγκρότηση του κόμματος, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη
Σχετικά Άρθρα
Στο δρόμο της ανάδειξης νέας ηγεσίας στο τιμόνι του κόμματος, μετά τη διπλή εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι μετεκλογικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ "τρέχουν" και παράλληλα, φαίνεται ότι τέσσερις υποψηφιότητες «κλειδώνουν» για τη θέση του προέδρου του κόμματος.
Στις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10/7, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 15-16/7. Αναβολή των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να εισηγηθούν στην Πολιτική Γραμματεία οι δύο βασικές τάσεις της πάλαι ποτέ προεδρικής πλειοψηφίας, «Κίνηση Μελών» και η ΡΕΝΕ, καθώς θεωρούν ως πιο «πρέπουσα» διαδικασία την σύγκλιση κανονικού συνεδρίου μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε» και το «πολιτικό διαταύτα» θα αναδείξει και τον πρόεδρο που θα εφαρμόσει την απόφαση του συνεδρίου.
Αντίστοιχη εισήγηση αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται  να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Σημειώνεται, ότι στην Πολιτική  Γραμματεία που συνήλθε την Κυριακή 2/7/2023 , αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο 2023 και οπωσδήποτε πριν τη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Η εισήγηση της ΠΓ προς την Κεντρική Επιτροπή θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων).
Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Κουβέλης: Αναγκαία η ανανέωση και η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

"Έχω τη βέβαιη εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει με διάσπαση", ανέφερε ο πρώην υπουργός, Φώτης Βουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης
σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, σημείωσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν φωνές και ψελλίσματα για διάσπαση, όμως απόψεις για τα αίτια της εκλογικής ήττας υπάρχουν , χωρίς ωστόσο η διαφορετικότητά τους να εισηγείται διάσπαση.
"Δεν αναζητώ στη διαφορετικότητα των απόψεων κίνητρα και προθέσεις. Δεν ανησυχώ από τον διάλογο, όση ένταση και αν έχει", δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Αναφερόμενος στη μετά Τσίπρα εποχή, σημείωσε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει τη δυναμική, ανασυγκροτημένη και οργανωμένη παρουσία του", ενώ πρέπει να "αναμετρηθεί με τα λάθη του, να διορθώσει πτυχές της πολιτικής του και να ανακαθορίσει το πολιτικό του αφήγημα. Αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς εσωστρέφεια, με ειλικρίνεια και ενότητα που εξασφαλίζονται από τις δημοκρατικές συλλογικές του διαδικασίες. Δεν υπάρχει εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ".
Κατά τον ίδιο, "σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, εκλογή ηγεσίας, διαρκές και έκτακτο συνέδριο, θα γίνουν χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο του πολιτικού οδοιπορικού που έχει αποφασιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το μέλλον και παραμένει κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς". 
"Η  ανανέωση και η ανασυγκρότηση του κόμματος είναι αναγκαία και επιβεβλημένη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμφύρεται με "ανακατανομές εσωοκκαμτικής τράπουλας". Δεν φθάνει όμως μόνον αυτό. Οφείλουμε στην ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος να δούμε και τη συγκεκριμένη  ευθύνη μας για την ελάχιστα υπαρκτή γείωση του κόμματος στην κοινωνία και την απουσία της πολιτικής του στις συλλογικότητές της, εκεί δηλαδή που διαμορφώνονται σε πρωτογενές πεδίο οι κοινωνικές συμμαχίες και επηρεάζουν και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Εκεί, σε αυτές τις κοινωνικές συλλογικότητες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις επαγγελματικές ενώσεις, στα κινήματα των πολιτών γενικότερα, έπρεπε να είναι παρούσα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη μικρή παρουσία σε αυτούς τους χώρους, δεν εξασφάλισε το αναγκαίο έρεισμα για την ενδυνάμωση της πολιτική του",  τόνισε ο κ. Κουβέλης.   

Οι 4 διεκδικητές της ηγεσίας

Διεκδικητές για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαδεχθεί τον Α. Τσίπρα, φαίνεται πως είναι 4.
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα ξεκινήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τον δεύτερο γύρο στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Τα 4 πρόσωπα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμένο σε αμιγώς αριστερή κατεύθυνση,  ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης που αντιπροσωπεύουν τη λαικιστική εκδοχή της Αριστεράς.
Φαβορί φαίνεται η
Έφη Αχτσιόγλου.  Η πρώην υπουργός Εργασίας μοιάζει σήμερα το απόλυτο φαβορί για να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημοφιλέστατη στον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας διακρίθηκε για την εργατικότητά της, ενώ τα τελευταία χρόνια της αντιπολίτευσης ως τομεάρχης Οικονομίας, απέκτησε καλύτερη γνώση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Πρώτη σε σταυρούς στην πρόσφατη ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, πρώτη και στο ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, μοιάζει να έχει την αποδοχή της βάσης του κόμματος,  αλλά και των οπαδών.  Έχει μαζί της την κίνηση «6+6» των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου -αποκολλήθηκε από την «προεδρική πλειοψηφία»- αλλά και μεγάλο μέρος της «Ομπρέλας». Έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Αλέξη Χαρίτση ώστε να είναι μόνο ένας εκ των δύο υποψήφιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης